Ramin Djawadi / Game of Thrones (Hra o trůny)

10.04.2017 11:35

Ramin Djawadi / Game of Thrones (Hra o trůny)
filmová hudba

Iron Man, Souboj Titánů či Hra o trůny. Nejznámější filmy, respektive – v posledním případě – televizní seriál, k nimž napsal filmovou hudbu německo-iránský skladatel orchestrální hudby Ramin Djawadi, který proslul právě v tomto oboru. Zda jsou ty zmíněné filmy právě ty nejdůležitější, neumím moc posoudit, to bych se musel zeptat nejspíš Hanky Červenkové, která je velký filmový fanda myslím právě těch filmových žánrů, k nimž psal Djawadi sovu hudbu, a která zapracovala na tom, aby Podkrkonošský symfonický orchestr přišel – po dosavadních tématech klasické hudby – v tomto roce s projektem filmové hudby, v němž hudba z Her o trůny je jednou skladbou na koncertním programu orchestru.

Nejschůdnější cestou k informaci o mladém úspěšném skladateli (při jeho třiatřiceti letech snad lze použít tento přívlastek, i když se dnes hovoří o věhlasu spíš ve vyšším věku, ale v podobném napsal Beethoven svou 3. symfonii – Eroicu) jsou stránky Česko-Slovenské filmové databáze, kde se nachází Djawadiho krátký životopis a filmografický přehled. Iránské jméno má Djawadi, narozený v německém Düsseldorfu po svém otci Iránci, matka je Němka. Svou profesní kariéru nastartoval u Hanse Zimmera, filmového skladatele a producenta rovněž německého původu (už to jméno to hezky naplno prozrazuje), žijícího nicméně v Hollywoodu, držitele Oscara (za film Lví král z roku 1995) v jeho Remote Control Productions, podniku zaměřeného na tvorbu a produkci filmové hudby. Djawadi, který absolvoval prestižní Berklee College of Music s diplomem Summa Cum Laude (dosl. „s nejvyšší pochvalou“, nejvyšší ze tří stupňů), začal pracovat právě na žánrově specifických filmech Batman začíná či „jedničky“ Pirátů z Karibiku (první je „realisticky zcizený“ přepis slavného komiksu, druhý nově, tedy s odstupem pojatý „pirátský film“).

I ty ostatní položky v Djawadiho filmografii, kterou bychom tady určitě nestačili probrat, patří do těchto „nových transkripcí“ tradičních žánrů, ať to jsou filmy fantasy, jako je Warkraft: The Beginning, či fiktivní příběh předcházející klasickému Drakulovi Brama Stokera s názvem Dracula Untold (2014) či dokonce „robinsonáda“ v jednom z nejnovějších filmů Robinson Crusoe (2016). Posledním projektem, o kterém hovoří Wikipedie, je The  Great Wall, čínsko-americký fantasy film s Mattem Damonem v hlavní roli, který běžel v čínských kinech před vánocemi 2016 a v Evropě startoval v lednu 2017. Útok monstra a magnetický kámen s kulisou slavné ikony, historické památky a turistické atrakce „Říše Středu“ tvoří rámec celého dobrodružného syžetu, zpracovaného ve snímku režisérem Čang I-mou (Zhang Yimou).

Samotná Hra o trůny je rozsáhlý televizní filmový projekt, spojený s televizní stanicí HBO, započatý v roce 2011 a běžící dosud. Námět vychází z románové série amerického spisovatele sci-fi George R. R. Martina Píseň ledu a ohně, přičemž si ponechává název prvního románu celé série, napsaného v roce 1996 (česky ve dvou svazcích v r. 2000). Obsah románu nalezneme ve filmové podobě v první sérii televizního projektu. Další svazky, které v televizním zpracování ponechávají týž název, jsou: Střet králů, 1999, Bouře mečů, 2000, Hostina pro vrány, 2005, Tanec s draky 2011, připravovány jsou Vichry zimy a Sen o jaru. (Podrobnější informace např. na str. Wikipedie o autorovi). Vedle toho tvoří součást celého světa Písně ledu a ohně grafické romány (graphic novels) a celá řada novel (některé vyšly rovněž v češtině), tedy tak, jak se patří „z principu“ takový komplex vytvářet (lze srovnávat s „životem“ všemožných podobných světů, počínaje Pánem prstenů, či superhrdinů, ať již je to James Bond či Superman ad.).

Hra o trůny je nejúspěšnější sérií v historii HBO, jak bylo oznámeno už v roce 2014. Přitom je pozitivně hodnocena nejen diváky, ale i kritikou. Jeden příklad (Ain’t It Cool News): Top-class, brutální, svižné, příjemně komplexní, temné a vtipné, razantní, nebojí se nahoty a obsazené celou armádou poutavých postav je Game of Thrones TV stanice HBO nejlepší zábavou a nejlepším novým seriálem sezóny.

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%ADse%C5%88_ledu_a_ohn%C4%9B
https://cs.wikipedia.org/wiki/George_R._R._Martin
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hra_o_tr%C5%AFny_(seri%C3%A1l)

Muzika
Main Title (official trailer)
https://www.youtube.com/watch?v=kROXpb3Gagg
Festival filmové hudby v Krakově, 2015
https://www.youtube.com/watch?v=Bq1kR016KuY (delší než základní melodie)
Soundtrack (kompletní soundtrack 1. série), 1 hod. 06 min.
https://www.youtube.com/watch?v=Bq1kR016KuY
Sountrack (komplet hudby 1.- 5. řady), takřka pět hodin hudby (4hod. 56 min.)
https://www.youtube.com/watch?v=0kqJUEyWBSU
Na YouTube jsou samostatné sountracky dalších řad, orchestrálního či houslového provedení etc.

 

 
Zpět