Pavučina

16.01.2012 23:53

Pavučina
Poznámky k českým filmům osmdesátých let

Probíral jsem se databází českých filmů, která je mi východiskem pro komentáře k filmové tvorbě, a mimo kontext toho, čím jsem se chtěl zabývat, mi server – jako právě přidanou novinku (16. leden 2012) nabídl film Pavučina z osmdesátých let.
Vzpomněl jsem si hned. Byla to mimořádná záležitost. Téma drogy bylo do té doby ideologické tabu (přece mládež v socialismu nemůže fetovat!), film byl jednou z prvních prezentací tohoto tématu u nás vůbec, zhruba v téže době ještě vyšla kniha Radka Johna (ano, toho Radka Johna, který později pracoval v televizi a dnes je ve vysoké politice) Memento. Byla to doba perestrojky, takže se jistá otevřenost měla, byť se skřípáním zubů, tolerovat. Studenty v literárním semináři téma překvapivě zaujalo do té míry, že se mi sešlo několik seminárních prací na téma drogová závislost mládeže, studenti psali rovněž o knize Děti ze stanice ZOO, která byla přeložena. Ukázalo se, že v zemi, kde nebyl – vzhledem k železné oponě – přístup k tvrdým drogám jako „na Západě“, uměli místní koumáci uvařit „perník“.
Film měl pozoruhodnou genezi, vzpomínám si, že se hovořilo o tom, že herci se vzdali honoráře, hlavní hrdinka filmu Radka, respektive její představitelka (hrála ji Eva Kulichová, předtím ve filmu Skalpel, prosím) viditelně zestárla vzhledem k tomu, jak se realizace protahovala. Autenticitu nicméně film, i když není natočen v onom dnes obvyklém perfekcionalistickém hollywoodském stylu (takřka stejnojmenné filmy Pavučina snů, Pavučina hrůzy, Pavučina stínů), dodnes nepostrádá. Podobný pocit, jaký mám já, sdílejí i autoři komentářů na CSFD.

Online na adrese:
https://www.czfilm.eu/2012/01/16/pavucina-1986/
Základní info v databázích:
https://www.csfd.cz/film/10076-pavucina/
Recenze, komentáře:
https://cinepur.cz/article.php?article=1537
https://www.xfilms.cz/film/pavucina


 

Zpět