Scott McKenzie (10. 1. 1939 – 18. 8. 2012)

20.08.2012 23:26

Poslouchali jsme tu písničku tenkrát všichni. San Francisco. V závorce se uvádí alternativní titul Be Sure to Wear Flowers in Your Hair, úryvek textu, charakterizují dobu vzniku, stejně jako třeba video na YouTube, na němž jsou záběry „dětí květin“ (hippies), neboť byl hrán na festivalu v Monterey, jeden (neověřený) zdroj říká, že pak i na slavném Woodstocku (15. – 17. srpen 1969). Dvouapůlminutové video shlédlo k dnešnímu dni (20. srpen 2012) 2 694 334 uživatelů. Na jiném videu na YouTube je komentář „in memory of Scott McKenzie“, jiný komentář, někdy před devíti měsíci „this song makes me cry“.

To, že je to záležitost kultovní, potvrdila skutečnost, že se písnička ozvala ve filmu Forrest Gump v klíčových životních momentech hlavního hrdiny, které si uvědomuje v pověstném záběru na lavičce. Hymna hippie kultury, jako nahrávka prodaná v milionech exemplářů, má pozoruhodnou historii.

Scott McKenzie (vl. jm. Philip Wallach Blondheim) působil v několika skupinách, mimo jiné také krátkodobě ve folk-rockové skupině Journeymen, v níž se setkal s Johnem Phillipsem, který později založil velmi populární skupinu Mamas & Papas. Za pouhých dvacet minut složil pak píseň, která byla teprve čtvrtým singlem Scotta McKenzieho. Na začátku května bylo rezervováno Studio 3 společnosti Western Recorder, kde nahrávali mj. též Ray Charles, Frank Sinatra či Beach Boys. Phillips hrál na kytaru a sitár, nájemní hudebníci známí jako Wreckling Crew j. baskytarista Joe Osborne, bubeník Hal Blain a klavírista Larry Knechtel, Mamma Cass z Mamas & Papas obstarala zvony, které na nahrávce slyšíme. Nahrávka zůstala zprvu bez zpěvu, ten byl nahrán v Sound Factory Recording Studio na čtyři pokusy.

Singl vyšel 10. května 1967 jako San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair) s B-stranou What's the Difference na Ode Records (#103) jako teprve druhý singl mladého labelu. Ode-label patřil spoluproducentovi Scotta Lou Adlerovi.  27. května se song dostal do US-hitparády, kde získal jako nejvyšší 4. místo. Největší tržby získal pak po 18. červnu, kdy se konal Monterey International Pop Festival. Celkem se ve světě prodalo sedm milionů exemplářů, v Německu se píseň držela jako první na hitparádě po čtyři týdny. Článek na anglické Wikipedii připomíná, že i ve střední Evropě měla píseň úspěch a byla symbolem svobody v době Pražského jara v roce 1968.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Scott_McKenzie
https://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco_%28Be_Sure_to_Wear_Flowers_in_Your_Hair%29
https://www.youtube.com/watch?v=SB2tYYYlwMc&feature=fvst
https://www.youtube.com/watch?v=EdihliOJgqU&list=AL94UKMTqg-9CyBJ0aNksZCK8pk-nwqIDm&index=2&feature=plcp
https://www.lidovky.cz/zemrel-zpevak-scott-mckenzie-autor-hitu-san-francisco-ppb-/lide.asp?c=A120820_101850_lide_mc
https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-svetove-celebrity/179961/zemrel-zpevak-ktery-nazpival-hymnu-hippies-bojoval-se-zavislosti-na-drogach.html

Zpět