Stanislav Kolíbal

30.08.2011 13:43

Postihnout tvorbu Stanislava Kolíbala se zdá jednoduché. Svádí k tomu „jednoduchost“, „elementarismus“, „minimalismus“ či takřka asketická geometrie použitých výtvarných prostředků, a zdá se, že ji takovou tvorbu lze stejně minimalisticky popsat. Na stránkách www.prague-art.cz je Kolíbalův portrét také takto učiněn:
Světově známý minimalistický sochař Stanislav Kolíbal studoval na počátku padesátých let na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, má i scénografickou průpravu na DAMU. V šedesátých letech byl členem skupiny UB 12. Na počátku 90. let byl jedním z nových profesorů na Akademii výtvarných umění v Praze, kde vychoval řadu zajímavých osobností. Je známý svými objekty-stavbami v minimalistickém monochromním provedení jako například překližce, sádře či kovu. Jeho tvorba je geometrickým řešením prostoru, vymezováním se různých částí, poměrů a hmot vůči sobě. Tímto přístupem demonstruje nejednoznačnost lidského vnímání i transcendentální přesah umění jako takového. Vedle sochařské tvorby se od 60. let věnuje kresbě, ať už tužkou, uhlem, propiskou nebo akvarelem. V kresbách vznikaly studie pozdějších staveb a instalací, některé z nich byly provedeny jako grafické listy, které jsou v Kolíbalově tvorbě vzácné. 
Můžeme si vybrat kteroukoli formulaci z této charakteristiky, každou by bylo možno rozvést na několik stran. Mě zajímá – byť to teď vypadá jen jako slovní hříčka – pestrost a rozmanitost Kolíbalovy tvorby. Právě při oné „elementárnosti“ geometrických řešení vztahů je pozoruhodné, když si uvědomíme rozsah práce, ve které se umělec neopakuje – ve smyslu sebevykrádání, ke kterému by muselo dojít, jestliže by vyschl pramen tvůrčí imaginace a energie – v dalších pracích, nýbrž navazuje  na svou tvorbu předchozí a zároveň rozšiřuje onen prostor, v němž se pohybuje.

Žijící klasik (Němci mají pěkné slovo Altmeister, které se do češtiny nejspíš nedá přeložit) se dožil všeobecného uznání, které měl u nás (zatímco v zahraničí se mu dostalo uznání na výstavách v předních světových galeriích) před Listopadem jen u hrstky těch, které zajímaly přes veškeré restrikce doby současné projevy výtvarného umění. Na Kolíbalových facebookových stránkách se uvádějí jako důležité události prezentace posledních dvou let iVysílání v ČT 1 pořadu Výtvarnické konfese 12. 1. 2010, kniha Texty – Stanislav Kolíbal, kterou připravuje nakladatelství H+H v tomto roce (v minulých letech vyšly u nakladatelství Arbor vitae knihy Ostrava / 1943-1949 a Šest cyklů, Kresby, akvarely reliéfy), výstava Kresby v Ploše v Galerii města Plzně či Kolíbal v Dynamu v ateliéru Dynamo Design v Praze 7.

Pozoruhudné svědectví o době, kdy došlo ke generačnímu vystoupení v UB12, podal Kolíbal v přenášce v brněnské Fakultě výtvarných umění VUT. Negativní vztah k režimu, který mu po léta nedovoloval vystavovat, dokonce snad pohrdání, mi připadá u umělce takřka samozřejmé, nebezpečí ideologizace umění, o kterém hovoří, však vidím i mimo tento rámec a usouvztažňuju si je, byť nijak přímočaře či lineárně, i s Kolíbalovým výtvarným projevem. Nejlepší představu o vývoji Stanislava Kolíbala na netu snad dává rozhovor umělce s Petrem Wolfem, otištěný v časopisu Reflex, v němž dává prostor i tomu „politickému“ tématu.

Sám jsem měl vždy velice rád jeho úpravy knížek, kterým se věnoval snad od prvopočátku, už v roce 1960 měl samostatnou výstavu ilustrací v Alšově síně a v roce 1967 získal za ilustrace cenu v italské Bologni. Někde v knihovně mám ještě určitě povídky Dubliňané od irského spisovatele Jamese Joyce, které Kolíbal ilustroval (v roce 1988, překlad Aloys Skoumal, vydal Odeon, Praha). Nedávno jsem si prohlížel v galerijním obchodě v kutnohorské Jezuitské koleji (GASK) jeho ilustrace k pohádkám Jana Vladislava.

Portréty, články
https://www.creativoas.cz/stanislav-kolibal.php
https://www.sedmicka.cz/ostrava/clanek/svetem-jeho-mladi-byla-ostrava-61837

Wikipedie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Kol%C3%ADbal

Výstava v Plzni
https://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/102278-recenze-stanislav-kolibal-kresby-v-plose-a-prostoru/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10166142313-vytvarnicke-konfese/20756226300-stanislav-kolibal/
Knižní tituly, ilustrace
https://www.kosmas.cz/autor/4750/stanislav-kolibal/
https://www.e-antikvariat.com/czech/article_show.php?article_id=19722&category=19&backtoindex=
https://knihy.abz.cz/prodej/druhy-strom-pohadek-z-celeho-sveta
Přednáška v Brně
https://www.ffa.vutbr.cz/ans/prednasky/kolibal.html
Rozhovor s Petrem Wolfem
https://www.jedinak.cz/stranky/txtkolibal.html

 

Zpět