Smiřické svátky hudby

13.03.2018 15:36

Smiřické svátky hudby
15. ročník festivalu

„Smiřice u Hradce Králové se od 17. března do 1. dubna popatnácté stanou dějištěm velikonočního hudebního festivalu. Pod názvem Smiřické svátky hudby ho organizuje houslový virtuos Jaroslav Svěcený, který na něm i letos v roli hrajícího hostitele přivítá plejádu předních umělců.“ Takové a podobné jsou úvodní charakteristicky festivalu s názvem Smiřické svátky hudby v tisku, letos jubilejního. Už proto možná stojí za to, všimnout si této kulturní události blíže.

Bývá to někdy tak, že významné osobnosti hudebního života propojují svou koncertní aktivitu s nějakým pravidelně konaným festivalem, nebo jsou dokonce jeho tvůrci, dramaturgové, ředitelé. Tak tváří Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora (letos desátý ročník) je violoncellista Jiří Bárta, hudební skladatel, hudebník a umělecký vedoucí Musiky Bohemiky Jaroslav Krček vytvořil Lomnické hudební léto (shodou okolností jsou to z mé „východočeské“ perspektivy nejbližší události, a patří k nim ovšem i Smiřické svátky hudby).

To, že Smiřické svátky hudby stvořil (spolu se smiřickým starostou Lubošem Tuzarem) houslista Jaroslav Svěcený, široké kulturní veřejnosti známý nejspíš svým fenomenálním projektem Vivaldianno, má svou logiku i svůj růst. Jaroslav Svěcený je rodem „Hradečák“ (tak to u nás říkáme, myšlena je metropole Východních Čech Hradec Králové), do Smiřic to odtud není daleko. Podobné událostí jsou přínosem pro společenský život v místě a okolí, dávají mu obvykle určitou "laťku", jsou místem kulturního setkávání, a zároveň přispívají významnou měrou k jeho kulturní identitě, jsou jeho "značkou". Z praktického hlediska pak to může znamenat i posílení turismu (severně od Hradce Králové to ze Smiřic není daleko do Kuksu, Dvora Králové či České Skalice). To jsou i důvody, proč osvícení lokální politici takovéto projekty podporují (sám mohu srovnávat s východočeským Dvořákovým festivalem). Jaroslav Svěcený  má organizaci kulturních podniků „vyzkoušenou“ z pražské perspektivy, totiž pořádáním festivalu Tóny Chodovské tvrze, jehož 15. ročník letos v nejvýznamnějším kulturním centru Jižního Města proběhne (10. – 18. 7. 2018). Jaroslav Svěcený je, jak je tedy zřejmé, představitelem nikoli jednoho, ale dvou českých hudebních festivalů.

Každý hudební festival má svůj formát. Ten ve Smiřicích je spojen s barokní kaplí Zjevení Páně, tedy jedním centrálním koncertním prostorem. Výjimečný je – kromě samotné skutečnosti, že jsou pozváni přední čeští (ale i zahraniční) umělci – že Jaroslav Svěcený je na většině koncertů zároveň i interpretem, a to v oněch formátech, které jsou pro veřejnost svou atraktivitou a v řadě variací přitažlivé (jak o tom ostatně svědčí i skutečnost, že všechny koncerty jsou už několik týdnů předem takřka do posledního místa vyprodané).

Tak téma Vivaldiho, které zvláště v podobě „koncertu nové generace“, multimediální show Vivaldianno – Město zrcadel, společného projektu s Michalem Dvořákem, označené v tisku jako „nejúspěšnější český hudební projekt v historii“ (tj. Vivaldianno Tour v roce 2015, koncerty nejen v Sazka Aréně, ale i po celé Evropě i zámoří, zaznamenané také Českou televizí), se ve Smiřicích objevuje v komornější podobě ztvárnění příběhu barokního skladatele s názvem Na Vivaldiho (v roce 2015 měl večer ve Smiřicích název Vivat Vivaldi). Také další polohy Svěceného koncertů, jako hudba latinsko-americká – na Dvořákově festivalu pod názvem Ve znamení tanga, společně s Miloslavem Klausem a Ladislavem Horákem, který participuje i v této sestavě pod názvem Strhující rytmy Jižní Ameriky (Miloslav Klaus byl ve Smiřicích Svěceného partnerem na jevišti v roce 2017), či vystoupení se souborem Cigánski Diabli (Slovensko), kteří zde vystoupili již v roce 2015, kritikou byli chváleni za vystoupení ve Švandově divadle, prezentovali se rovněž na Slovensku, a které pražským posluchačům nabídl Svěcený jakožto závěrečný koncert úspěšný 8. ročník Tónů chodovské tvrze (2011). Na něm mimo jiné sedmnáctiletá Julie Svěcená, tenkrát vítězka soutěže Concertino Praga, pokřtila své debutové CD s názvem Julie.

Dcera Jaroslava Svěceného, letošní laureátka Mezinárodní houslové soutěže Tibora Vargy ve švýcarském Sionu, vystoupí ve Smiřicích dvakrát, jednak na Slavnostním závěrečném galavečeru spolu s ostatními sólisty, jednak v samostatném „velikonočním recitálu“. V řadě dalších poloh, v nichž se Jaroslav Svěcený jako houslista pohybuje, bych neměl zapomenout na, rovněž opravdu populární, Svěceného spolupráci s kytaristou Lubomírem Brabcem, tentokrát ještě s flétnistkou Žofií Vokálkovou.

Mohl bych uvádět další jména interpretů celkem deseti večerů, každého nějakým způsobem zajímavým, nicméně nechci zatěžovat tuto poznámku vyjmenováváním všech interpretů všech dalších koncertů, ať již několika komorních orchestrů či dalších komorních těles, dalších vynikajících sólistů atd., nebudiž to považováno za neslušnost a přehlížení z mé strany. Jde mi o obecnější charakteristiku projektu, takže snad ještě zmíním coby jednu ze stálic Svěceného dramaturgie, soubor Virtuosi Pragenses, s nímž se ve Svěceného projektech často setkáváme. Právě s nimi ostatně se svou dcerou Julií nahrával koncerty pro dvoje, troje a čtvery housle Antonia Vivaldiho.

No vida, zase se to stáčí k historii hudby! To je myslím, základní životní poloha veškerých aktivit Jaroslava Svěceného – tedy na jedné straně vztah právě k historii (např. i v jeho práci znalce a popularizátora historických nástrojů), na straně druhé potěšení z experimentování, jak sám v jednom novinovém článku říká (zde by bylo případů nespočet, vzpomenu už jen na originální soubor Jablkoň). Ve vztahu k Vivaldimu je to možná nejpatrnější. A v dramaturgii Smiřických hudebních slavností rovněž.

Odkazy
Smiřické hudební slavnosti

https://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/smiricke-svatky-hudby-nabidnou-deset-koncertu_466537.html (2018)
https://www.novinky.cz/vase-zpravy/kralovehradecky-kraj/hradec-kralove/4327-42971-smiricke-svatky-hudby-2017-.html (2017)

Program etc. na stránkách města Smiřic
https://www.festival.mestosmirice.cz/

Tóny Chodovské tvrze
https://www.chodovskatvrz.cz/stranka/763/tony-chodovske-tvrze?nadrazena=763

Jiné články v tisku
https://www.novinky.cz/zena/styl/215079-jaroslav-sveceny-dcera-bude-lepsi-nez-ja.html
https://www.denik.cz/hudba/houslista-sveceny-na-rande-jsme-byli-s-manzelkou-vzdycky-tri-ona-ja-a-housle-20160228-ui1e.html

Julie Svěcená
https://ona.idnes.cz/julie-svecena-houslistka-housle-do1-/spolecnost.aspx?c=A180227_111604_spolecnost_jup
https://ona.idnes.cz/houslistka-julie-svecena-dcera-jaroslava-sveceneho-sveceny-pqq-/spolecnost.aspx?c=A180131_171350_spolecnost_jup

Program (převzato z programové přílohy festivalu ve formátu pdf, upraveno)

SMIŘICKÉ SVÁTKY HUDBY 2018 / 15. ročník velikonočního hudebního festivalu / 17. 3. – 1. 4. 2018

1. koncert – sobota 17. 3. 2018 od 19 hodin
Zahajovací koncert
Janáčkův komorní orchestr
Severáček – dětský pěvecký sbor

Jaroslav Svěcený – housle
Karel Untermüller – viola
Tomáš Töpfer – umělecký přednes
Slavnostní úvodní koncert se ponese ve znamení hudební oslavy 15. ročníku Smiřických svátků hudby a 100. výročí vzniku Československé republiky.

2. koncert – neděle 18. 3. 2018 od 19 hodin
Klasika a jazz bez fraku
Jaroslav Svěcený – housle
Tom Vybíral Trio:
Tomáš Vybíral – kontrabas a bicí
František Krtička – piano, vibrafon a aranže
Ondřej Štajnochr – kontrabas a baskytara
Collegium Jaroslava Svěceného
Roman Šmucler – průvodní slovo
Setkání špičkových českých interpretů různých žánrů nabídne ve festivalové premiéře zcela mimořádný zážitek.

3. koncert – středa 21. 3. 2018 od 19 hodin
Strhující rytmy Jižní Ameriky
Jaroslav Svěcený – housle
Ladislav Horák – akordeon
Radek Krampl – vibrafon
Vít Švec – kontrabas
Jan Pokorný (Český rozhlas) – průvodní slovo
Nejen latinskoamerická hudba, ale i swing a klasika zazní také premiérově ve smiřické kapli.

4. koncert – čtvrtek 22. 3. 2018 od 19 hodin
Cigánski Diabli (Slovensko) & Jaroslav Svěcený

5. koncert – sobota 24. 3. 2018 od 19 hodin
NA VIVALDIHO!
Jaroslav Svěcený – housle a role Antonia Vivaldiho
Zdeňka Žádníková Volencová – role Anny Giro a Camilly Vivaldi
Michaela Káčerková – virginal
Virtuosi Pragenses Collegium
Mimořádný koncertní galavečer, ve kterém přední čeští virtuosové hrají nejen původní hudební party, aneb Co jste o Antoniovi možná nevěděli… Antonio Vivaldi. Fenomenální houslista, nadčasový skladatel nebo i život milující muž… Festivalová premiéra.

6. koncert – neděle 25. 3. 2018 od 19 hodin
Jaroslav Svěcený a MAGISTRI (unikátní orchestr příčných fléten)
Jaroslav Svěcený – housle
Lucie Tóth – klavír
Magdalena Tůmová Bílková – flétnistka, umělecká vedoucí a laureátka Pražského jara
Slavné české a světové melodie v originálním zvukovém provedení zazní ve Smiřicích vůbec poprvé.

7. koncert – středa 28. 3. 2018 od 19 hodin
Velikonoční varhanní koncert – 28. 3. 2018 – 19 hod.
Pavel Svoboda – varhany
Jaroslav Svěcený – housle
Marek Zvolánek – trubka
Eva Garajová – mezzosoprán
Nádherný zvuk varhan, houslí, trubky a zpěvu v podání vynikajících sólistů navodí sváteční atmosféru galavečera.

8. koncert – čtvrtek 29. 3. 2018 od 19 hodin
Sváteční hudební setkání
Lubomír Brabec – kytara
Jaroslav Svěcený – housle a průvodní slovo
Žofie Vokálková – flétna
Španělská kytara spolu se zvukem flétny a houslí vytvoří čarovnou náladu ve smiřické Kapli Zjevení Páně.

9. koncert – sobota 31. 3. 2018 od 19 hodin
Velikonoční recitál Julie Svěcené
Julie Svěcená – housle
Václav Mácha – klavír
Jan Šťastný – umělecký přednes
Sváteční recitál letošní laureátky prestižní Mezinárodní houslové soutěže Tibora Vargy ve švýcarském Sionu, který bude umocněn mluveným slovem herce Jana Šťastného.

10. koncert – neděle 1. 4. 2018 od 19 hodin
Slavnostní závěrečný galavečer
Jaroslav Svěcený – housle
Julie Svěcená – housle
Karla Bytnarová – mezzosoprán
Silvija Ščerbavičiūtė – flétna (Litva)
Jitka Navrátilová – cembalo
Virtuosi Pragenses – komorní orchestr
Barokní hudba v barokní Kapli Zjevení Páně završí patnáct úspěšných let trvání festivalu Smiřické svátky hudby.

DOPROVODNÁ AKCE
Výstava malíře, grafika a ilustrátora Josefa Velčovského. 

Zpět