Rozhlasový orchestr Francouzského rozhlasu hraje Beethovenovu Desátou

27.05.2020 02:59

Rozhlasový orchestr Francouzského rozhlasu hraje Beethovenovu Desátou
arte CONCERT / ARTE tv

No tak tady bude nejlepší, když přeložím celou anotaci. Vlastně nevím, jak bych to jinak uvedl:

Cože? Beethovenova Desátá symfonie? Blasfémie? Ale ne, žádné obavy. Tato „desátá“ je ve skutečnosti koláž skladatele Pierre Henryho zesnulého v roce 2017. Vzhledem enormní komplexitě tato konečná verze symfonie nebyla dosud nikdy živě uvedena. To se mění prostřednictvím Rozhlasového orchestru Francouzského rozhlasu.

„Desátá symfonie“ je osobní hommage Pierra Henryho na Ludwiga van Beethovena a jeho devíti symfonií, které mistr konkrétní hudby sestavil z prvků devíti Beethovenových děl. Osvojit si tento monumentální komplex vyžadovalo mnoho let, během nichž se autor Beethovenovými skladbami zabýval a během nichž svůj výsledek několikrát přepracovával. Tato poslední verze z roku 1998 existovala dosud pouze jako studiová nahrávka. Díky bojovnému duchu Pascala Rophého a Rozhlasového orchestru Francouzského rozhlasu se posthumně naplňuje uvedení Henryho skladby.

Aby bylo možné toto mamutí dílo uvést na scénu, podpořilo orchestr ještě další symfonické těleso, Orchestr Pařížské konzervatoře. Obě tělesa byla rozdělena na tři zvukové korpusy, které dirigují tři dirigenti – Pascal Rophé, Bruno Mantovani a Marzena Diakun. K orchestrálním zvukům se pak ještě přidávají hlasy Sboru Francouzského rozhlasu a Sboru mladých v Paříži.

Takovýhle koncept umožňuje slyšet zlomky Beethovenovy hudby v nové podobě, v níž se někdy snově překrývají v krátkých časových posunech, jindy repetitivně opakují (ostatně onen opakování je obsažen, byť jinak, v Beethovenově hudbě samotné), rozpoznáváme proslulé skladby, někdy zazní „závěry“ některých skladeb či charakteristické pasáže, v závěru je to snad takřka neupravený Beethoven atd. Takže proč ne? Je to zajímavé. A nakonec se to i hodí k beethovenovskému výročí, byť to k němu nebylo výslovně napsáno.

Nahrávka je dostupná od 31. ledna 2020 do 23. listopadu 2021

https://www.arte.tv/de/videos/087078-010-A/das-orchestre-philharmonique-de-radio-france-spielt-beethovens-10-sinfonie/

Pierre Henry
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pierre_Henry

Zpět