Richard Strauss / Elektra

25.04.2020 01:55

Richard Strauss / Elektra
Metropolitní opera, záznam představení z jejích stránek, shlédnuto 20. 4. 2020

I
Každá ta opera není jen její poslech, ale také vždy dobrodružství zvláštního druhu. Proto také vznikají, jak nyní zaznamenávám, pokaždé jiné, zvláštní texty. Tentokrát by to mohl být ještě text zcela jiný, neboť týž večer (20. 4. 2020) dávali v televizi, na ČT art, Její pastorkyňu Leoše Janáčka v nastudování Národního divadla Brno. Tak to by bylo možná pěkné téma diplomové práce, tyhle dvě operní díla mají hodně společného. Mrtvé dítě či jiný člověk z rodiny, šílenství či mezní psychické stavy, otázka viny propojená s vykloubenými lidskými vztahy. Obě opery mají kromě oné lidsky vypjatého tématu i řadu dalších společných momentů. Vznikly zhruba ve stejné době, ta Janáčkova v roce 1903, Straussova 1909, obě zpracovávají významnou dobovou literární předlohu, Její pastorkyňa vznikla přepracováním stejnojmenného dramatu Gabriely Preissové, Elektra je rovněž zpracování divadelního díla, tentokrát Huga von Hofmannsthala (ten drama napsal v r. 1903), ten zase vycházel z antické tragédie řeckého dramatika Sofokla.

U Janáčka je tragické téma spojeno rovněž s jeho osobními těžkými léty, jak říká i komentář v anotaci České televize, kde se píše: „Její pastorkyni vázal bych jen černou stuhou dlouhé nemoci, bolesti a nářků mé dcery Olgy a klučiny Vladimíra,“ poznamenal si [skladatel]. Vzhledem k mému literárnímu zaměření mám nutkání ještě poznamenat, že v českém kritickém realismu je nemanželské dítě jedním z klíčových témat literární tvorby, v jinak konstruované fabuli je základním motivem příběhu rodinného neštěstí (na jehož konci je rovněž mrtvola) dnes žel skoro zapomenutý román Kalibův zločin K. V. Raise.

II
Straussova Elektra, jejíž záznam jsme mohli v nočním vysílání shlédnout, měla v Metropolitní opeře premiéru 30. dubna 2016. Účinné ztvárnění nejen hudební, ale i jevištní, komentovaly recenze i z doby přenosu ve světových kinech, inscenace Patrice Chéreaua je na OperaPlus označována „za mezník v soudobém operním inscenátorství“. V prvních okamžicích jsem si říkal, kde jsem se to ocitl, snad někde ve vězení, tak tísnivě působí takřka prázdný prostor s několika postranními vchody, jakýsi betonový dvorek. V recenzi čteme:

Když se scéna rozjasní, spatříme Straussovy služebné a další pomocnice v zašlých domácích oblecích (autorkou kostýmů je Caroline de Vivaise), jak zametají schody a čistí nádvoří v děsivé pantomimě, dokud první skřípavý výbuch orchestru neuvede krvavou tragédii do pohybu.

A jen krátký úvodní shot, jak to režisér přenosu obvykle dělá, a hned vlastní představení opery, jemuž předchází rozhovor s tvůrci (bývá o přestávce nebo v závěru záznamu), překvapivý je začátek – charakteristické (je to diskutované) je inscenované dění u oper už v předehře, tentokrát je tu jakýsi „úklid“, jak řečeno, ženy stříkají vodu z kbelíků, jiná žena zametá schody košťátkem, jehož šustění je slyšet jako jediné zvuky… Vůbec ale nemám ten pocit problematičnosti, o němž hovoří české kritiky soudobých trendů v operní režii (Agónie operní režie, lidovky.cz, Rudolf Rouček, 23. 9. 2017, mimochodem v článku je fotografie Janáčkovy Její pastorkyně v Brně). Prostě je to sdělné, přenesení v čase je ve shodě s obsahovou intencí dramatu, jež je obecně lidské, nikoli nějaká nejapná schválnost typu… no ať se laskavý čtenář porozhlédne po nejrůznějších výtvorech.

 

A zase – nebudu psát „recenzi“, od toho tato moje řada komentářů není, řeknu jen: Je přízračné, když Orestes projde přes jeviště 1:47:00, několik desítek vteřin před poslední oponou. Byl to úžasný zážitek.

Odkazy
Její pastorkyňa
https://www.ceskatelevize.cz/porady/13011877364-jeji-pastorkyna/
https://www.ndbrno.cz/opera/jeji-pastorkyna-1

Elektra
V. Drápelová
https://www.idnes.cz/kultura/hudba/metropolitni-opera-elektra.A160501_133540_hudba_era
Jiří Černý
https://archiv.ihned.cz/c1-65273770-metr-na-operu-elektra-prenos-met-recenze
OperaPlus
https://operaplus.cz/chereauova-elektra-doputovala-i-do-met/
mbglosy.com
https://www.mbglosy.com/2016/05/elektra-az-mrazi.html

Trailer v souvislosti s přenosem do kin
https://www.youtube.com/watch?v=BFjsY4tWQp8

Synopse
https://opera-guide.ch/operas/elektra/synopsis/de/

Elektra
https://cs.wikisource.org/wiki/Antologie_z_oper/Elektra

Poznámka, problematika dnešních operních inscenací
Agónie operní režie
https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/agonie-operni-rezie.A170921_003847_pozice-tema_lube

Zpět