Smetanovo kvarteto

01.01.2013 16:45

 

Smetanovo kvarteto    
česká smyčcová kvarteta

Pozoruhodné bylo Smetanovo kvarteto při setkání s ním v koncertním sále už v prvním okamžiku tím, že hrálo svůj repertoár zpaměti. To není u komorního souboru právě obvyklé, dá se říci, že je to spíše mimořádné. Na webu jsou dostupné stránky s podrobnými informacemi odpovídající zakladatelskému významu tohoto předního českého souboru komorní hudby (jejich iniciátorkou je Dagmar Virtová, dcera Jiřího Nováka, dlouhodobého primária kvarteta). Počáteční rok jeho působnosti se uvádí v některých pramenech 1945, vzniklo ale už o dva roky dříve, jen ještě ne pod tímto jménem. Koncertovalo pak doma i po celém světě takřka neuvěřitelného půl století, činnost ukončilo v roce 1989.
Na zmíněných stránkách je popsána prehistorie souboru, které se píše setkáním Antonína Kohouta s Václavem Neumannem – zprvu s nimi hrál i Josef Vlach, další významná osobnost české hudební kultury. Pod názvem Komorní sdružení konzervatoře hudby, posléze Kvarteto české konzervatoře vystupovali ve složení Václav Neumann a Jaroslav Rybenský housle, Lubomír Kostecký viola a Antonín Kohout violoncello. Neumanna, který se chtěl věnovat dirigování, brzy vystřídal Jiří Novák, koncertní mistr Českého komorního orchestru, Rybenský přešel k viole. V tomto obsazení hrál soubor téměř deset let, v roce 1956 pak k pultu violy přišel dr. Milan Škampa. 
Nejsem si úplně jistý, zda se to týkalo tohoto kvarteta, je to možná čtyřicet let stará poznámka, kterou kdosi přičinil, že totiž přehrání repertoáru, který soubor měl nastudovaný, by trvalo čtyřicet hodin. Čtyřicet hodin muziky! Myslím, že ona poznámka padla opravdu v souvislosti se Smetanovým kvartetem, právě proto, že hrálo celý koncert z hlavy.

https://www.smetanovokvarteto.cz/

Neuvádím na tomto místě biografie jednotlivých členů souboru, protože je vše ve svrchované míře na uvedených stránkách. Ale přidám odkazy na články na serveru muzikus.cz.

https://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-jazz-clanky/Primarius-Smetanova-kvarteta-se-doziva-85-let~14~brezen~2010/
https://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-jazz-clanky/Milan-Skampa-Janacek-byl-nejkrasnejsi-komplikaci-meho-zivota~24~leden~2009/
https://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-jazz-clanky/Pocta-Smetanovu-kvartetu~14~cerven~2011/

https://www.youtube.com/watch?v=PatOTFqCA0U
https://www.youtube.com/watch?v=MoO5udsH3-Q
https://www.youtube.com/watch?v=RwMw56nlvXc
https://www.youtube.com/watch?v=iVtSn_yqR-I

Zpět