Putování Českým rájem VI /

16.05.2011 23:10

Putování Českým rájem VI /
Rovensko pod Troskami, Borecké skály

V Rovensku je všechno jakoby obráceně. Stejně jako Nová Paka je na opačné straně od Paky Staré, případně i na druhé straně kopce od Jičína, do Rovenska se ze silnice z Jičína na Turnov dostanete teprve, když odbočíte přes kopec a sjedete do tohoto pozoruhodného města – zatímco cestou vlakem se odkloníte od silnice a přijedete přímo do Rovenska. Je ovšem otázka, zda není odkloněná naopak silnice a onen hlavní krajinný koridor nevede už právě pod táborsko-kozákovsko-(ještědským) hřebenem, tedy přes Jičínskou kotlinu, jak to můžeme vidět a tušit třeba při pohledu ze Zebína. To by asi věděli odborníci na horopisné soustavy. (Anebo to je ještě složitější. Nejlépe kouknout na mapu.)

V každém případě pak je Rovensko proslulé onou neobyčejností, jíž jsou obrácené zvony, tedy zvony, které nejsou zavěšeny korunou dolů, nýbrž jsou zajištěny ústy a srdcem vzhůru nad hlavu zvonu – to je ona část mimo vlastní tělo, jíž je celé zařízení připevněno ke stavební konstrukci a na níž je upevněno lano, kterým rozhoupáváme zvon. A právě v tom je ten fígl, kterým se tři zvony, nazývané v souvislosti s historií celé zvonice nazývají „rebelantské“, liší od tohoto běžného způsobu vyzvánění. Uvádějí se do pohybu totiž „přišlapáváním“, nikoli taháním za lano.

Unikátní dřevěná stavba z roku 1630 působí jak z jiného kontinentu. Když se vrátím ještě k onomu umístění městečka, mám tady jedno pojmenování právě z tohoto pohledu: Rovensko je svým způsobem solitér, tak jako krášlí některé stromy v parku celý prostor svou jedinečností a nikoli umístěním ve skupinách. Skryté mezi ostatními kopci může být město cílem, k němuž vedou turistické stezky ze všech stran, a je tak přístupné od Košova, od Kozákova, ze Ktové po silnici nebo přes Borecké skály od Borku.

Borecké skály jsou jediná turistická lokalita bezprostředně blízká městu. Uzavřený prostor je nejspíš báječný pro nějaké trampské přespání v romantickém prostředí, pokud ještě romantici, kterým nevadí mech pod hlavou a stín skály jako přístřeší, jsou. Z Čechovy vyhlídky je naopak pohled ven do krajiny směrem ke hradu Trosky. Hospoda u silnice je ale rozhodně ta pravá, kde vždycky nějaký ten gulášek je k mání. Samozřejmě, na druhou stranu se můžete vydat kamkoli, nejrůznějších možností, kam dojít nebo dojet, je nepřeberně – ať už to bude Hruboskalsko, Kozákov, Klokočské a Betlémské skály či už zmíněné Trosky a podtrosecká údolí.

To je ale vlastně onen klam. Zatímco Kozákov je opravdu u Semil, Rovensko vlastně moc „pod Troskami“, jak by napovídal oficiální název, není, ledaže bychom tomu rozuměli tak, že Trosky jsou tak výraznou dominantou kraje, že je „pod nimi“ vše v dosahu dvaceti kilometrů.

K virtuální prohlídce jsem našel tyto cestičky:
https://www.craj.info/4-lidova-architektura/zvonice-rovensko/
https://amapy.centrum.cz/?q=rovensko&utm_source=HPC&utm_medium=searchbox#x=-677666@y=-1001057@cs=1@sidx=3@pg=5,2@pl=@app=5@q=rovensko%20pod%20troskami
https://www.rovensko.cz/
https://www.turistika.cz/mista/rovensko-pod-troskami
https://www.turistik.cz/cz/kraje/liberecky-kraj/okres-semily/rovensko-pod-troskami/
https://www.geology.cz/aplikace/fotoarchiv/fotoarchiv.php?foto=18351
https://www.interregion.cz/turistika/priroda/skaly/borecke_skaly/borecke_skaly.htm

Zpět