Rozhledna a hvězdárna na Kleti

20.08.2012 15:20

Rozhledna a hvězdárna na Kleti
EXOD 2012

Je to jedno z těch magických jmen, skrývajících zvuky jiných slov, rozevírajících obraznost, jako „klen“ a „kleč“, „klestí“, ale také „klení“, takže jestliže máte jen to jméno a touhu po desetiletí se na to místo se podívat, vytvoříte si nějaký obraz, kde ta hora je snad ještě mohutnější nebo spíš vyšší, než je ve skutečnosti, a tak trochu démonická. Když se potom nahoru podíváte, vůbec nevadí, že není ani tak vysoká jako Sněžka a že kolem horní stanice lanovky, rozhledny i hvězdárny je hustý les, a žádné roští.
Před letošním výletem na tuto horskou dominantu, viditelnou široko daleko z různých úhlů pohledu na cestách kolem Českých Budějovic, podobně jako jaderná elektrárna Temelín, jsem si matně připomínal, při jaké příležitosti jsem na vrcholu Kleti byl a co jsem tam viděl. Úplně jsem zapomněl, že vás z Krásetína (také pěkné jméno) nahoru vyveze jednosedačková lanovka s takovým tím bočním zaklapnutím páky, o kterou si pak můžete opřít nohy i ruce, na mohutnost stavby nahoře jsem se trochu rozpomněl.

Příjemný je kruhový rozhled na kamenné rozhledně, která přesahuje vrcholky stromů, ale není sama příliš vysoká, jako některé nové železné konstrukce. Spíš působí tak trochu jako hrad, oprávněně – tzv. Josefova věž pochází z let 1822-25 a je tak nejstarší kamennou rozhlednou v Čechách (jičínská Milohlídka na vrchu Čeřovka je z roku 1843). Shora je vidět i hvězdárna, kde jsme si vyposlechli pozoruhodný výklad o planetkách i o jiných věcech ve vesmíru ze zasvěcených úst. Samotného mne překvapilo, jak rychle se pohybuje obraz/odraz Slunce na desce, přivedený na ni dalekohledem (podívat se do něj člověk nesmí, přišel by o zrak, jako prý jeden ze slavných hvězdářů). Škoda jen, že jsme nemohli pozorovat hvězdy na noční obloze. A možná, že název té hory opravdu souvisí s nějakým „prokletím“, jeden z historických názvů zní Kletý.

Odkazy
https://www.klet.com/?cas=day
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kle%C5%A5
https://www.ckrumlov.cz/cz1250/region/soucas/i_klet.htm
https://www.ckrumlov.info/docs/cz/atr139.xml
https://www.hvezdarnacb.cz/?stranka=klet&menu_id=36&uroven=2

Moje fotky na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Z_EXODu_2012_Rozhledna_a_kvezdarna_na_Kleti/

Zpět