Pohledy, názory, reflexe

14.04.2020 20:20

Pohledy, názory, reflexe
aspekty koronaviru

I

Když jsem zhruba před třemi nedělemi [před pěti nedělemi, odskočil jsem si zase ještě k jiným úkolům, a tento text, který jsem začal psát 6. dubna, už bych nejspíš napsal ještě jinak, tak rychle se vše aktuálně mění] byl jsem předtím několik dní odříznut od internetu, protože jsem se soustředil na dopsání nějakého náročnějšího komentáře, bylo to pár dní před vyhlášením nouzového stavu, a pak se pokoušel pročíst všechno, co mi odněkud přišlo a pročistit už takřka zahlcenou mejlovou schránku – narazil, už nevím ani jak, na post Veroniky Sedláčkové, v němž vyjádřila podiv, že se tolik zabýváme koronavirem, když si vůbec nevšímáme tisíců mrtvých na obyčejnou chřipku, zděsil jsem se. Myslel jsem si, že je to všechno jasné, že je jednoznačné, že tohle je strašlivá hrozba a že to je větší průšvih než někdejší povodně či minulá hospodářská recese.

Veronika je mi velice sympatická a vážím si jí, je původem Jičíňačka, s Václavem Žmolíkem uváděla plesy jičínského gymnázia, její maminka, noblesní dáma, vedla stravovací zařízení v nemocnici, kam jsem chodil léta na obědy, a potěší mě, když jednu, druhou nebo obě potkám čas od času v Lípách na procházce a hodíme po sobě s pozdravem vzájemně úsměv. Divil jsem se, že by nevěděla, jak se nyní věci mají, ve skutečnosti, přestože jsem měl „pravdu“ (v tu chvíli mi to ještě potvrzovaly negativní reakce diskutujících na ten post, tj. zhruba „to nemyslíš vážně“), věděla ona o celé věci víc než já. Neuvědomoval jsem si totiž, že každé vyjádření dnes se jednak vztahuje k něčemu, s čím nemáme vlastně žádné zkušenosti, co je v celém svém dosahu zcela nové, jednak je lidská mysl v této době velice vratká, stejně jako je celá tato situace nestabilní, zranitelná, což přináší zcela nové perspektivy jejich hodnocení. Veronika Sedláčková viděla vše už v kontextu, který jsem já v chvíli ještě neznal (jak říkám, byl jsem v bublině svého bádání) a reagovala navíc svou ženskou citlivostí, zahrnující soucit vůči postiženým a vzpírající se eskalaci jednosměrných pohledů, za které považovala neadekvátní rozruch v médiích.

Následující zprávy a sdělení, které ke mně postupně přicházely a které jsem si pak už i aktivně vyhledával, mi potvrzovaly relevantnost té atmosféry nestability, vratkosti. Příkladem může být vyjádření pana profesora Jana Pirka, autority a navíc profesí lékaře, který označil koronavirus za „lehkou chřipku“ a po čtrnácti dnech tento názor korigoval. Myslím, že to bylo u onoho videa, kdy jeden z jeho komentářů reagoval, jak klamně působí zveřejnění videa v pozdější době, zvláště když už sám Pirk změnil názor na věc – a právě tím mě na to upozornil. Čas hrál důležitou roli, 4. března, v dobu natočení videa, byl počet nakažených v jednotkách, články o změně názoru pana profesora jsou datované 18. března (první zemřelý u nás byl až 22. března).

Příznačné komentáře: 1) posluchačský
Ukazuje se, že teorie "nakazit se všichni" je zcestná, ale také velmi bezohledná pro velmi staré lidi a lidi nemocné. Pro mě je překvapení, jak kapacita v jiném oboru se může tak mýlit a ještě kdyby se poslechla spustit pandemii ala Itálie a USA i u nás... Jinak panu Prof. Pirkovi přeji vše dobré a má respekt u mě! Stačí opravdu selský rozum - Taiwan rozdal občanům respirátory FFP3 a desinf. gely, doporučil dodržovat maximálně hygienické návyky a neshromažďovat se pro zábavu ve velkém počtu a už vůbec bez roušek. To stačilo, že Taiwan nepocítil přeplnění nemocnic a zbyl čas léčit všechny, co to pořebovali. Moji prarodiče museli přežít válku a právě ten selský rozum měli dobře vyvinutý, bohužel dnes se vytrácí :-)
(samozřejmě, po bitvě je každý generálem, jak řečeno, čas velice rychle proměňuje perspektivu věci)
2) novinářské (několik zdrojů) a Pirkův po čtrnácti dnech
Před několika týdny respektovaný kardiochirurg, oblíbený „pan profesor s motýlkem“ Jan Pirk srovnával (jako mnozí další) koronavirus s běžnou chřipkou a tvrdil, že reakce na epidemii jsou přehnané. „Mluvil jsem zbrkle a příliš zjednodušeně,“ uznává dnes v rozhovoru přes videochat. Je v karanténě na své chalupě a vyzývá k nošení roušek. (úvod článku)
(jiný, vše viz odkazy pod textem:) Ještě před pár týdny srovnával kardiochirurg Jan Pirk nový koronavirus způsobující nemoc Covid-19 s běžnou chřipkou a podivoval se narůstající „hysterii“. Původně se domníval, že ideální by bylo, aby se virem nakazili všichni. Dnes je v karanténě na své chalupě a vyzývá k nošení roušky a opatrnosti.
Koronavirus není sranda, už bych ho nezlehčoval. Jen hlupák nemění názory, přiznává z karantény profesor Pirk (úvod jednoho z článků, další jeho vyjádření:)
„Musím říct, že jak na mě pan redaktor vychrlil otázky, odpovídal jsem zbrkle a příliš zjednodušeně a to nebylo dobré. To uznávám. Mluvil jsem zkratkovitě. My chirurgové jsme zvyklí jednat rázně a v kardiochirurgii velmi rychle,“ vysvětlil Pirk. / „Nebezpečné je, že se s tím virem dosud nikdo nesetkal, a mohlo by se tak v krátké době nakazit opravdu hodně lidí. Ten vir už ze světa jen tak neodstraníme, bude tu s námi, ale musíme dělat všechno proto, aby postupoval pomalu. V momentě, kdy budou potřeba umělé plíce nebo mimotělní oběh pro opravdu hodně lidí, naše kapacity by na to nestačily. To je důležité říkat. Koronavirus je hodně nebezpečný zejména pro lidi, jaké máme u nás v IKEMu, pro transplantované pacienty. A pro lidi, kteří jsou oslabení, mají problémy s dýcháním a další potíže,“ vyjmenovává přední český kardiochirurg.

Snesl jsem více komentářů (další v odkazech, např. Rastislav Maďar, titulek na stránkách rádia Leonardo plus: „Chřipka je větší zabiják než koronavirus.“), aby bylo zřejmé, v jak turbulentní situaci nejen faktické, ale i názorové se v těchto dobách (a platí to obecně při každé době takto mimořádné) nacházíme.

Jiný příklad (už nebudu dokládat citací, pouze odkazy dole) bylo veřejné vyjádření herce a principála Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského, jenž 10. března reagoval na svém FB profilu na rozhodnutí vlády zrušit společenské akce v souvislosti se šířící se nákazou. Nařkl tehdy vládu z politického záměru a snahy zlikvidovat nepohodlné firmy. 19. března vychází např. článek na Novinky.cz s omluvou Hrušínského, jenž říká, že si uvědomuje jeho nepatřičnost, a vysvětluje, že nejvydřoval strach o sebe, ale o své zaměstnance a spolupracovníky, a že zákaz přišel ve chvíli, kdy měli právě po premiéře inscenace Naprostí cizinci a hned první premiéru museli zrušit s perspektivou, že se neuskuteční ani dalších třiatřicet představení.

II

Nejednoznačné nebyly pouze názory na to, jak postupovat (a řadu věcí korigovala dokonce i Světová zdravotnická organizace, kde bychom čekali autoritu nejvyšší), ale odkud se tu koronavirus vlastně vzal. Také na tomto poli se vyrojily různé, často velmi odlišné teorie, od těch, které hovoří o přenosu viru ze zvířat, jak to známe i v jiných případech, až po spiklenecké teorie, které říkají, že je to záměr, ať už Američanů či Číňanů, jimž se v posledních dvou letech zpomalil hospodářský růst a chtějí si tímto způsobem dopomoci k nastolení jiné hospodářské situace. Stejně jako v jiných dobách nestabilní situace je obtížné odlišit vážně míněné informace od senzací či dokonce poplašných zpráv a hoaxů. Po internetu u nás běhalo video české lékařky Soni Pekové (její případ je zajímavý rovněž v dalších kontextech), která tvrdí na základě svých zkoumání, že vzorek není přírodního původu a mohl uniknout omylem z laboratoře v Číně. Vědci hovoří na základě analýz struktury genomových sekvencí o návaznosti v řadě předchozích známých virů SARS a dalších mutací, vždy vycházejících z Číny, z těchto důvodů o SARS-CoV-2  či wuchanském koronaviru (původně 2019-nCoV, odtud pak i název pro nemoc COVID-19). Té odborné stránce věci (RNA, pikornaviry, vytváření proteinu translací etc. etc.) z většiny nerozumím (pochopil jsem zatím z různých zdrojů alespoň pár souvislostí), o to mi tu ale nejde. Teprve postupně jsme se dozvídali (a budeme dozvídat) celou řadu důležitých věcí:

Bylo (alespoň mně) jasné alespoň to, že tady vedle sebe operuje několik kmenů viru, teprve v průběhu komentářů jsem si (stejně jako asi většina z nás neodborníků) ujasňoval, že jejich účinek je společný (když zemřel první český pacient, pětadevadesátiletý muž, následoval komentář, že zemřel nikoli na koronavirus, ale s koronavirem), poprvé jsem slyšel termín co-morbidita, a v jednom velice pěkném vysvětlujícím videu jsem se dozvěděl, že k ní patří nejen tuberkulóza, různá plicní onemocnění, cukrovka či další civilizační nemoci, ale třeba i obezita (vir není schopen multiplikovat bez tuku, tady ho má k dispozici více než dostatek), pročež jsem si položil (ovšemže neodbornou) otázku, zda vyšší mortalita na covid ve Spojených státech náhodou nesouvisí (vedle situace ve zdravotním pojištění, o němž jsem si více přečetl v knize Michelle Obamové, a slyšel, jak Obamacare, zákon, který měl zvýšit dostupnost zdravotního pojištění – zatímco u nás je zákonem dáno jako samozřejmé – Trump sliboval zrušit a chlapec dělá všechno proto, aby se mu to povedlo, složení populace atd.) právě s obezitou (stačí se podívat na kterékoli video na americké ulici, aby si člověk udělal obrázek).

Kromě vlastní „zdravotní“ linie, s níž souvisejí i aktuální vládní opatření, která mají zbrzdit prudký, exponenciální nárůst počtu nakažených a obětí, je tu ještě několik dalších obsahových linií, k nimž patří širší reflexe toho, jaké ztráty coronavirus způsobil (a ještě způsobí) a co nám na druhé straně přinesl (obecně řečeno zamyšlení nad sebou), dále aktivity, které mezi lidmi spustil v oblasti – tvůrčí a vzájemné solidarity, ale také kritičnosti vůči současné politické garnituře.

U oněch kontroverzních vyjádření můžeme samozřejmě říci, že každý může vyjádřit svůj názor, popřípadě i obavy, včetně oněch o ztracenou svobodu a demokracii, na druhé straně je zřejmé, jak rozkolísaná atmosféra může leckoho dovést k vyjádření, které by za jiných podmínek neučinil (ovšem, a nebo taky ne). Přečtu si v klidu i to, co říká Jan Hrušínský či Cyril Höschl, u něj jsem, podobně jako v řadě dalších případů, přemýšlel o přístupu k „panice“. Je jasné, že vyděšená společnost není úplně ideální věc, nadměrný strach dokonce fyziologicky zabíjí. Myslím, že třeba právě první slova ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha byla ta o tom, nepropadat panice – ať už si myslíme, jak zvládl či nezvládl svou úlohu cokoli (k tomu se snad ještě dostanu). Václav Cílek naopak nabádá, aby si člověk svoji paniku udržoval.

Na některé další věci se podívám v dalších kapitolách „aspektů coronaviru“. Kromě toho za dalších čtrnáct dní (psáno něco po 6. dubnu) budeme řešit jiné věci, k době

Odkazy

prof. Jan Pirk, přednosta pražského IKEMu (důležité je vždy podívat se na datum zveřejnění)
https://www.youtube.com/watch?v=Psc7eWURxgE
https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/koronavirus/profesor-jan-pirk-o-koronaviru-covid-19-neboj%C3%ADm-se-je-to-nov%C3%BD-druh-ch%C5%99ipky/ar-BB10U9V4
https://denikn.cz/317831/koronavirus-neni-sranda-uz-bych-ho-nezlehcoval-jen-hlupak-nemeni-nazory-priznava-z-karanteny-profesor-pirk/
https://www.extra.cz/kardiochirurg-pirk-otocil-uz-nechce-promorit-cele-cesko-uznal-ze-nejde-o-chripecku
https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/koronavirus-jan-pirk-epidemie-cesko-imunitni-system_2003180907_aur

Jan Hrušínský
https://www.idnes.cz/revue/spolecnost/jan-hrusinsky-koronavirus-vlada-narizeni-kritika-babis-divadlo-na-jezerce.A200310_142943_lidicky_zar
https://sip.denik.cz/celebrity/jan-hrusinsky-koronavirus.html
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/jan-hrusinsky-se-omluvil-za-nespravna-slova-40317282
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/herec-hrusinsky-se-omlouva-za-kritiku-vlady-kvuli-koronaviru-93912

Rastislav Maďar
https://plus.rozhlas.cz/chripka-je-vetsi-zabijak-nez-koronavirus-doufam-ze-se-lide-nechaji-ockovat-rika-8159703

Cyril Höschl
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Profesor-Hoschl-Koronavirus-prijde-Zadne-kino-zadne-divadlo-zadne-verejne-akce-karnevaly-narozeniny-614988
https://dvojka.rozhlas.cz/cyril-hoschl-psychoza-kolem-koronaviru-jak-si-zachovat-chladnou-hlavu-8153267
https://www.e15.cz/rozhovory/koronavirus-porazi-imunita-a-ockovani-soucasna-opatreni-pripominaji-komunismus-rika-profesor-hoschl-1368460

Soňa Peková
https://www.forum24.cz/video-lekarka-sona-pekova-rika-ze-koronavirus-mohl-vzniknout-laboratorni-cestou-a-omylem-uniknout/
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/potrestana-lekarka-vyvinula-vlastni-test-zajem-o-nej-maji-v-usa-40316787

údajná biologická zbraň
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/koronavirus-prenos-sireni-laborator-wu-chan-netopyri-biologicke-zbrane_2001290702_eku

Václav Cílek
https://www.kupredudominulosti.cz/cilek-vaclav-1d-ocekavam-ze-cely-tento-rok-bude-anomalni-bez-ohledu-na-koronavirus/

 

Zpět