Stage@Seven / live koncerty frankurtského „hr-sinfonieorchester“ / I

29.04.2020 23:00

Tak jsem se ještě vrátil k tomu, co jsem zmiňoval v komentáři ke koncertu arménského houslisty Sergeje Chačatrjana s Hesenským rozhlasovým symfonickým orchestrem, dostupným ze stránek arte.tv, totiž že toto německé symfonické těleso pořádá od 1. března každý pracovní den, tj. od pondělka do pátku, dvacetiminutové live streamy, dostupné na stránkách orchestru a pak po dalším prokliku na YouTube (alespoň aktuálně), takže vznikla unikátní série vystoupení, které si můžeme poslechnout.

Není nejspíš možné, abych si přehrál úplně všechno, takže jsem šel na věc tak trochu intuitivně a pustil jsem si některé ukázky. A jdu, možná trochu nelogicky, tak trochu pozpátku.

27. 4. 2020

Ioan Cristian Braica, Kontrabass 
Maria Ollikainen, Klavier

Knut Guettler 
Variations on the Tune »Greensleeves«
Ioan Cristian Braica
Tanz der Schneeflocken
Serge Koussevitzky
Valse Miniature 
Domenico Dragonetti
Zwölf Walzer für Kontrabass Solo 
(Walzer Nr. 3)
Constantin Dimitrescu
Bauerntanz
Constantin Nottara
Siciliana

22:38
Záznam má titulkovací zařízení, takže můžeme poslouchat i „zprostředka“. První dvě skladby sólo kontrabas, další s klavírem, Dragonettiho (první kontrabasový virtuóz z Benátek, přátelil se s Haydnem, Beethovenem a Rossinim) Třetí valčík opět sólo. Svižný a veselý Selský tanec pak opět s klavíristkou, která zůstala sedět u nástroje. A na závěr působivá melodie rumunského skladatele. Nakonec titulky, sólisté, koncertní program a režie, produkce Hessischer Rundfunk.

https://youtu.be/5SvGiXSu8Hg

Atlantic String Duo
Rachelle Hunt, Violine
Stefanie Pfaffenzeller, Violine/Viola

Wolfgang Amadeus Mozart
Duo für Violine und Viola in G-Dur KV 423
(1. Satz: Allegro)

Georg Philipp Telemann 
Sonate Nr. 1 für zwei Violinen d-Moll TWV 40 : 102
(3. Satz: Largo)

Béla Bartók 
44 Duos für zwei Violinen
(Nr. 42: Arabischer Gesang)

Joseph Haydn
Sonate für Violine und Viola B-Dur Hob. VI:3

Tak to je muzika, kterou jsem si rád poslechl, protože jsem se kdysi pokoušel některé skladby v Duu Holenku hrát. Kdyby nebylo coronaviru, tak si tenhle záznam nejspíš nepustím, protože by neexistoval.

https://youtu.be/1uwLSGf3Oso
https://www.facebook.com/watch/live/?v=649049702326208&ref=watch_permalink

Königstag im Homeoffice
Jiná violistka ze skupiny viol, Sophie Groote, Holanďanka (všiml jsem si jí na jednom ze záznamů koncertů orchestru, hraje 27. dubna 2020, národní hymnu na balkóně svého domu, protože ten den slaví Holanďané „Königstag“, narozeniny panovníka, krále Willema-Alexandera.
https://www.facebook.com/hrsinfonieorchester/videos/1142478489437607/
A když si projdete FB profil orchestr, najde se tam spousta úžasné muziky, hrané v rámci Stage@Seven, ale také doma, dokonce u jednoho tria v propojení třech hudebníků, vítajících jaro Vivaldiho virtuózní skladbou, na třech různých místech.

Zpět