RSCM Millenium Youth Choir v Jičíně

14.08.2013 16:37

Můžeme odhadnout, že název Millenium Youth Choir souvisí s rokem jeho vzniku, což je opravdu 2000, a věkovou skupinou zpěváků, ta se pohybuje mezi 16 a 23 lety. Je to britský pěvecký sbor a je vedoucím národním sborem organizace, jejíž iniciály jsou v titulu tohoto příspěvku na začátku, tedy Royal School of Church Music. Ta byla založená v roce 1927 Sydney Nicholsonem (1875 – 1947), anglickým sbormistrem, varhaníkem a skladatelem, pocházejícím z významné rodiny (jeho otec Charles Nicholson byl anglicko-australský politik, zakladatel univerzity, badatel a filantrop) a má na jedenáct tisíc členů po celém světě. Původně se jmenovala School of English Church Music. Její mezinárodnost se opírá o to, že původně byla otevřena všem členům  Anglican  Communion, což je mezinárodní asociace Anglikánských církví s centrální Anglikánskou církví v Londýně. RSCM je dnes otevřena i jiným denominacím, supervizována je nicméně dodnes Anglikánskou církví. RSCM má strukturu, která je patrná podle vedoucích pracovníků, ředitelem celé organizace je od září 2012 Andrew Reid, své prezidenty pak mají školy v Americe, Australii, Jižní Africe, Novém Zélandu, patronkou celé organizace je Její Veličenstvo královna.

Je zajímavé, že slovo „Millenium“ můžeme také vztáhnout k budově Millenium Dome, obrovské kupolovité stavbě na Greenichském poloostrově ve východním Londýně, největší samostatně zastřešené stavbě světa (architektem je Richard Rogers). Millenium Dome bylo místo prvního vystoupení sboru, jehož vytvoření navrhl George Carey, arcibiskup v Canterburry v roce 1999. Prvním ředitelem pěveckého tělesa byl Martin Neary, anglický varhaník, nositel řádu Viktoriina, v sedmdesátých a osmdesátých letech varhaník a hudební ředitel ve Winchesterské katedrále, později pak v podobných funkcích ve Westminsterském opatství, tedy nejprestižnějších zařízeních svého druhu, přednášel teologii a hudbu na Cambridgeské univerzitě. Na jeho místo později nastoupil skotský varhaník a dirigent Gordon Stewart, rovněž významný varhaník, dirigent a pedagog, a dnes je na tomto místě David Ogden.

David Ogden (nar. 1966 v malém městečku Tring v Hertfordshire) je, stejně jako jeho předchůdci, varhaník a skladatel, organizátor workshopů církevní hudby, mistrovských kurzů a festivalů po Velké Británii. V letech 1991 – 2002 byl hudebním ředitelem v katedrále v Bristolu a od roku 1995 do roku 2001 regionálním ředitelem RSCM pro Jihovýchod a Midlands. Řídí několik hudebních těles, Exultate Singers, City of Bristol Choir a Millennium Youth Choir. Má celou řadu funkcí v v RSCM, je mj. zvláštním poradcem či hudebním lektorem asociace. Přes dvacet let pracuje s profesionálními a amatérskými orchestry nejrůznějším způsobem, zahrnujícím koncerty, hudební divadla a opery, komunitní projekty, workshopy od nejmenších dětí po Birminghamský symfonický orchestr, upravuje hudbu, natáčí pro BBC rozhlas i televizi. S pěveckými sbory procestoval celou řadu zemí, Filipíny, Thajsko, Gambii, Švýcarsko, Finsko, Itálii, Německo, Francii, Holandsko a také Českou republiku. Jako skladatel píše hudbu především pro sbory a školy. Nejznámější skladby jsou Song of Ruth, White Light Eucharist či Christ has no body now but yours . V roce 2008 byla jeho skladba Love's redeeming work is done provedena dvěstěpadesátičlenným sborem za přítomnosti papeže Benedikta XVI. jako součást papežské mše pro čtyřicet tisíc účastníků na Washingtonském národním basebalovém stadionu.

RSCM Millenium Youth Choir vystoupil v rámci letního turné (letního kurzu) 11.-16. července, konaného v České republice, 13. července 2013 v kostele sv. Ignáce v Jičíně. Pořadatelem byl „Nadační fond Jičín – město pohádky“. Jičín byl kromě koncertů v Praze a vystoupení na mši ve Svatovítské katedrále jedním ze dvou mimopražských měst (zpívali ještě v Teplicích), kde pěvecký sbor vystoupil. Kromě Davida Ogdena, který sbor řídí, vystoupil varhaník Daniel Moult, který se sborem i nahrává (CD Out of The Stillness, rovněž nejnovější The Heart´s Voice, 2013), vokálním poradcem na kurzu byla Hilary Llystyn Jonesová. David Ogden ve zcela zaplněném kostele sv. Ignáce komentoval program koncertu (komentář byl překládán do češtiny). Publikum bylo nadšeno dramaturgicky skvěle sestaveným programem, zahrnujícím starší i zcela současnou evropskou hudbu s mírným akcentem na regionální souvislosti, i skladby vlastní, využitím akustických možností prostoru (pro anglosaské soubory charakteristické proměny rozestavění zpěváků v sále), působivou profesionalitou i kontaktem, který sbormistr i ostatní účinkující navozovali. Pozvat je byl jeden z nejšťastnějších nápadů v historii kulturních počinů jičínské Pohádky v oblasti samostatných koncertů.

https://www.rscmmyc.org.uk/
https://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Youth_Choir
https://cs.wikipedia.org/wiki/Millennium_Dome
https://en.wikipedia.org/wiki/David_Ogden_%28Conductor%29

https://www.youtube.com/watch?v=mxJISujfE2I
https://www.youtube.com/watch?v=Eq679hQiT-c
https://www.youtube.com/watch?v=yGBrq-C5VYE
 

Zpět