Nejlepší místo pro život Vídeň

18.05.2010 18:45

V posledním čísle kulturní revue Sanquis (číslo 77, květen 2010) je pěkný článek o bývalém hlavním městě monarchie a dnešním hlavním města Rakouska s názvem „Zpátky do Vídně?“ Zrovna ten den, kdy jsem časopis pročítal, jsem vyprávěl studentům o památkách města, které mé generaci bylo po větší část života prakticky nedostupné, a tak chci spojit dvě věci, přičinit poznámku k článku a vyhledat odkazy k místům, které stojí za to ve Vídni navštívit, v rámci malého projektu, jehož záměrem je informovat studenty, případně přispět k výuce cizích jazyků na těchto stránkách, totiž „Města na internetu“.

Před dvaceti lety byla Vídeň místo, ke kterému Češi vzhlíželi, stejně jako k jiným městům (tenkrát zvláště Mnichov, Benátky, Salzburk), pochopitelně, s fascinací, odpovídající rozdílům, které byly mezi tehdejším Západem a Východem. Upravené a čisté město bylo pro ty, kdo třeba nikdy nepřekročili hranice tehdejší „normalizační šedi“, šokem. Následovaly nákupní zájezdy/nájezdy do Mariahilfestraße a celý ten blázinec, který teď nechci popisovat. Dnešní pohled je podstatně jiný. Jednak si Češi přece jen už mohou dovolit dát si někde v kavárně Sachertorte, movitější jet třeba na nákup po značkových obchodech, jednak se změnil také úhel pohledu a vídeňská muzea nejsou plná českých návštěvníků jen ve volné dny, kdy nemusí platit vstupné, ale mnozí si zajedou na leckterou významnou výstavu v Albertinu či jinde nebo na představení ve Vídeňské opeře.

Článek v Sanquisu postihuje velmi pěkně proměny samotné Vídně i relaci Vídeň / Praha v průběhu staletí.  Jinak tomu bylo v době monarchie, kdy metropole dnešního Rakouska byla jejím hlavním městem a Praha byla městem provinčním (imperiální paláce jsou svou monumentálností působivé ještě dnes), jinak po rozpadu impéria a zvláště pak po druhé světové válce, kdy se stala „nudným, ospalým městem“ (v článku je takto citován Ivan Medek), opět jinak je tomu dnes, kdy už Vídeň není městem freudovských přízraků (pozůstatků světové války), ale městem, které bylo označeno za „nejlepší místo pro život“.

Tato proměna je podle mého názoru patrná na první pohled na architektuře, která bývá lakmusovým papírkem atmosféry, postojů a nálad ve společnosti. Postmodernistický Haas Haus naproti Svatoštěpánskému chrámu, který svého času vzbudil vlnu nevole (už mi až tak nevadí, i když to není nejšťastnější řešení – ve srovnání třeba s novými muzejními stavbami, v jejichž skleněných plochách se zrcadlí dóm v Kolíně nad Rýnem) přes svou kontroverznost odstartoval otevřenost novým trendům řekl bych nejen v architektuře. V samotné architektuře je pozoruhodný podzemní prostor navazující na metro těsně u opery či nové řešení vstupního prostoru do Albertiny. Podobnou reflexi nad „příliš vážným“ prostředím můžeme vycítit z veselých realizací Friedensreicha Stovody. Ano, ovšem, Hundertwassera. Ale kořeny má nejspíš opravdu naše (i když se narodil ve Vídni, srv. jeho skutečné jméno Stowasser), stejně jako celý kus Vídně je český původem (v článku zmínka, že na začátku minulého století bylo ve Vídni víc Čechů než v Praze). Přitom samozřejmě stojí za to i ty staré barokní paláce či Vídeň secesní a celá Vídeň „historická“, i když Praha má vlastně tu svou historii bohatší, hlubší než bývalé hlavní město na Dunaji.

Takže, vzhůru do virtuálního světa, než si zajedeme do Vídně na tu kávu. S vědomím, že by to bylo ne na jeden, ale ne celou sérii článků, počínaje právě třeba o té „vídeňské kávě“ (samozřejmě tento pojem Vídeňáci neznají) a konče třeba o Češích ve Vídni – už jen proto, že nejvýznamnější Jičíňák byl (kromě Valdštejna) Karl Kraus. Anebo naopak, o německy mluvící Praze.

Vídeň
česky, obecně, památky (při proklikání se lze dostat k docela slušným informacím)
https://www.mestasveta.cz/viden
https://www.mestasveta.cz/viden/pamatky
https://mesta.orbion.cz/viden/
https://www.wien.info/cs
https://www.rakousko-viden.cz/
https://www.radynacestu.cz/169-viden

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADde%C5%88
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ringstra%C3%9Fe
https://cs.wikipedia.org/wiki/Metro_ve_V%C3%ADdni

jednotlivá místa, většinou německy (něco i česky)
Hofburg
https://cestovani.net-mag.cz/?action=art&num=930
stránky
https://www.hofburg-wien.at/
https://de.wikipedia.org/wiki/Hofburg

Schatzkammer
https://de.wikipedia.org/wiki/Schatzkammer_%28Wien%29

Spanische Reitschule
https://www.srs.at/presse/presse/aktuelles/
https://www.piber.com/

Stephansdom
https://www.stephansdom.at/
https://www.stephanskirche.at/index.jsp?menuekeyvalue=2&langid=1
https://www.st.stephan.at/

Burgtheater
https://www.burgtheater.at/Content.Node2/home/index.php
https://de.wikipedia.org/wiki/Burgtheater

Wiener Staatsoper
https://www.ckneon.cz/co-navstivit-viden/videnska-opera-die-wiener-staatsoper-36/
oficiální stránky
https://www.wiener-staatsoper.at

Musikverein (proslulé vídeňské novoroční koncerty přenáší i Česká televize)
https://www.musikverein.at/
https://de.wikipedia.org/wiki/Wiener_Musikverein

Albertina
https://www.albertina.at/jart/prj3/albertina/main.jart
https://de.wikipedia.org/wiki/Albertina_%28Wien%29

https://www.schobel.co.at/15-albertina.html

Kunsthistorisches Museum
https://www.wien-konkret.at/kultur/museum/kunsthistorisches-museum/
stránky
https://www.khm.at/de/kunsthistorisches-museum

Karlskirche
https://www.karlskirche.at/
https://de.wikipedia.org/wiki/Wiener_Karlskirche

Schönbrunn
stránky
https://www.schoenbrunn.at/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6nbrunn
https://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Sch%C3%B6nbrunn

https://www.turisimo.cz/rakousko/informace/rakouske-pamatky/

Belvedere
https://www.belvedere.at/jart/prj3/belvedere/main.jart

Friedensreich Hundertwasser
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hundertwasser
https://de.wikipedia.org/wiki/Friedensreich_Hundertwasser
https://www.hundertwasser.at/
https://de.wikipedia.org/wiki/Hundertwasserhaus

fotogalerie Vídně
https://www.earthinpictures.com/world/austria/vienna/

Tak, jistě bych mohl strávit několik odpolední nad celou řadou kostelů, dalších muzeí, divadel a událostí ve Vídni, neřku-li, kdybych se pustil do kaváren, vídeňských hudebních skladatelů, historie etc. Tak to zase někdy jindy, někde jinde.

Náhodou jsem našel
kurzy němčiny ve Vídni
https://www.actilingua.com/tschechisch/

 

Zpět