Nikolaj Rimskij-Korsakov / Sněhurka

16.08.2013 20:27

Sněhurka, uváděná také jako Jarní pohádka, není jediným operním dílem ruského skladatele Nikolaje Rimského-Korsakova. Pohádka o caru Saltanu, Sadko, Zlatý kohoutek…, pohádkové náměty patří k folklóru a folklór k identitě národa. Skladatelé Mocné hrstky se vedle historických témat (Musorgského Boris Godunov) zaměřili právě na tuto oblast lidové slovesnosti. V Rusku jsou přitom velmi blízko sebe pohádky a hrdinské báje, tedy byliny, které jsou podstatnou součástí národního vědomí. V Sněhurce je ještě jiné dominantní téma celé ruské kultury, totiž příroda, ovšemže znovu propojená se starou pohanskou mytologií, charakteristickou rovněž pro ruskou kulturu.

Libreto si autor napsal, jak bylo ostatně rovněž obvyklé, sám – podle předlohy dramatika Alexandra Ostrovského. Ten svou divadelní hru napsal v roce 1873, premiéra byla v moskevském Velkém divadle (Bolšoj těatr), hudbu ke hře napsal Petr Iljič Čajkovskij. Podstatně později se hrála hra v Mariinském divadle v St. Petěrburgu – 1900. Příběh převzal Alexandr Ostrovskij z knihy Alexandra Nikolajeviče Anafasjeva, ruskéko folkloristy, který publikoval, inspirován bratry Grimmy, v letech 1855–67 šest set ruských pohádek. Premiéra opery Rimského-Korsakovova, pro kterou mu byla Ostrovského divadelní hra, se konala v St. Petěrburgu v roce 1882, ve Velkém divadle v Moskvě v roce 1993.

Car Berenděj, Vesna, Děda Mráz, pastýř Lel, Lesní duch, Masopust, atd. Skladatel píše o své inspiraci: Tehdy pro mne nebylo ve světě krásnější látky, poetičtějších postav než Sněhurka, Lel nebo Vesna, nebylo krásnější říše než Berendějovy. Hned při četbě dramatu zněly mi motivy a akordy a hudební nálady odpovídající různým momentům děje.

Ponecháme stranou úvahy o souvislostech se Shakespearovým Snem noci svatojanské nebo dokonce o Waltu Disneym a pročteme si komentář na serveru Toulky operou (zde), odkud jsem zkopíroval předchozí věty (je to upravený text z příručky Anny Hostomské Opera, Průvodce operní tvorbou).

Možná stojí za to také nahlédnout do charakteristiky, kterou podává CSFd o kreslené sovětské pohádky Sněhurka (1952, rež. Ivan Ivanov-Vano), který je natočen rovněž podle pohádkové hry Alexandra N. Ostrovského.

https://www.ascolti.cz/opera/Snegurochka_Sn%C4%9Bhurka%20%28Jarn%C3%AD%20poh%C3%A1dka%29_Nikolaj%20A.%20Rimskij-Korsakov

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Snow_Maiden_%28play%29
https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Ostrovsky
kompletní opera
https://www.youtube.com/watch?v=LgRPBXtrzoE
film, 1952
https://www.youtube.com/watch?v=_WZRQieA8FQ

Zpět