Pět nejšílenějších atrakcí na světě

12.02.2012 11:26

Byl jsem v létě v německém partnerském městě Jičína Erbachu, kde se právě konal tamější proslulý „Volksfest“, rozmístěný ve rozlehlé louce za městem. Pamatuju si ještě onen prostor coby takřka prázdný, nyní tam jsou desítky a stovky nejrůznějších atrakcí. Na nějaký takový „vystřelovák“ bych nevlezl ani za prase. A to není zdaleka to nejšílenější, co ve světě existuje. Tady je pět takových atrakcí, údajně nejšílenějších, co kdy kdo vymyslel:
Cannonball Loop. Tobogán ve Vernon Townshipu v USA, otevřený v roce 1985. V roce 1978 byl v New Jersey otevřen Action Park, místo legendární i v negativním smyslu, neboť zde zahynulo už šest lidí, další si odnesli těžká zranění. Skluzavka Cannonball Loop, uzavřený vodní tobogán se smyčkou, se stal jedním ze symbolů parku.
https://www.domainofdeath3.com/actionpark
Na stránkách referuje jeden zaměstnanec, který o sobě říká, že je „jeden z těch idiotů“, kteří svolili, že za sto dolarů budou tuhle šílenost, v níž se pak lidé zasekávali, odřeli si záda nebo docházelo k jiným průšvihům, testovat.
Kingda Ka. Jedna z nejrychlejších horských drah na světě v zábavním parku Six Flags Great Adventure ve městě Jackson v americkém státě New Jersey. Řítíte se zde prý rychlostí 200 km za hodinu, ještě šílenější je však akcelerace, kdy se na tuto rychlost dostanete během tří a půl vteřin.
https://www.sixflags.com/greatadventure/rides/kingdaka.aspx
https://www.youtube.com/watch?v=RkWTfOzIqDM
Ring o Racer. Po čtyřech letech prvenství americké Kingda Ka byla v roce 2009 v německém Nürburgu (na Nürburském okruhu, Nürburgring) otevřená dráha, která chce návštěvníkovi na vlastní kůži připravit zážitek srovnatelný s tím, co je samozřejmé pro závodníka Michaela Schumachera, totiž z nuly na rychlost 217 km/hod. za dvě a půl vteřiny. V Nürburgu je totiž závodní motoristický okruh, na kterém se konají závody Formule 1.
https://www.youtube.com/watch?v=d57LmkyPHK4
Giant Drop. Austrálie, Zlaté pobřeží. Tentokrát se jedná o volný pád. Atrakce, otevřená v roce 1998,  je vysoká 120 metrů, z níž návštěvníci – bez předchozího varování – začnou padat k zemi rychlostí 135 km za hodinu. Člověk asi nestačí ani zareagovat, za pět vteřin je dole.
https://www.dreamworld.com.au/Rides/Thrill-Rides/The-Giant-Drop.aspx
Stratosphere Insanity Ride. V Las Vegas, otevřeném v roce 2005 na vrcholu nejvyšší budovy ve městě s názvem Stratosphere Tower, turisté lítají v dvousedačkách zavěšených na ramenech kolotoče podobného jakési chobotnici, kterou devatenáctimetrové mechanické rameno vysune do prostoru, takže se odvážlivci ocitnou ve výšce 276 metrů nad zemí. Co byste nechtěli za nějakých dvacet dolarů? Pro jistotu jsou zde ještě další bezva atrakce. Na kyvadle se na „člunku“ pohybují sem a tam čtyři jezdci, občas se vozidlo propadne, občas to vypadá, že vyletí z drážky a zřítí se tři sta metrů dolů.
https://blog.travelpod.com/travel-photo/cop12/1/1281873542/insanity.jpg/tpod.html
https://www.lasvegasphotoimages.com/las-vegas-aerial-photo/pages/Stratosphere-insanity-ride-3.htm
https://www.youtube.com/watch?v=Ci3Z8SD7csY
https://www.youtube.com/watch?v=VWJATqU1WGk
 

Zpět