Quentin Tarantino

19.02.2011 20:01

Když bych měl říci, co se mi vybaví nejdříve v souvislosti s režisérem Quentinem Tarantinem, musím říci, že to jsou tváře herců, jako jsou  Steve Buscemi, Harvey Keitel, Tim Roth, tedy tváře vizuálně – nu, jak bych to řekl – snad netradiční, rozhodně ne tuctové, stejně jako je zjev samotného filmového tvůrce. O prvním z nich se praví v charakteristice na CSFD: Vykulené oči, kouty ve vlasech, zuby jako noty na buben. A stejně jeden z nejoblíbenějších herců posledních let. U Quentina Tarantina bych řekl, že z něj vyzařuje cosi dekadentního. Do jaké míry je to pouze záležitost fyziognomie a do jaké pěstovaný image, nedovedu posoudit. Ať tak či onak, nejsou to žádní hezouni. Životopis Steva Buscemiho navíc ukazuje charakteristiku onoho typu, který reprezentuje. Začátky byly velice velice těžké, zdlouhavé a Steve dostával většinou "štěky". Hrál dělníky, popeláře i mrtvého pasáka a postavičky se jmény jako Nick, Fred, Eddy či Ted, pokračuje zmíněná charakteristika.Herec se ovšem výborně stylizuje do postav, jimiž můžeme až opovrhovat či k nim cítit odpor. V každém případě jsou to postavy „ze života“. To se, zdá se, jako by bylo v přímém protikladu k hvězdným kariérám a osudům velkých jmen filmu. Při názvu filmu Coffee and Cigarettes II Jima Jarmusche, ve kterém Buscemi hrál, se mi vybavuje i jméno Toma Waitse, u něhož vidím rovněž příkladný osud umělce, který nemá „hlas jako zvon“, ale křaplák vypálený litry kořalky a cikáry, ale který jde zcela originální cestou, jak se – po letech – ukazuje. Jiným „zjevem“ s vychlastaným hlasem, který tuším v jedné scéně vystupuje s Waitsem, je Iggy Pop, rovněž příkladný týpek.

Proč to rozvádím takto doširoka? Stejně jako u těchto umělců vychází i tvorba Quentina Tarantina z oblastí, dříve považovaných za okrajové – které právě tento režisér povýšil (s jinými) do nejvyššího patra kumštu i pozornosti. Na jedné fotce si míří režisér pistolí do spánku.

Uvedení herci se objevují v jednom z prvních Tarantinových filmů s názvem Gauneři. Objevují se pak rovněž v prvním průlomovém (či nejznámějším?) filmu Pulp Fiction, kde se objeví i Bruce Willis, Samuel L. Jackson, a – John Travolta. A pak je tu Kill Bill s Umou Thurmanovou a Hanebný parchanti s Bradem Pittem a Diane Krugerovou. Žánrově jsou to vždy variace na nejrůznější krváky, béčkové horory, černé či černočerné komedie, nízkorozpočtové snímky s poetikou červené knihovny. Vystihuje to paradox v názvu „Takoví normální zabijáci“ (i když v originále, Natural Born Killers, to znamená spíš „zabijáci, kterým to je vlastní od přírody/narození“). Vedle CSFD jsem našel pěkné české stránky s Q. T. – www.qtarantino.cz . Tam si počtěte. Ode mě je tahle úvodní úvaha.

Jiné odkazy

https://www.csfd.cz/tvurce/2120-quentin-tarantino/
https://www.qtarantino.cz/dalsi-filmy/takovi-normalni-zabijaci-85/

https://www.topreziseri.cz/quentin-tarantino-15
https://dokina.tiscali.cz/clanek/gauneri-reservoir-dogs-3763
https://www.fdb.cz/film/20548-Takovi-normalni-zabijaci-Natural-Born-Killers.html
https://www.kfilmu.net/filmy.php?sekce=informace&film=takovi-normalni-zabijaci

Zpět