Opolsko čeká na turisty

12.12.2014 17:26

Opolsko čeká na turisty
téma z tisku
Deník 20. září 2014

V létě jsem se znovu vrátil k tématu země, kterou stále tak trochu ze setrvačnosti předlistopadových dob přehlížíme, přitom bychom si dávno měli brát příklad z šikovného čerpání dotací, opravených památek atd.. Skoro si myslím, že třeba aféry s polskými potravinami jsou mediálně objednané v podnikatelských kruzích (samozřejmě je obtížné cokoli v tomto směru doložit, ale průšvihy jsou všude a na lecčem, co jsem z Polska jedl, jsem si opravdu pochutnal), mluvím o tom proto, že vidím souvislou linii dívat se na sousedy, kteří mají samozřejmě trochu jinou mentalitu (je to prostě čtyřikrát větší země než my), spatra. Přitom už dávno tu byly hlasy, že se máme orientovat na Poláky, ne na Rusy (takto to formuloval K. H. Mácha zhruba před dvěma sty lety).

Konkrétně tedy - z několika impulsů jsem se zaměřil na příhraniční Slezsko, kde je řada pozoruhodností, které stojí za pozornost a o nichž, jak jsem si ověřil, většina lidí nemá ani tušení (norský kostel v Karpaczi, Park miniatur v Kowarech, kulturní prostor, kde v jedné vesnici jsou třeba dva zámky, tedy "hustší" distribuce než u zámků na Loiře, jak kdosi vtipně poznamenal. Nu a v jednom zářijovém čísle Deníku jsem si založil ke zpracování článek Kvetoucí Opolsko čeká na Turisty. Prohlížím jednoduchou mapku a zjišťuji, že zjednodušeně (schematicky) řečeno se jedná o kompaktní kraj v rámci takřka pravidelného obdélníku severně nad Jeseníky svažující se trochu k východu, město Opole (polsky), česky Opolí, jedno z nejstarších polských měst, které je centrem tohoto kraje, leží na řece Odře, nachází se mezi Vratislaví a Katovicemi a má zhruba stodvacet tisíc obyvatel.

Potud to je jednoduché, jakmile jsem chtěl ale najít vymezení podobné mapce v novinách, narazil jsem na různé významy slova Opolsko, v souvislosti s Opolským knížectvím a jeho proměnami, komplikuju si to ale zbytečně, protože zde je prostě míněno Opolské vojvodství, tedy jeden ze správních celků Polska, které historicky obsahuje střední část Slezska a malý kousek Velkopolska (tedy v žádném případě nekopíruje historická území), tedy přesněji část Horního Slezska, kraj kolem města Opole, doplněný o původně dolnoslezské okresy Brzeg a Namysłów. 

V novinách je řada tipů pro turisty. V Paczkówě, městě s necelými devíti tisíci obyvateli, které leží na Kladské (Slezské) Nise v okrese Nysa (Powiat nyski), je zachováno pozoruhodné opevnění ze 14. století (1,2 km, 19 věží), podobně jako tzv. Friedrichovské opevnění z 18. století v souměstí Kędzierzyn-Koźle. Město, které má tři kozlíky i v městském znaku, je historickou částí celé aglomerace. V samotném Opolí se nachází Muzeum Opolského Slezska, nedaleko, v Opolí-Bierkovicích (Opole-Bierkowice) je skansen Muzeum Opolské vesnice. Zatímco tyto instituce míří do minulosti, Park vědy a zábavy v Krasiejowě (jeho součástí je Jurapark a Park vědy a evoluce člověka) je naopak moderním zařízením s unikátním technickým řešením a interaktivním modelem prohlídky. V Opolském vojvodství byl nalezen dinosaurus silesaurus opolensis. Z historických památek je pozoruhodný i architektonický kolos, zámek Moszna (99 věžiček, 360 místností) v eklektickém slohu, který byl rezidencí německého velkopodnikatele Thiele-Wincklera, pak třeba hrad v Otmuchově, rekonstruované zříceniny hradu Lucja v Zakrzowě na úpatí hory sv. Anny u města Gogolin, dnes hotelové zařízení (to je osud řady historických staveb).

Turisticky jsou tyto náměty tematizovány v síti turistických stezek. Přebírám odstavec ze stránek věnovaných Opolsku (viz dole): Speciální turistické stezky, jako je například Stezka středověkých brzeských polychromií (Szlak Średniowiecznych Polichromii Brzeskich), Stezka dřevěných kostelíčků (Szlak Drewnianych Kościółków) nebo Stezka cisterciáckého řádu (Szlak Cysterski), lákají k tematické návštěvě našeho regionu. Historická městečka jsou plná architektonických skvostů, upravené a moderní vesnice nabízejí ideální agroturistické zázemí.

V řadě hudebních festivalů, zmíněných v článku, vyniká Mezinárodní festival bicích nástrojů Drum fest, největší v Evropě, koná se od září do listopadu. Článek se pak věnuje, už nepříliš konkrétně i přírodě, horám a čistým řekám, případně kulinářským zážitkům. To už ale nebudu rozebírat.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Opolsko
https://cs.wikipedia.org/wiki/Opolsk%C3%A9_kn%C3%AD%C5%BEectv%C3%AD
https://cs.wikipedia.org/wiki/Opolsk%C3%A9_vojvodstv%C3%AD
Pamětihodnosti (uvádím převážně zdroje podle německé Wikipedie)
https://de.wikipedia.org/wiki/Paczk%C3%B3w

https://de.wikipedia.org/wiki/K%C4%99dzierzyn-Ko%C5%BAle

Polsky
https://visitopolskie.pl/cz

https://www.pascal.pl/atrakcja.php?id=56875 (zámek Moszna)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%82ac_w_Mosznej

https://www.muzeumwsiopolskiej.pl/
https://www.juraparkkrasiejow.pl/
https://www.youtube.com/watch?v=Xb6UJlgvfD8 (těch dinoparků je v Polsku několik)
Ještě toto:
https://www.polsko.travel/cz/hlavni-motiv/zlate-opolsko/
(!)

Zpět