Nigel Kennedy & Band na Jazzovém festivalu ve Viersen 2015

15.12.2015 23:25

Nigel Kennedy & Band na Jazzovém festivalu ve Viersen 2015
jazzové události / koncerty na YouTube

Stále častěji můžeme najít na YouTube záznamy celých koncertů. Nigel Kennedy, již po desetiletí stálice houslové hry, která překračuje klasické interpretační a stylové hranice, zatímco z klasické hry vychází, se objevil letos se svou skupinou na Jazzovém festivalu ve Viersenu. Přiznám se, že pro Nigela Kennedyho mám slabost, byť jsem ho nikdy naživo neviděl. Jeho outlook, opustivší klasický frak (pravda, do jisté míry ho opouštějí i jiní interpreti) byl kdysi předobrazem šátků našeho Pavla Šporcla, komunikace mezi ním a ostatními hráči orchestru, například při interpretací houslových skladeb J. S. Bacha, mě fascinovala, stejně jako sdílená radost ze hry. Už dávno, někdy před dvaceti lety. V roce 2000 uskutečnil Kennedy velké bachovské turné po Německu s Berlínským filharmonickým Bach Collegiem, s Berlínskými filharmoniky vystupoval ale už od roku 1980.

Pro jeho stylovou polohu lze použít jeho vlastní charakteristiku: „Kdo chce, může mě nazývat klasickým houslistou; já sám ale chápu sebe prostě jako hudebníka, který hraje hudbu – a nikoli nějaký druh hudby.“ To umožňuje skutečnost, že Kennedy hraje Beethovena, Vivaldiho, ale také třeba Jimmi Hendrixe nebo Doors. K tomu ale musí být vytvořeno i určité prostředí. Proto Nigel Kennedy vytvořil v roce 1997 skupinu The Kennedy Experience s narážkou na hudbu Jimmi Hendrixe v názvu (Jimmi Hendrix Experience). V roce 2003 pak Kennedy spojil na turné „Classic Meets Jazz“ hudbu Bachovu s jazzovými díly Milese Davise (mimochodem, je to zase jedna z těch dalších fúzí s východiskem velkého barokního skladatele, třeba po Le Swingle Singers či Jacquesi Loussierovi). S Pražským symfonickým orchestrem nahrál v roce 2000 album Riders On The Storm – The Doors Concerto.

Město Viersen, v němž se konal letos (25.-27. 9. 2015) 29. ročník zdejšího jazzového festivalu, je pětasedmdesátitisícové město ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, ve vládním kraji Düsseldorf blízko nizozemských hranic. Ve části města, zvaného Starý Viersen (Alt-Viersen), jehož symbolem (stejně jako celého města) je dnes Bismarckova věž, se nachází i novoklasicistická budova s divadelním a koncertním sálem zvaná Festhalle, postavená v roce 1913 podle plánu městského architekta Eugena Frielingsdorfa a s nepřehlédnutelným finančním příspěvkem Josefa Kaisera, který měl ve městě obchod s kávou Kaiser’s Kaffeegeschäft, který je dnes součástí řetězce supermarketů Kaiser’s Tengelmann GmbH, který patří k podnikatelské skupině Tengelmann. V anketě časopisu „Baukunst und Werkform“ s dvaceti známými světovými dirigenty byl na otázku po akusticky nejlepších sálech světa uveden koncertní sál ve Viersenu jediný v Německu vedle sálu Zvon (Die Glocke) v Brémách.

Mezinárodní festival ve Viersenu se konal poprvé pod označením 1. Internationales Niederrheinisches Jazzfestival  (1. mezinárodní dolnorýnský jazzový festival) v roce 1969. Druhý ročník následoval v roce 1987 pod vedením německého jazzového kontrabasisty a hudebního producenta Ali Hauranda. V průběhu let se z lokálního festivalu stal renomovaný podnik, na němž vystoupila celá řada největších jazzových hvězd. V roce 2011 se konal 25. ročník festivalu, termín 23. - 25. September 2016 je určen pro 30. ročník festivalu.

Samotnému festivalu se budu věnovat ještě v jiných příspěvcích. Vystoupení Nigela Kennedyho a jeho skupiny se konalo na první ze třech jeviští v sobotu 26. září 2015 od 20 hod. Kennedy, který byl zdejšímu publiku znám už z vystoupení v roce 2008, si sebou přivezl několik dalších hudebníků – Adama Czerwinska (bicí), Tomasze Kupiece (bas), Douga Boyla a Juliana Buschbergera (kytary) a Orphy Robinson (xylosynth a perkuse). V médiích bylo uvedeno, že vlastní program není dopředu znám, že bude překvapením. Na YouTube pak máme uvedeny tyto skladby:
1. Invention 1
2. Fallen Forest
3. Allegro In A Minor
4. Third Stone from The Sun
Bylo by pozoruhodné, ale i náročné, napsat opravdu zasvěcenou recenzi toho, co můžeme na koncertu slyšet. Pro tuto chvíli se spokojím s tím, co asi poznal každý, totiž Bachův Air „na struně G“, který ovšem byl jen východiskem pro interpretaci, která, jak komentují všichni „se nedá zařadit do žádných šuplíků“.

Zdroje
https://de.wikipedia.org/wiki/Jazzfestival_Viersen
https://de.wikipedia.org/wiki/Festhalle_Viersen
https://de.wikipedia.org/wiki/Nigel_Kennedy

https://www.jazzfestival-viersen.de/programm/
anotace a komentáře ke koncertu ve Viersenu v německém tisku
https://www.viersen.de/de/veranstaltung/nigel-kennedey-band/
https://www.rp-online.de/nrw/staedte/viersen/der-punk-geiger-und-die-zauberin-aid-1.5108152
https://www.rp-online.de/nrw/staedte/viersen/jazzfestival-viersen-mit-nigel-kennedy-ein-gefeierter-star-auf-der-geige-aid-1.5431407

Koncert Nigela Kennedyho
https://www.youtube.com/watch?v=Gnbd2WX_1K0&list=PLOyyzqHa5XtMGx3kYJlDZb55s99g4jo8W

Zpět