Semínka

27.03.2016 12:39

Sezamová, slunečnicová, chia, lněná, konopná, dýňová… V dalším příspěvku v Instinktu (11. 2. 2016) o různých pohledech na stravu, jejích aspektech a segmentech, geografických souvislostech či blogerech, kteří se výživě či gastronomii věnují, se hovoří o tom, jak jsou zdravá semínka. V nedávném jiném textu se hovořilo o syrové stravě, raw food, která se, co nejjednodušeji řečeno, skládá z ovoce, zeleniny, oříšků a semínek. A já jsem si vzpomněl, jak jsem kdysi přivezl, to byl tenkrát takový hit, několik semínek japonské dýně Hokkaidó (dnes běžně k dostání, ale dodnes si z ní rád uvařím lahodnou polévku), zasadil ji, a když jsem ji připravoval podle oněch aktuálních receptů způsobu stravování nazývaných makrobiotika, zkráceně „makro“ z příručky, kterou jsme si přepisovali na psacím stroji (všichni, kdo chtěli být „in“, po tom šíleli, podobně jako po ezoterice a new-age, kde byly její kořeny), opražil jsem si k ní lněná semínka.

Nu a tady jsou ty aspekty zdravotní podle nutriční specialistky Hany Lang, podle níž třetina tuků ve stravě by měly být nasycené mastné kyseliny (maso, sádlo, máslo, sýry, trochu v rostlinných olejích), třetina nenasycené (právě ořechy, semínky, částečně i maso) a třetina více nenasycené mastné kyseliny, tj. skupiny omega-3 a omega-6. Ty druhé dvě třetiny vyvážené v celku snižují riziko cévních chorob, zvyšují hladinu „hodného“ cholesterolu, ovlivňují činnost mozku a kvalitu kůže a vlasů. Vedle ryb a rostlinných olejů jsou jejich zdrojem semínka.

V poznámce „víte, že…?“ se říká, že dýňová semínka obsahují „pohodový“ hormon serotonin, z máku těle vstřebává vápník lépe než z mlék, kde se váže na kasein, semínko chia bylo pro Aztéky stejně důležité jako kukuřice, protože jsou zdrojem energie a přitom zpomalují přeměnu sacharidů na jednoduché cukry (důležité pro diabetiky). Hovoří se pak o sezamu jako jednom z nejznámějších semínek, pojídaných ještě před semínkovou mánií, jsou tu recepty jako celozrnné sušenky s chia, lilková pomazánka se sezamem či rizoto ze slunečnicových semínek.

https://superpotraviny.webnode.cz/seminka/
https://www.countrylife.cz/seminka
https://www.seminka-chia.cz/
https://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/zaujalo-nas/42176-proc-jist-chia-seminka-zhubnete-a-budete-vypadat-mladsi
https://www.uspesna-lecba.cz/chia-seminko/
https://www.uspesna-lecba.cz/a10-nejzdravejsich-semen-na-zemi/

Zpět