Robert Schumann / Karneval

04.04.2015 12:00

Robert Schumann / Karneval, op. 9
skladby Roberta Schumanna

Schumannův Karneval, op. 9 (Carnaval, Scènes mignonnes sur quatre notes) vznikl v letech 1834/1835. Předcházelo mu Schumannovo zasnoubení s Ernestine von Fricken, adoptivní dceři jednoho českého barona. Schumann během roku zasnoubení zrušil. Zároveň postavil této ženě Karnevalem hudební pomník. Rod Frickenů pocházel z českého města Aše; toto místní jméno je základem cyklu v tom smyslu, že Schumann písmena A – Es – C – H a As – C – H přetvořil v miniatury. Dílo se v jistém smyslu točí kolem Lettres dansantes vložených do střední části, k níž patří rovněž kombinace Es – C – H – a (jediná písmena Schumannova příjmení, která lze převést do tónů). V části Sphinxes jsou tyto tónové řady „vysvětleny“, ale nehrají se, jsou totiž otáčivým kruhem: V první části se konsekventně (většinou hned na začátku miniatury) integruje tónová řada A – Es – C – H, ve druhé polovině díla pak As – C – H.

Původně měla skladba mít německý titul „Fasching“ (Masopust), v němž vězí rovněž písmena A – Es – C – H nebo As – C – H. Podtitul měl znít „žerty na čtyři noty“. Ve slově „Schwank“ (tedy slovo z onoho podtitulu, německy pro obhroublý žert, frašku, tedy i divadelní útvar, Schwank nebo Posse) jsou písmena z příjmení Schumann rovněž obsažena, autor se ale nakonec podřídil přáním nakladatele a titul byl, tak jak to odpovídalo tehdejší módě, pofrancouzštěn na Carnaval, Scènes mignonnes sur quatre notes.

Jedna část má titul Estrella (jméno z Davidova bratrstva pro Ernestine von Fricken), jiná je zase věnována Chiarině (Clara Schumann), nechybí rovněž Pochod členů Davidova bratrstva proti filistrům jakožto závěrečná koruna všeho. Miniatury s tituly Chopin a Paganini tvoří výjimky v duktu popsané notace.

na německé stránce Wikipedie jsou v závěru článku o Karnevalu vyjmenovány všechny jeho části (21 miniatur) s vypsáním použití zmíněného motivu, odvozeného z uvedených písmen. Uvádím je v základním seznamu

(1) Préambule (2) Pierrot (3) Arlequin (4) Valse noble (5) Eusebius (6) Florestan (7) Coquette (8) Réplique (9) Papillons (10) A.S.C.H.-S.C.H.A. (Lettres dansantes) (11) Chiarina (12) Chopin (13) Estrella (14) Reconnaissance (15) Pantalon et Colombine (16) Valse allemande (17) Intermezzo: Paganini (18) Aveu (19) Promenade (20) Pause (21) Marche des "Davidsbündler" contre les Philistins.

https://de.wikipedia.org/wiki/Carnaval_%28Schumann%29
https://www.piano-net.com/schumann.htm (zde i v mp3)

https://www.youtube.com/watch?v=VELPD6FVylA
nebo
https://www.youtube.com/watch?v=iY6pywsNAJs
atd.

Zpět