Program záchrany architektonického dědictví

12.12.2014 22:53

Program záchrany architektonického dědictví
Výběr dalších památek

Nedalo mi to a prošel jsem ještě - v návaznosti na předchozí příspěvek, ale už stručněji, ve výběru - ostatní kraje (v onom prvním to byl Královéhradecký) seznamu památek, jejichž majitelé žádali letos (2014) o finanční příspěvek:

Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bechyni, zámek Blatná, Tvrz - panský dům v Cejeticích u Strakonic, bývalý dominikánský klášter v Českých Budějovici, Kvítkův zemědělský dvůr v Českém Krumlově, kostely sv. Jiljí v Dolním Dvořišti, sv. Vincence v Doudlebech, Nanebevzetí Panny Marie v Dubné či v Horní Stropnici (Dobrá Voda), zámky v Dubu u Prachatic či v Libějovicích u Strakonic, zemědělský dvůr Petrův a dvorec Peklo v Netolicích, kostely sv. Jana Nepomuckého v Omlenicích a sv. Martina v Radomyšli, hrad v Soběslavi, zřícenina hradu Dívčí Kámen, hrad ve Strakonicích, zámek ve Štěkni a v Kolodějích nad Lužnicí, kláštery ve Vyšším Brodě a Zlaté Koruně, kostely sv. Jakuba (NKP) a sv. Josefa v Brně, klášter Rosa Coeli v Dolních Kounicích, zámek v Lednici (NPK), letohrádek Portz v Mikulově, zámek v Moravském Krumlově, klášter cisterciaček Porta coeli v Předklášteří u Brna, zámky v Račicích-Pístovicích, Slavkově u Brna a Znojmě (ten druhý je národní kulturní památka, benediktinský klášter v Rajhradě, kostely v Tvarožné, Vranově a Štítarech.
Po Jihočeském a Jihomoravském pokračuju v Karlovarském kraji: zřícenina hradu Engelsburg v Andělské Hoře a hradu Hartenštejn v Bochově (obě v majetku obcí), poutní areál Chlum sv. Maří, objekt Císařských lázní a Vzorkovna porcelánky Karla Knolla v Karlových Varech, objekt bývalých jatek v Kraslicích, hrad Hartenberg v Josefově, kostely v Božím Daru, Horním Slavkově, Chyši, kostely v Poustce, Sadově (Boru u Karlových Varů), zámek ve Štědré, klášter premonstrátů Teplá.
A posuneme se do Libereckého kraje: zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem a ve Stvolinkách, hrad Kumburk, kostely v Mařenicích, Jenišovicích, Kittelův dům v Pěnčíně nad Jabloncem nad Nisou, hrad Valdštejn (v Českém ráji, u Turnova), sýpka v Blíževedlech a kostel sv. Jana Křtitele v Zákupech. Mezi moravskoslezskými památkami jsou vodní mlýn Wesselsky, zřícenina hradu Starý Jičín, a několik kostelů, v Olomouckém kraji najdeme např. tvrz Kobylků v Mohelnici, venkovskou usedlost v Třeštině v okrese Šumperk, kostely ve Velké Kraši, dva kostely Zlatých Horách, kostel v Žulové či zámek v Chrastu. Pardon - signalizace mi říká, to jsme přece už v Pardubickém kraji, Chrast je přece u Chrudimi. U Chrudimi je také pozoruhodná zřícenina hradu Lichnice, která je majetkem obce Třemošnice, hrad Svojanov je ale už v okrese Svitavy, byť stále v Pardubickém kraji. Kostel sv. Jakuba Většího v Poličce (s rodnou světničkou skladatele Bohuslava Martinů) a kostel sv. Bartoloměje v Kočí jsou národní kulturní památky.
Z položek v Plzeňském kraji jsem vybral zámky v Běhařově a Boru (u Tachova), kde je i Loreta a kostel sv. Jana Křtitele, kostel sv. Vavřince je v Břasech (Stupnu, u Rokycan), klášter premonstrátek v Chotěšově (NKP), terasy se sochami v Manětíně (rovněž NKP), hrad Kašperk, hospodářský dvůr Gigant v Kotovicích (Záluží), hrad-zámek Kopec v Prostiboři u Tachova, kamenný most s věží a sochou ve Stříbře, zámek ve Svojšíně, jízdárna ve Světcích (Tachov), zámek v Týnci, řada kostelů - sv. Petra a Pavla, Nanebevzetí Panny Marie, Narození Panny Marie a sv. Barbory v Plzni, františkánský klášter tamtéž, klášter Plasy, kostely ve Vejprnicích či Újezdci u Svatého Kříže. V Hlavním městě Praze žádali i vlastníci obytných staveb či činžovních domů, ale také klášter karemelitánů s kostelem Panny Marie Vítězné či kostel sv. Jana Nepomuckého Na Skalce nebo kost. sv. Františka Serafínského.
A jsme ve Středočeském kraji. Zaznamenávám zámek v Bečvárech a v Bělé pod Bezdězem, dva kostely v Berouně zámek v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi (to je dnes jedna obec) a tři kostely
tamtéž, přičemž kostely sv. Václava a sv. Klimenta jsou národní kulturní památky (známe všichni ten vražedný příběh), dále tu máme zámek a kostel v Březně, zámky v Buštěhradě a v Bukové u Příbramě, klášter Hájek, zámky v Mělníku a obci Kluky, v Kutné Hoře pak Vlašský dvůr, klášter sv. Voršily a kostel sv. Jakuba, ale i Arciděkanství či gotický Kostel Panny Marie Matky Boží Na Náměti, dále kostel sv. Bartoloměje v Kolíně, kostely v Kouřimi a Krnsku, zámek v Kolči, tvrz v Popovicích v okr. Benešov, kostel sv. Josefa v Obořišti, dominikánský klášter v Nových Dvorech, kostel sv. Petra a pavla v Mělníku, vila cukrovaru v Lysé n. L., pohřební kaple rodu Daubků v Lítni, zámek Bon Repos ve Staré Lysé, tvrz Velké Horky ve Strenicích, kostel sv. Anny v Sudějově, kostel. sv. Alžběty Durynské ve Svatém Poli, zámek Skrýšov či v Třebešicích, areál bývalé jezuitské rezidence v Tuchoměřicích, františkánský klášter ve Voticích, areál kláštera sv. Dobrotivé v Zaječově, františkánský klášter v Zásmukách (u Kolína), kostel Nastolení sv. Petra v Antiochii v Hostimicích.
Přejdeme do Ústeckého kraje a začneme s kostelem Neposkvrněného početí P. Marie v Blšanech, dalšími kostely v Březnu, Horním Jiřetíně, přes kostel sv. Václava v Rozbělesích v Děčíně (Podmoklech, to byly kdysi dvě samostatná města), zámek Nový Hrad v Jimlíně, františkánský klášter s kostelem Čtrnácti sv. pomocníků v Kadani, zámecký park v Korozlukách, dva kostely v Krupce, další v Lenešicích, Liběšicích, Malé Veleni, Markvarticích Polepech, zámek v Litvínově, zámek v Pětipsech,
Loreta s ambity v Rumburku, Hlavní pevnost v Terezíně (podzemní systém), Wieserův dům tamtéž, hrad Úštěk, zámek v Litoměřicích, kostely ve Verneřicích a Velemíně.
V kraji Vysočina je to areál zámku v Jemnici (chvíli jsem váhal, v Jemnicích?, ale ne, je to správně), další zámky v Osové Bitýšce, Polici, Stránecké Zhoři, Světlé nad Sázavou a Žďáru nad Sázavou, pak městské opevnění v Telči, vodní mlýn se splavy a mosty tamtéž, kostely v Polné, Přibyslavicích, Thunovský letohrádek v Ledči nad Sázavou. A jako poslední je Zlínský kraj a jeho památky, křížová cesta u kostela Nanebevzetí P. Marie na Sv. Hostýně, hrad Cimburk, zřícenina hradu Lukov, zámek Střílky či Kostel Narození P.Marie ve Štípě (Zlín).

Ještě jednou upozorňuju, že tento soupis není přehledem památek podle jejich významu či turistické atraktivnosti, byť samozřejmě většina z nich stojí (nebo bude stát, pokud se ji podaří zrekonstruovat) za návštěvu. Dokonce, jak si uvědomuju, musím upozornit (aby mi někdo nevynadal, kamže jsem ho to nalákal), že možná některé památky nejsou vůbec přístupné, třeba proto, že jsou v soukromých rukou.

https://www.pametihodnosti.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_n%C3%A1rodn%C3%ADch_kulturn%C3%ADch_pam%C3%A1tek_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

 

Zpět