Šedesátkou vpřed!

15.02.2010 17:12

Člověk si říká, jestli se tím vůbec má zabývat. Ztrácet čas. Ale nedá mi to. I když je asi zřejmé, že na jedné straně spousta lidí bude stereotypně nadávat, na druhé straně zaslepeně cosi obhajovat, přes jakkoli evidentní poukazy, jakkoli zřejmou argumentaci, já nevím …

Tak jsem se zase dočetl: “Do 60 km/h? V Praze bez trestu“ / LN středa 10. února 2010. My máme radary dnes nastavené dokonce na šedesát kilometrů v hodině, řekl někdo LN. Je to vlastně jedno, kdo. Na tolerování desetikilometrového překročení povolené rychlosti se před pár měsíci v tichosti shodla státní a městská policie. V Praze se tak maximální povolená rychlost vlastně vrátila do mezí, ve kterých byla před třinácti lety. Žádný problém. Už ty věty opisuji na přeskáčku, neúplné, bez uvozovek, bez citací, bez rozlišení mezi mým a novinovým textem. Ono je to přece úplně jedno. Někdo něco říká …

Když se zaváděl bodový systém, kdosi, zase je to jedno kdo, stejně si to nepamatuju, byl to určitě nějaký policejní ředitel, se dušoval, že se nebude tolerovat ani kilometr, ani sto, ani padesát metrů navíc, protože prostě je takový zákon, a ten nesmí porušovat nejen řidič, ale ani policie. Zákon jí neumožní tolerovat nic, ani milimetr. Trochu jsem se nad tím přesvědčeným tónem poušklíbl, aby se nepotento, praxe byla dosud jiná, řekl bych docela normální. Jenže někteří řidiči jezdili jako dobytek, statistiky úmrtnosti strmě rostou, není divu, že s tím něco chtějí udělat. No ale samozřejmě: Neuplynulo pár měsíců, hovořilo se o tom, že ty měřicí přístroje vlastně neměří tak přesně, že mohou mít odchylku dva kilometry. Tuším asi po roce jsem se dočetl, že se někteří borci oklepali a jezdí jako dřív. A možná jsem se toho dočetl ještě víc. Ale je to jedno. Do 60 kilometrů za hodinu? Protože nevidím pořádně na klávesnici, tak jsem se přehmátl. Do 80 kilometrů za hodinu? V Praze bez trestu.

Stejná řadu úžasných výroků by se dala vytvořit ohledně alkoholu. Nepřipadá v úvahu – někde na začátku, no a není to tak dávno, diskutuje se, že s nějakou tolerancí se musí počítat, když policie naměří 0,23 tuším, stejně se to ve správním řízení odloží. Vlastně to vzniklo úplně stejným způsobem. Od Nového roku musí policie při kontrole dávat dýchnout, ale správní úřady nestíhají, vlastně to odkládají. Atd., atd. Vzpomínám si na toho borce, není to tak daleko odsud, který měl myslím asi osm promilí, když vjel s traktorem do vesnického kachního rybníka.

Co naděláš? Před více než povícero lety jsme měli ve škole „stop stav“ v nakupování pomůcek. Prostě došly peníze a byl vydán zákaz cokoli koupit. Potřeboval jsem tenkrát nutně nové učebnice, pro třídu, kde jsem měl učit. No ale nesmí se, tak počkáme pár měsíců, až to bude možné, zatím si vypůjčím od studenta a pár stránek si okopíruju. Nebo koupím za vlastní? Už nevím, jak jsem to udělal. Za pár týdnů jsem zjistil, že jeden kolega nakoupil nějaké knížky k občanské výuce. Nepamatuju si už přesně vysvětlení tehdejšího ředitele, ale utkvěla mně v paměti věta „to se nemůžeš divit“. Vlastně o nic nejde. Jinými slovy mi řekl, to je tvůj problém, že seš takovej blbec, že to bereš vážně. Je to, jak říkám, už pár let. Tenkrát jsem byl docela napruženej, nebyla to jediná věc, která mi vadila. Dnes si říkám, kdo z nás dvou je vlastně ten blbec. I s tím vědomím, že ani já nejsem dokonalej.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Omezen%C3%AD_rychlosti_na_pozemn%C3%ADch_komunikac%C3%ADch_v_%C4%8Cesku

 

 

Zpět