Staré město v Quedlinburgu

29.03.2012 16:01

Někdejší císařská falc na Románské autoturistické trase (Straße der Romanik) patří k nejvýznamnějším památkovým areálům Německa, píše se na stránkách „germany.travel“ (tak jsou přejmenovány a aktualizovány někdejší stránky www.deutschland-tourismus.de, vybavenější nyní o celou řadu možností, především o pohledy 360o).
Město Quedlinburg bylo v době středověku jednou z nejvýznamějších královských a císařských falcí, dnes je se svými 1.300 hrázděnými stavbami úžasným památkovým prostorem, v jednom z těchto domů (postaveném v roce 1340) se nachází i městské muzeum. V klášterním kostele sv. Serváce (St. Servatius) je hrob prvního německého krále Heinricha I. a jeho ženy Mathildy, a rovněž proslulý poklad, krypta pak patří k mistrovským dílům románské epochy. Jako viditelní svědkové sasko-otonské dynastie patří spolu historickým Starým městem a Hradním vrchem (Burgberg), klášterním kostelem sv. Wiperta a Mincovním vrchem k světovému kulturnímu dědictví (1994).

V tomto roce (2012) na jaře začíná rozsáhlá rekonstrukce historického náměstí, u níž se nejedná pouze o novou dlažbu, ale o hloubkové práce a zřízení celé infrastruktury, ale i řady nových architektonických prvků v prostoru náměstí a přilehlých ulic, vrácení dobových „rýh“, v nichž kdysi tekla po náměstí voda, pořízení „teplého osvětlení“ atd.

Na monumentální pískovcové skály Zámeckého vrchu (Schlossberg) se tyčí více než tisíciletý klášterní kostel: bazilika vysvěcená v roce 1129 navazuje na tři předchozí stavby, rovněž pískovcová stavby vykazuje na fasádě i v ornamentice vnitřního prostoru vlivy lombardského umění, gotické tvary chóru, vybudovaného nad kryptou v roce 1320 jsou viditelné jen zvenčí. V roce 1938 došlo k pokusu zviditelnit prostřednictvím stěny apsidy vytvořit opět celkový dojem románského stavebního díla. Na západě ohraničuje prostor Císařská lóže, na východě pak k pokladnici, která od roku 1993 opět uchovává proslulý quedlinburský podklad dómu.

Naproti dómu se nacházejí někdejší reprezentační a obytné prostory abatyší a dalších osob quedlinburského ženského kláštera. V renesančním zámku z 16.-17. století je umístěno Městské muzeum. Hovoří se o ohrožení celého komplexu UNESCO, k němuž patří celá řada dalších budov ve městě, na základě statiky pískovcového masívu, která není stabilní vzhledem k obestavěnosti celé části města. Hledají se cesty a možnosti sanace, zatím jsou pro první práce k dispozici dva milióny euro. Peněž z Evropské unie, peníze spolkové i zemské.  

Oficiální webové stránky lákají na téma osmi staletí hrázděných domů, dlažbu z kočičích hlav a křivolaké historické uličky. Quedlinburg má opravdu co nabídnout.

https://www.germany.travel/de/staedte-kultur/unesco-welterbe/altstadt-von-quedlinburg.html
https://www.quedlinburg.de/de/willkommen-de/umgestaltung-marktplatz-baubeginn-2012-20000160.html

https://www.ingema.net/pruvodce/quedlinburg.pdf (pěkný průvodce, česky)

Doporučuji adresu, na které je celá řada průvodců po různých evropských zemích (včetně naší), článků atd.
https://www.ingema.net/

Německé stránky Wikipedie
https://de.wikipedia.org/wiki/Quedlinburg
Roland
https://de.wikipedia.org/wiki/Quedlinburger_Roland
Klášterní kostel sv. Serváce
https://de.wikipedia.org/wiki/Stiftskirche_St._Servatius_%28Quedlinburg%29
Románský kostel sv. Wiperta
https://de.wikipedia.org/wiki/St._Wiperti_%28Quedlinburg%29
Románská autoturistická trasa, která je součástí evropské Transromanica, vedoucí kromě Německa přes Itálii, Rakousko a Slovinsko
https://de.wikipedia.org/wiki/Stra%C3%9Fe_der_Romanik
UNESCO
https://www.unesco-welterbe.de/pdf/unesco_obsah.pdf

 

Zpět