Paul McCartney / Egypt Station

19.03.2019 13:26

Paul McCartney / Egypt Station
nová alba nonartificiální hudby

Ovšemže člověk ví, že Sir Paul McCartney koncertuje, vydává stále nová další alba, přesto vlastně v mém případě zůstává jen na tomto faktu. Vlastně nevím, co legendární Brouk v posledních letech napsal, respektive náhodně slýchám nejrůznější mediální zprávy (třeba kritiku jeho pokusů o vážnou hudbu, jako bylo jeho Liverpoolské oratorium, provedené i u nás ve Svatovítské katedrále v rámci Pražského jara, či řada dalších opusů), ale že bych si něco poslechl, nikoli. Protože mě to nezajímá, protože jsem přesvědčen, že rozhodující impuls pro mě měli The Beatles v době, kdy jsem byl teenager a kdy jsem hltal každou novou nahrávku, a kdy ještě i po rozpadu skupiny sledoval vše od George Harrisona (ono úžasné album All Things Muss Past), Lennonovy věci, i když k těm jsem přistupoval trochu kritičtěji, od Paula pak třeba ještě album Ram a jiné… Ale pak přišla jiná lákadla, léta běžela. Ale hlavně jsem si myslel, že Paul už nemůže přinést nic zásadně nového, převratného, jako to, co vytvořil, vlastně za pár let, s Brouky, což mi – přes určitá překvapení – potvrdila právě ona první alba s Wings i ta první sólová.

A zase jsem tuhle četl nějaké recenze na poslední Paulovo album Egypt Station, vydané v roce 2018. V tu chvíli jsem si řekl, že to je vlastně hloupé, že si, když už je to dnes možné, neposlechnu, co dělá člověk, jehož tvorba mě fascinovala před padesáti lety a setrvávám v onom stereotypu, zvláště když je dnes všechno dostupné na internetu. A když už nejdu ani na jeden z jeho koncertů, kritikou zcela zřejmě oprávněně chválených – pak by skutečnost, že tady pokračuje v plné síle šedesát let (počítáme-li za „začátek“ seznámení s Johnem v roce 1957 a společné hraní ještě v Quarry Men) si snad zasloužila, abych jí věnoval nějakou pozornost.

Tak jsem si album poslechl. Ovšem, jsou to ony charakteristické, často překvapivé harmonie a frázování v rytmu s určitými odchylkami od pravidelného metra, obvyklé žánry i onen celkový styl, žádná písnička není tuctovou kopií jiné, byť samozřejmě tu jsou reminiscence některých dávných, velmi slavných skladeb. Je to vlastně úžasné. Stejně jako Stouni, kteří stále vystupují, vlastně už pro třetí generaci, i tento hudebník, ve svých 76 letech, přijde na jeviště a hraje a zpívá. A poslechl jsem si také jeden z koncertů na YouTube. V prvních deseti jedenácti minutách odehrál pět písniček. Je to vlastně neuvěřitelné.

Ovšemže nebudu psát svou recenzi alba, na to tu jsou houfy těch, kteří se v Paulově tvorbě dokonale orientují. Přečetl jsem si půl tuctu komentářů (viz odkazy dole), všímají si návaznosti na koncepční album, tj. Seržanta Pepře zařazením úvodní a závěrečné skladby, což má být i impuls k tomu, poslechnout si celou desku jako celek, dále generačního přesahu a schopnosti oslovit i dnešní teenagery, změny Paulova hlasu, hodnotí i různě některé skladby atd. Udělám jednu věc: Četl jsem recenzi Rani Tolimata v Instinktu 13. září 2018 a průběžně si naťukal pár poznámek. Ty teď bez jakýchkoli úprav zkopíruju sem.

 album Egypt Station – po 70 změnil podstatně hlas,Come On to Me připomene lady madonna, Fuh You, Dominoes – „fuh“ je slušněji „fuck“, občas zaskřípe – v razantnější – Who Cares nebo Caesar Rock, refrény až fotbalově parodicky, hezké akustické balady Happy with You či Confidante, nejlepší Hand in Hand – klasika ve stylu Here Today z alba Tug of War –„člověk mu věří každé slovo a každý tón, jako v časech Eleanor Rigby nebo She´s Leaving Home“, v závěru překvapení – Despite Repeated Warnings – pomalá rocková balada, z ní powersoulová pasáž se skvělými dechy (připomene Live and Let Die) a po ní akustický folk

Odkazy

https://musicnow.cz/recenze/novinky/paul-mccartney-egypt-station/

https://musicserver.cz/clanek/59180/paul-mccartney-egypt-station/

https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/paul-mccartney-egypt-station-hudba-album-recenze-beatles/r~df93d79ab9cb11e8b295ac1f6b220ee8/

https://vltava.rozhlas.cz/paul-mccartney-egypt-station-7618933

https://www.kritiky.cz/hudebni-recenze/2018/paul-mccartney-egypt-station-2018/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Egypt_Station

https://www.idnes.cz/kultura/hudba/egypt-station-paul-mccartney-recenze.A180907_150648_hudba_ts

https://www.novinky.cz/kultura/483491-recenze-vecne-mlady-paul-mccartney.html

Zpět