Serra de Tramuntana

20.06.2013 12:09

Serra de Tramuntana
Poznámky k Mallorce

Serra de Tramuntana je jméno jedné ze zemských oblastí (comarques) na baleárském ostrově Mallorca, ale především jméno pohoří, které se táhne v severní části ostrova týmž směrem, jakým je geograficky nakloněno jeho pobřeží. Když se podíváte na tvar ostrova na mapě (zde), tvoří v jakoby pootočeném čtyřúhelníku jeho severozápadní hranu a jihovýchodní hranu dvě pohoří (to severní je tématem tohoto příspěvku), druhé dvě hrany jsou vykrojené výraznými zátokami, na jihu tou, v jejímž centru je hlavní město Palma, na severu pak pojmenovanou podle krásného historického městečka Alcudia.

V roce 2011 bylo pohoří Serra de Tamuntana zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Je dlouhé zhruba devadesát kilometrů (tedy o něco více než naše Krkonoše), a v nejvyšších vrcholech dosahuje takřka téže výšky – nejvyšší hora Puig de Major (Velká hora) je vysoká 1445 metrů. Absolutní geografická výška je ovšem poněkud zkreslující, když si uvědomíme, že hory zde vystupují přímo od moře. Jejich charakter tak odpovídá spíše nižším vrcholkům Tater než Krkonošům, i když každé srovnání je tak trochu zavádějící – nejlépe je podívat se na nějaké vyobrazení (třeba zde). V každém případě je zdejší horský terén výrazně skalnatý a kamenitý.

K nejvyšší hoře ještě poznamenejme, že někdy bývá používán název Puig Major de Son Torella. V současnosti je využíván k vojenským účelům, od roku 1958 jsou zde umístěna vojenská zařízení, španělské a americké radary, a místo je pro turisty nepřístupné. Bílá koule radaru je v panoramatu hor vidět zdaleka. V tisku byly fámy, že tyto radary navigovaly americké bombardéry v době konfliktu v Perském zálivu, ale španělská vláda to popírá. Silnici až k vrcholu vyprojektoval, podobně jako k zátoce Cala de Sa Calobra, italský inženýr Antonio Paretti. V roce 1932 byly úvahy a plány o výstavbě lanovky na vrchol hory, jejímž autorem byl rovněž uvedený italský inženýr, nicméně z projektu sešlo. Plánovaná lanovka měla být něco málo přes dva kilometry dlouhá a měla pojmout 25 lidí na jednu jízdu. Projekt nebyl realizován jednak kvůli vysokým finančním nákladům, jednak vzhledem k počínající španělské občanské válce. Lanovka sice nebyla realizována, ale platforma údolní stanice byla postavena. Nachází se na silnici ke zmíněné zátoce Cala de Sa Calobra.

Puig Major se nachází v části Serra de Son Torella, hřebene Son Torella, části Serra de Tramuntany. Je to kompaktní masív s několika vedlejšími vrcholy. Nejznámější z nich je položen jihovýchodně od nejvyššího vrcholu a má název Penyal des Migdia, Polední hora (Poledník, podobné jméno máme u nás např. v Jizerských horách). Tento vrchol je ještě vyšší (má 1398 metrů) než druhá nejvyšší hora Mallorky Puig de Massanella se svými 1365 metry. Příkrá stěna Penyal des Migdia se tyčí nad údolím Fornalutz a je markantním místem městečka Sóller (chceme-li dále přirovnávat, tak třeba Ještěd a Liberec, i když tvar je pochopitelně jiný). Na vrcholku hory se nachází v lednu a únoru sníh, jeho tenká vrstva někdy vydrží až do dubna. 

K některým romantickým částem pohoří se ještě vrátím v dalším příspěvku, v přiřazených odkazech ukázky charakteristické přírody, viděné případně z cesty autobusem po desítkách ostrých zatáček v terénu mezi strmými skalami.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mallorca_map_montania.PNG
https://de.wikipedia.org/wiki/Serra_de_Tramuntana
https://www.youtube.com/watch?v=_-5SMgJ2vKQ
https://www.youtube.com/watch?v=opjSwd5nufU

Zpět