Nathan East / Reverence

06.05.2017 01:06

Nathan East / Reverence
aktuální hudební scéna

Zajímavá postava. Celá řádka alb (od roku 1991-2015) s kapelou Fourplay, spolupráce s řadou umělců: nejčastěji bývá uváděn Eric Clapton, 1986 a 2015, ale také Phil Collins, Joe Cocker, Herbie Hancock, Al Jarreau, Lionel Richie, Toto, George Harrison, Eros Ramazzotti, Barry White, Daft Punk či Michael Jackson etc.

Samostatná alba u Yamaha Entertainment Group, první 2014 eponymní, následující The New Cool s Bobem Jamesem 2015, nejnovější Reverence 2017.

Narozen 1955 ve Filadelfii v hudební rodině ze sedmi dětí, mladší bratři James a Marcel jsou rovněž profesionální hudebníci. Jako první nástroj začal Nathan hrát na violoncello. Ve čtrnácti letech jej vyměnil za baskytaru. Hraje na pětistrunné či šestistrunné nástroje. Občas si k tomu zpívá doprovodný vokál.

V průběhu své kariéry několikrát zaskakoval za Lelanda Sklara, legendu studiového nahrávání (účastnil se nahrávání 800 alb). Tak se na konci devadesátých let účastnil Live and Loose Tour – Sklar byl po dlouhou dobu členem této skupiny. Na The First Farewell Tour, posledním Collinsově turné , to byl opět Sklar, který hrál na baskytaru. A daly by se uvést další případy.

 V recenzi na Allmusic je uvedeno pořadí skladeb, které jsou dostupné na řadě na YouTube (v odkazu). Pestrá směsice skvělé muziky, jazzu, funku, soulu a dalších žánrů. Pozoruhodná je účast zpěváka Philipa Balleyho, baskytaristy Verdina Whitea či pianisty Chica Corey.

Info
https://en.wikipedia.org/wiki/Nathan_East
recenze alba na Allmusic
https://www.allmusic.com/album/reverence-mw0003003350

YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=nvVLm7fyHEY&list=PLHDZUwbOx1171p8irvyWf6mpMs4YwhkY2

Zpět