Přišli jsme k vám na koledu

14.01.2014 22:54

Říkal mi Radek, ať případně do programu zopakuju text z loňska, když příprava propagačních materiálů spěchá. Zjistíte ale vzápětí, že to nejde, ani kdybyste chtěli. Ona základní cykličnost opakování adventu, vánočních svátků a příchodu Nového roku, Třech králů tady samozřejmě platí, stejně tak jako rozhodnutí Fidle nedělat vánoční koncert před Štědrým dnem, ale umístit jej časově do doby Třech králů, už vzhledem ke stále zahuštěnějšímu prosincovému programu. Na druhé straně ale žádný rok není stejný, čas uplývá a už jen fakt, že Fidle přichází pravidelně se svými vystoupeními v tuto dobu 15 let, jak jsme to také se všemi spřízněnými v Porotním sále příjemně oslavili, je věcí, která se nějak nepojmenovatelně zapíše do samotného večera, stejně jako skutečnost, že už se poněkolikáté nepovedlo zařídit konec světa, jak jsme s tím skoro jistě počítali.
Vrátím-li se ale k důvodům Fidle dělat právě Tříkrálové koncerty, stačí se podívat do letáčku Advent v Jičíně s neuvěřitelnými pětadvaceti položkami hudebních vystoupení, divadelních představení, dílen, výstav, besed, nadílek a tak dále –  a to zde nejsou uvedeny některé další pořady, o kterých vím – , je to vcelku pochopitelná volba. Samozřejmě by byl nesmysl celý adventní program v Jičíně opakovat, každý si vybral podle svého vkusu a záliby mezi Vánocemi na bráně, několika adventními koncerty několika pěveckých sborů, Zpívání v lodžii či v Prachovských skalách, Divovánocemi či Fischerovými koledami s Podkrkonošským symfonickým orchestrem a spojenými pěveckými sbory, Perníčkovu dílnou či pořadem Ježíšku, panáčku a dalším tuctem možností na příslušných místech, v kulturních zařízeních, v různých sálech nebo pod širým nebem.
Fidle ovšem i v době adventu hrálo nebo jeho muzikanti a zpěváci účinkovali v jiných projektech, tak to v této době snad ani jinak nejde. Nejvíc jsme se přesto všichni, snad to mohu říci i za ostatní, těšili na Koncert tříkrálový.

Jan K. Čeliš

[text z programu, vánoční koncerty 2012-13]

Zpět