Pavla Jazairiová

08.05.2012 23:30

Pavla Jazairiová
cestovatelé, fotografové, reportéři

Exotické jméno Jazairi je v českém kulturním prostředí známé, ať již to je Martin Jazairi, novinář, který pracoval od 90. let pro Českou televizi a od roku 2008 je redaktorem časopisu Respekt, nebo jeho matka, Pavla Jazairiová, cestovatelka, spisovatelka a redaktorka Českého rozhlasu. Ze stránek Českého klubu cestovatelů přebíráme její stručný životopis:

Pavla Jazairiová roz. Kochová se narodila 5.3.1945 v Munsteru ve Francii. Dětství trávila mezi touto zemí, kde žila její matka, a Československem, u prarodičů. V 16 letech se do Československa vrací natrvalo. O čtyři roky později nastupuje do čs. rozhlasu – zahraničního vysílání pro fr. Afriku, odkud po roce 1968 z politických důvodů odchází. Pracuje jako prodavačka, později jako tlumočnice. Přitom se zajímá o rozvojové země a píše (nakl. Orbis, později Panorama). Na pozvání bratra (Holanďana po otci) cestuje, především opakovaně do Afriky. Z manželství s Mufidem Jazairi se jí narodí 2 synové, Nisan r. 1967 a Martin r. 1969. Roku 1990 se vrací do rozhlasu jako redaktorka zpravodajství ze zahraničí. Celkem vydala 7 knih, všechny s tématikou rozvojových zemí: Sahara všedního dne, Setkání v buši, Cesty za Afrikou, Afrikou v protisměru, Izrael a Palestina, Palestina a Izrael, ve spoluautorství s Jiřím Hůlou Egypt, Egypt. Naposledy vyšly dva díly její práce o Indii: V Indii a V severní Indii. Navštívené země: Evropa ( kromě Švédska, Finska, Luxemburska, Moldavie) Blízký východ (krome Saudské Arabie, Jemenu), Rusko, Indie, Pákistán, Severní Korea. Afrika: Severní (Maroko, Alžírsko, Tunisko, Lybie, Egypt), Niger, Nigerie, Kamerun, Burkina Fasso, Mali, Ghana, Togo, Beni. Jižní Afrika, Zimbabwe, Keňa, Tanzanie.

Jak řečeno, exotické jméno, které původem česká novinářka má (resp. její matka byla Češka, otec Holanďan, seznámila se s ním v Německu při totálním nasazení, ona se pak narodila ve Francii), je jméno jejího manžela Mufida Jazairiho, který je původem Iráčan. Je tak jednou z osob v partnerském vztahu v českém kulturním prostoru, které se dnes označují jako „multirasové“ – nedávno jsem na toto téma zpracoval příspěvek na těchto stránkách (zde), k podobným párům patří třeba zpěvačka Radůza, jejímž partnerem je Turek nebo Tj-ťün Hejzlarová a její nedávno zesnulý manžel Josef Hejzlar.

Vzpomínám si na její komentáře k izraelským konfliktům, ostatně napsala o nich jednu ze svých desítek knih, zcestovala ale řadu míst, a dalo by se říci, že právě hodně konfliktních. Asi v tom musí být kus dobrodružné povahy, i odvahy. Ostatně v jednom rozhovoru komentuje to, co by se dalo nazvat českou opatrností.

Jazairiová, Pavla. Izrael a Palestina, Palestina a Izrael. Praha: Radioservis, 2001. 200 s. ISBN 80-86212-05-X. 

https://www.ckc.cz/jazairiovapavla.html
https://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-52487350-my-cesi-bychom-mohli-nosit-na-cele-napis-radeji-ne-rika-pavla-jazairiova
https://www.vysocina-news.cz/clanek/pavla-jazairiova-pripravuje-novou-knihu/
https://www.lideazeme.cz/clanek/pavla-jazairiova-i-spatny-prozitek-stoji-za-to
https://www.zbozi.cz/vyrobek/jina-afrika-pavla-jazairiova/?varianty=q
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.223855351018388.50632.114478071956117&type=3

Zpět