Philip Roth / Elév

04.08.2013 21:17

Když vyhledáváme informace o románu amerického spisovatele Philipa Rotha The Ghost Writer, musíme si dát pozor na záměnu se stejnojmenným filmem Romana Polanského, který ovšem není natočen podle Rothovy knihy a s Rothem nemá nic společného, nýbrž je zpracováním knihy Roberta Harrise. Český překlad Rothova románu z roku 1979, který se řadí jako první do tzv. Zuckermanovy trilogie, tj. řady, v níž je Rothovo alter ego Nathan Zuckerman vypravěčem (patří sem dále Zuckerman zbavený pout, v orig. Zuckerman Unbound, 1981, česky 2013, Hodina anatomie, The Anatomy Lesson, 1983, česky 1991, a jako „epilog“ The Prague Orgy, Pražské orgie, 1985, česky dokonce dvakrát 1988, 1990). Trilogie se jmenuje „rothovsky“ ironicky Spoutaný Zuckerman. V devítisvazkovém souborném vydání Rothova díla, vydávaného od roku 2005, představuje trilogie s epilogem a nezveřejněným televizním filmovým scénářem Pražských orgií svazek čtvrtý, vydaný v roce 2007.

Mám-li ještě upřesnit „rozmístění“ Zuckermana v Rothově díle, pak je třeba ještě uvést, že jeho postava vystupuje ještě před „Zuckermanovskou trilogií“ v předcházejícím románu My Life As a Man, jakožto alter ego Petera Tarnopola. V trilogii vystupuje jako její hlavní protagonista a zároveň vypravěč. Tím ale Zuckerman nekončí. Po několika románech v osmdesátých a devadesátých létech, kdy vypravěčem je „Philip Roth“ se Zuckerman vrací, byť už nikoli jako hlavní postava, ale jako vypravěč na okraji příběhů. Tak tomu je v tzv. „Americké trilogii“, tj. Americkém pastorále (vyšlo ale pod názvem Americká idyla), Vzala jsem si komunistu a Lidská skvrna. V roce 2007 pak Philip Roth píše román Exit Ghost (česky Duch odchází, MF 2008) se v retrospektivě Zuckerman vrací, aby pak definitivně zmizel ze scény.

Na stránkách www.databazeknih.cz je kniha Eléf charakterizována následovně: Groteskní studie vztahu života a literatury je předvedena na příběhu začínajícího umělce a jeho stárnoucího mistra.
Muži spolu rozjímají o spisovatelství a jejich dialog narušují a komplikují dvě ženské postavy – spisovatelova stárnoucí manželka a krásná studentka, do mistra zamilovaná, která literaturu natolik prožívá, že se ztotožňuje s Annou Frankovou, autorkou historického svědectví o hrůzné genocidě evropského židovstva.

https://www.csfd.cz/film/243590-muz-ve-stinu/
https://www.iliteratura.cz/Clanek/15499
https://www.databazeknih.cz/knihy/elev-89241
https://www.cbdb.cz/kniha-19587-elev-the-ghost-writer
https://www.rowohlt.de/buch/Philip_Roth_Der_Ghost_Writer.84313.html

Zpět