Praguematique v Jičíně

19.07.2014 14:06

Praguematique v Jičíně
dokumentace vystoupení

Málem mi to uniklo. Dívám se do programové brožury „prodloužených víkendů“, kde jsou v rámci „umění v ulicích“ informace o vystoupeních v Jičíně. Ten se „připojil k českým i světovým městům, která podporují pouliční kulturu a snaží se vnést kulturní život do veřejného prostoru aktivní podporou pouliční performance“. Těmito slovy formuluje tuto myšlenku/toto hnutí, označované anglickým slovem „busking“ text na příslušných stránkách – busking.cz, a jičínští organizátoři kultury zabudovali tato vystoupení v historické části města do modelu už řečených prodloužených víkendů, kdy centrum dění je ve čtvrtek ve Valdštejnské loggii a v sobotu ve středu města, nejčastěji u Valdické brány či na zámeckých nádvořích.

Nu a – abych se vrátil k vlastnímu vystoupení Praguematique, o které tu jde - vlastně až dcera našla na FB informaci o vystoupení na zámeckém nádvoří a já jsem se dožadoval upřesnění, jakýže to „instrumentalista“ (mezitím volala i snacha Kačenka, která taky….) to hraje. Když jsem nakoukl a zjistil, že je to Craig Denham, který tady před časem na tomto místě hrál (máme to zdokumentované zde), vyskočil jsem z křesla a dojel na místo. Tentokrát přijel v sestavě česko-slovensko-novozélandské, známé zvláště z koncertů na pražské náplavce jako Praguematique; je to „kmenová kapela“ hnutí v Praze a někteří muzikanti (společní) tady s Craigem byli už minule.

Tentokrát tedy ve složení
Craig Denham akordeon
Nina Marinová, housle, zpěv
Libor Vaněk, percussion
Vladimír Hájek, kytara
Dan Panchártek, baskytara

Doplníme ještě: Craig hrál tentokrát na akordeon, neměl klávesy jako na předchozím vystoupení, ovšem také zpíval (což se na stránkách neuvádí). Vaňkův nástroj je cajon, kterým i svým energickým vizuálním dynamismem dodává živost vlastní reggae či jiným „mexickým“ (říkám tomu s nadsázkou) podobám muziky. Praguematique charakterizuje na svých webových stránkách (anglicky) svoje vystoupení žánrově jako „od latiny k reggae, od gypsy swingu ke keltské hudbě, jazzu“ atd..

Nevěděl jsem, že se Libor Vaněk před dvěma měsíci ženil právě ve Valdštejnské loggii, uniklo mi to, protože jsem všechny informační kanály „vypnul“ a soustředil se na nadcházející Dvořákův festival, kde jsem vyvíjel v této době podstatné aktivity (texty do katalogu, focení, recenze). I v těchto dnech jsem tak trochu ve fázi odpočinku, k tomu ta rychlovka, takže jsem ani nebral foťák a jen si užíval uvolněnou muziku.

Po skončení jsem se pak ještě bavil chvíli s houslistkou Ninou Marinovou, která se při různých příležitostech prezentuje jako Nina Ti, a je to podobné jako u těch ostatních muzikantů, kteří jsou propleteni v různých seskupeních a projektech. V případě Niny, absolventky Ježkárny (pražské konzervatoře J. Ježka), to je vedle Praguematique ještě několik dalších souborů. Její jméno jsem našel na nahrávce skupiny Transitus Irregularis Pod prahem svítá, což je básnická sbírka Bohuslava Reynka a album je součástí knihy, na stránkách této formace, která se označuje jako „jazz-barokní“, je pak stručný portrét Slovenky, která pochází z muzikantské a houslařské rodiny (v Jičíně hrála na housle, které vyrobil její otec). Studovala houslovou hru u prof. Jozefa Horňáka v Bratislavě, na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze (prof. Mário Illéš) a na Sibelius Academy v Helsinkách (prof. Antti Järvellä). Hraje, zpívá, komponuje a baví se v různých hudebních seskupeních napříč rozmanitými žánry, např. wrghaPOWU orchestra, Dub Artillery, píše se zde.

O souboru se zvláštním jménem vrgaPOWU orchestra se dočteme na jeho webových stránkách či Wikipedii, že je to dvanáctičlenný hudební soubor, jehož vedoucí osobností je klavírista Tomáš Sýkora a že jej tvoří převážně absolventi a studenti Konzervatoře Jaroslava Ježka (jak už naznačila i předchozí informace). Pro mě je zajímavá informace, že akordeonistou v souboru je i vyhledávaný studiový hráč Michal Šťulík, který hraje rovněž v Prvním hoři (můj syn je zde hráčem na bicí). Soubor vydal dvě alba – kapiloongo (2010) a opoPOP (2012).

Dub Artillery mají na stránkách logo „Dub Artillery, Sweet Machinery, Art Distillery“, členové souboru jsou Pája / bicí, Balú / perkuse, Ludvík / perkuse, Michal / kapelník, kytara, sampler, Thomas / baskytara, Sorbák / klávesy, zpěv, webmaster, a Nina / zpěv.

https://busking.cz/

https://praguematique.cz/
https://www.muzikus.cz/tagy/nina-marinova/
https://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-jazz-recenze/Transitus-IrregularisBohuslav-Reynek-Pod-prahem-svita~31~cervenec~2012/
https://www.transitusirregularis.cz/clenove.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Wrgha_POWU_orchestra
https://www.tomassykora.com/wrgha/sestava/
https://www.dubartillery.cz/

Album fotek z Jičína (na albu Tanya Batt)
https://www.facebook.com/daniel.panchartek.7#!/tanya.batt.7/media_set?set=a.10152709029863455.1073741982.758863454&type=1

O Danielu Panchártkovi
https://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-serialy/Mlady-basak-Daniel-Panchartek~17~cerven~2012/

A dalo by se pokračovat…

Zpět