Pecka 2013

13.07.2013 14:22

Hudební festivaly na hradě Pecka jsou z těch menších, komornějších a v mnohém smyslu příjemnějších než ony velké akce, kde se od zaplněných parkovišť prodíráte k amfiteátrům či stagím a vydáte spoustu energie už na to, abyste se dostali k muzice, kvůli které jste přijeli. Na Pecce, legendárním hradu nedaleko Nové Paky, hory Zvičiny a v blízké vzdálenosti našich nejvyšších hor, Krkonoš, kdysi sídle renesančního šlechtice, cestovatele, básníka a hudebního skladatele Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, je prostředí takřka komorní: pódium na nádvoří s galerií nad přístupovou bránou a kulisa Harantovského paláce tvoří uzavřený, takřka divadelní prostor, v němž se zároveň dostanete bezprostředně pod prkna, na nichž vystupují účinkující.

Jel jsem se podívat na sobotní večer se záměrem poslechnout si Pepu Lábuse a spol., DVA, První hoře a Už jsme doma. Původní programové info mělo poslední dvě kapely obráceně, tj. První hoře mělo vystupovat jako poslední, nicméně Už jsme doma hráli ještě předtím v Jičíně na Šibeňáku (fotoalba z loňského ročníku zde, zde, zde a zde), takže bylo pořadí takto prohozeno. Atmosféra čajovny v místnosti za pódiem, Mikuláš s obráceným pentagramem a čerty, který se najednou zjevil mezi publikem a posléze čertovská dvojice, která si to užívala při muzice DVA a poté při vystoupení Prvního hoře, které je samo o sobě postbarokním spektáklem, dolaďovala svaté přijímání s Betrámovým evangeliem. Užíval jsem si i já, o to více, že jsem potkal Jaromíra Typlta, básníka a kunsthistorika, s nímž mě pojí mj. fascinace spisovatelem Josefem Kocourkem. Bylo to o to více „kontextuální“, že Jaromír na Pecce kdysi provázel, a asi bych mohl ještě dále pokračovat…

Poslední kapelu jsem nicméně nakonec neslyšel, když skončilo První hoře a ještě tady nebyli, vydal jsem se zpátky do Jičína. Měl jsem reference, že to bylo taky fajn. Fotodokumentace z večera zde, zde a zde.

Odkazy
https://www.bezdruzic.cz/
https://www.facebook.com/events/620080354674871/

https://www.hradpecka.cz/
https://www.pepalabus.cz/
https://bandzone.cz/dva
https://bandzone.cz/prvnihore

https://www.typlt.cz/index.php?content=kocourek-ondracek
https://www.typlt.cz/index.php?content=josef-kocourek
Moje fotodokumentace (ještě explicitně)
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Pecka_2013_Pepa_Labus/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Pecka_2013_Dva/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Pecka_2013_Prvni_hore/

Zpět