Osudová láska Jany Eyrové

14.12.2015 22:56

Osudová láska Jany Eyrové
filmy na DVD

Opakovat příběh jednoho z nejznámějších románů Charlotte Brontëové (1816 – 1855), jedné ze tří literárně činných sester Brontëových (Emily proslula dílem Na větrné hůrce, méně známá Anna napsala například Dvojí život Heleny Grahamové), který se navíc, podobně jako ty ostatní, stal námětem celé řady zfilmování, by bylo nošení dříví do lesa.

Román Jana Eyrová, který vydala autorka v roce 1847 pod pseudonymem Currer Bell, byl úspěšný nejen už ve své době u kritiky a čtenářů, ale stal se předlohou více než půl tuctu filmů či televizních minisérií, z toho například i v českém kulturním prostředí, kdy v režii Věry Jordánové v roce 1972 vznikl čtyřdílný televizní seriál s obsazením Marty Vančurové a Jana Kačera v hlavních rolích. Z těch ostatních zmiňme americké drama z roku 1944, v němž si zahrál mj. Orson Welles, starší diváci znají nejspíš britský film z roku 1970, mladší rovněž britský film z roku 1996 Franka Zeffirelliho, kde si zahrála Charlotte Gainsbourghová a William Hurt. Nejsem si jist, zda v našich televizích šel britský seriál z roku 1983, kde hrál i bondovský herec Timothy Dalton, zvláště když máme dnes další možnosti. Je pravděpodobné, že divák dnes upřednostní poslední ztvárnění z roku 2011, v němž hraje kritikou oceňovaný Michael Fassbender a Mia Wassilikovská.

Já mám nicméně k dispozici o něco starší miniseriál s Ruth Wilsonovou, do té doby neznámou herečkou, a Toby Stephensem, shakespearovským a ibsenovským divadelním hercem, členem řady předních britských divadel. Bohužel mám jen jedno dívídíčko ze čtyřech, v jejichž kompletu se objevilo zfilmování i na našem trhu v řadě „Romance / BBC“. Režie Suzanne Whiteová, 2006.

Na obálce je vedle představitele Edwarda Rochestera (Toby Stephens), jehož dcery Adèle se Jana Eyrová stala guvernantkou, nikoli Jana Eyrová, nýbrž Christina Cole v roli Blanche Ingramové, která se svou matkou a dalšími mladými ženami a muži přijíždí s panem Rochesterem na Thornfield. Druhá epizoda nicméně začíná požárem v Rochesterově pokoji, který Jana Eyrová pohotově uhasila a Rochesterovi tak zachránila život. Pán domu pak druhý den kvapně odjíždí, nicméně už tu jsou ony intimní rozhovory či jejich náznaky pozdějšího vzplanutí. A pak scéna s cikánkou, kterou pán domu narafičil, aby se dozvěděl o lidech v domě více. Jana pak odjíždí k tetě na čtrnáct dní… A dále už nevím, ostatní tři cédéčka nemám a opakovat obecně známé věci z románu nebudu.

Ruth Wilsonové titulní role, první titulní po předchozím menší roli v televizním seriálu a nedlouho po ukončení studia v prestižní Londýnské herecké akademii, přinesla známost. Jinak herečku můžeme znát z kriminálního seriálu Luther nebo role v novém zfilmování Tolstého Anny Kareninové (princezna Betsy).

Ještě nakonec k lokacím, kde se film točil. Proslulý je Haddon Hall v britském hrabství Derbyshire v East Midlands, který představuje zámek Thornfield. Také Zeffirelli zde natáčel svou verzi Jany Eyrové, točil se zde i Pýcha a předsudek (2005) podle Jany Austenové a celá řada dalších filmů. Majitelem hradu s velkou kulturní tradicí (podle něj se jmenuje rovněž opera, existují literární díla svázaná s tímto místem) je vévoda z Rutlandu, architektonicky je to čistá stavba tudorovské gotiky se stavební tradicí sahající do 11. století a úpravami z 13. -17. století. Ve filmu ji opakovaně vidíme v řadě pohledů, včetně charakteristického kamenného mostu.

https://www.kfilmu.net/filmy.php?sekce=informace&film=jane-eyre
https://www.csfd.cz/film/228551-osudova-laska-jany-eyrove/prehled/

https://de.wikipedia.org/wiki/Jane_Eyre_(2006)

Zpět