P!nk / So What

16.03.2019 22:59

P!nk / So What
příběhy slavných songů

Tahle písnička je zajímavým dokladem jedné skutečnosti. Snažím se vždycky hovořit o důležitosti vztahu hudby a textu, fandové menšinových žánrů někdy kritizují mainstream pro údajnou bezobsažnost textu, celá ta problematika je ovšem složitější, prostě ne všichni jsou Bob Dylan či Leonard Cohen, a funkce textu je pokaždé jiná, přičemž důležité je, jestli onen vztah „funguje“ nebo ne.

So What, song zpěvačky P!nk, prý žádný smysluplný text neobsahuje, když hit vznikal, zpívala prostě, co jí přišlo na jazyk. Moc to s mou angličtinou neumím posoudit, ale říká to Honza Dědek ve svém seriálu Příběhy slavných písní (díl 303., Instinkt, 14. březen 2019), tak mu budu věřit, když cituje: „Je to prostě jen taková ulítlost“. Když si nicméně pustíte videoklip, v němž zpěvačka řádí s motorovou pilou a jede po Sunset Boulevardu na zahradní sekačce, zjistíte, že ta písnička prostě funguje (právě!). Nezáleží totiž na obsahu, nýbrž na hudební deklamaci, tzn. na souladu rytmu jazyka a melodie (nejjednodušeji a nejsrozumitelněji řečeno, kdybychom se měli vyjádřit odborně, hovořili bychom o prozódii, metru, rytmu, zvukových kvalitách, versologii atd.). A v téhle písni nic „nedrhne“, navíc má potřebnou energii, která je v souladu s „bláznivým“ obsahem (tedy jak tím, co P!nk zpívá, tak tím, co vidíme ve videoklipu, i když i to jsou vlastně dvě různé věci.)

Jestliže pak autor příspěvku o písni říká, že „stěžejní kytarový riff není nepodobný tomu z písně Black Night od skupiny Deep Purple,“ je to taky v pořádku. Nejdříve jsem si tu formulaci pořádně nepřečetl, a chtěl jsem namítat, že se tady podobá v podstatě vlastně jen tečkovaný rytmus, způsobující onen typický houpavý pocit (a ovšemže jsem kdysi na tomhle songu z legendárního alba Deep Purple in Rock s obrázky hudebníků místo prezidentů na onom památníku v Mount Rushmore, a možná některé tóny na určitých funkčních pozicích (tónika a třetí stupeň, pak nějakým způsobem rozložená konstrukce mollového akordu), ale Honza Dědek říká „není nepodobný“, což je přece jen něco jiného než „je podobný“. Ať si to ostatně každý pustí na YouTube.

P!ink, So What
https://www.youtube.com/watch?v=FJfFZqTlWrQ

Deep Purple, Black Night
https://www.youtube.com/watch?v=t56jBrTh6Qg

Zpět