Ředitelství Čínské centrální televize v Pekingu

12.02.2013 17:23

Ředitelství Čínské centrální televize v Pekingu
významné stavby současnosti

China Central Television, Zhōngguó Zhōngyāng Diànshìtái, CCTV, je největší organizace svého druhu v Číně. Organizačně je součástí Ministerstva rozhlasového a televizního vysílání a filmu a jako takové má žurnalistickou nezávislost na vládě. CCTV Headquarters, ředitelství této organizace, je 234 metrů vysoký 44podlažní mrakodrap na East Third Ring Road, Guanghua Road, v Centrální obchodní čtvrti Pekingu (Beijing central business distrikt, Beijing CBD) na východě města. Projekt stavby vypracovala architektonická kancelář Office for Metropolitan Architecture (OMA) se sídlem v Rotterdamu renomovaného holandského architekta, nositele Pritzkerovy ceny Rema Koolhaase. Autorem koncepce je německý architekt Ole Scheren, hostující profesor na univerzitě v Hongkongu a Koolhaasův partner v Rotterdamu.

Konstrukce budovy, údajně druhé největší kancelářské budovy na světě (po Pentagonu) získala pozornost veřejnosti svým neobvyklým tvarem symetricky fragmentovaného bloku či geometricky zalomené smyčky. Kdyby se smyčka „narovnala“, byla by dlouhá osm set metrů. Řadí se tak k architektuře, která pracuje s otevřeným vnitřním prostorem, jakou známe samozřejmě už od starověku u všech bran a jejíž nejspíš nejznámějším reprezentantem je La Grande Arche ve čtvrti La Défense v Paříži. Budova Čínského televizního ředitelství má 54 podlaží a náklady na stavbu obnášely zhruba 850 miliónů euro.

Se stavbou se začalo v roce 2002, na projektu se podílelo na čtyři sta architektů a inženýrů z různých zemí, během hrubé stavby bylo zaměstnáno na pět tisíc dělníků, na počátku vnitřní stavby pracovalo deset tisíc pracovníků ve třech směnách. Britská firma Arup propočítala mezní zatížení v rozích budovy. V roce 2007 mohly být obě krajní věže spojeny, hrubá stavba byla dokončena k zahájení Letních olympijských her v Pekingu v roce 2008, na nichž byly otevřeny i další avantgardistické stavby jako Národní stadion a Národní plavecké centrum. Původně měla být budova otevřena při příležitosti padesátého výročí existence Čínské televize v roce 2009, termín ale nemohl být dodržen. Při plném zatížení v budově může pracovat deset tisíc zaměstnanců.

Stavba má několik konstrukčních zajímavostí. Dvě diagonálně situované postranní věže jsou skloněny v úhlu 6 stupňů a tím jsou „šikmější“ než Šikmá věž v Pise (ta má sklon 3,97 stupně). Obě věže nejsou stejně vysoké a nemají stejný počet pater. Věž číslo 1 má výšku 234 metrů a 54 pater, menší věž číslo 2 210 metrů a 44 pater. Z celkové užitné plochy 473.000 m² je určeno 64.800 m² pro správu, 54.900 m² pro víceúčelové prostory, 65.000 m² pro vysílání zpráv, 31.800 m² pro jiná vysílání, 105.400 m² pro produkci, 22.500 m² pro servis jako jsou kantýny apod.

https://de.wikipedia.org/wiki/China_Central_Television_Headquarters
https://en.wikipedia.org/wiki/CCTV_Headquarters
YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=fJJK0R5o4zk (dokument, angl., 1/2)
https://www.youtube.com/watch?v=Wv4XH8MjIQk (dokument, angl., 2/2)
Příklad vysílání Čínské televize (s angl. titulky)

https://www.youtube.com/watch?v=FRHNa9qdtlw
 

Zpět