Otto Wichterle by letos oslavil sté narozeniny

11.11.2013 19:14

Prof. Ing. RTDr. Otto Wichterle, DrSc., Dr. h. c. byl světově proslulý český vědec a vynálezce, pracující zejména v oblasti organické chemie. Narodil se 27. října 1913 v Prostějově a zemřel 18. srpna 1998 ve Stražisku.

Pocházel ze zámožné rodiny podnikatelů. Jeho otec vlastnil významnou firmu na výrobu automobilů. Dědeček byl zemský poslanec a majitel velkostatku, pradědeček byl také poslancem a zakladatelem cukrovaru ve Vrbátkách. Sestra byla významnou sochařkou. V šesti letech málem utonul v jezírku močůvky, v důsledku toho trpěl vysokými horečkami a lékaři mu předpovídali jeden rok života. Již v devíti letech nastoupil na gymnázium, kde odmaturoval s vyznamenáním.

Pokračoval na vysoké škole, kde podal přihlášku na obor strojírenství. To mu ale vymluvil jeho přítel, který mu doporučil studia chemie. Otto ho poslechl a vystudoval fakultu Chemicko-technologického inženýrství ČVUT v Praze. Bez rady přítele by tedy pravděpodobně neučinil tolik důležitých objevů. Jeho učitelem byl známý český chemik a spolutvůrce českého chemického názvosloví Emil Votoček. V červnu 1936 promoval na doktora technických věd, poté začal se studiem medicíny. Zde nedokončil závěrečnou zkoušku z anatomie, protože přišlo uzavření českých vysokých škol v roce 1939. V roce 1940 vzal místo ve Výzkumných chemických dílnách firmy Baťa, kde vytvořil makromolekulární polyamid - dnes známý spíše jako silon. Zde přečkal zatýkání gestapem v roce 1942 a dokonce se se štěstím vyhnul transportu do koncentračního tábora.

Nejznámějším vynálezem Otty Wichterleho jsou samozřejmě gelové kontaktní čočky. V roce 1952 cestoval vlakem s jeho přítelem Dr. Purem. Studovali článek o možnostech chirurgické náhrady oka a Wichterleho napadlo, že lepším materiálem pro implantát než ušlechtilé kovy by byla umělá hmota. Začal tak bádat jaký materiál použít. Použil tzv. HEMA gel, čočky se ale trhaly a měly nepravidelné okraje. O devět let později v roce 1961 přišel na nový způsob odlévání, který byl mnohem efektivnější a čočky byly kvalitnější. Jednalo se o aparaturu složenou ze stavebnice Merkur. Stát mu na další výzkum poskytl 40 pracovníků a vlastní pracoviště. Roku 1965 Wichterle podepsal licenční smlouvu na výrobu čoček s americkou firmou Bausch & Lomb, což je dodnes jeden z největších výrobců čoček.

V roce 1993 mu byl udělen Univerzitou Karlovou titul Doctor honoris causa. Byl po něm také pojmenován asteroid. Do konce svého života se snažil být ve styku s chemií, přestože se již nemohl naplno věnovat pracím v laboratoři, zajímal se o dění v oboru a rozdával rady. Otto Wichterle zemřel na své chatě v obci Stražisko ve věku nedožitých 85 let. Letos si připomínáme sté výročí od jeho narození.

Zdroj informací a obrázků:
Publikace 200 osobností českých dějin (V. Haškovec a O. Müller)
www.google.cz

Jiří Resl, 9. A

Otto Wichterle / nevlastní text
Přiznám se, že tento způsob prezentace významné postavy české vědy a společnosti jsem přivítal jako možnost, jak se vyrovnat s faktem, na který jsem chtěl upozornit (100. výročí Wichterlova narození), a tím, že jsem nechtěl psát nějaký vlastní text. Použil jsem tedy text žáka Jiřího Resla ze základní školy v Sobotce, který byl publikován v jejich školním časopise. Časopis se mi líbí, ostatně jsem na něj už jednou na těchto stránkách poukázal, a tímto příspěvkem tak činím znovu – s pozdravem do tohoto města.

https://www.zssobotka.cz/inpage/skolni-casopis/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Otto_Wichterle

Zpět