Národní parky v Česku

10.08.2011 17:41

Národní park představuje podle Zákona o ochraně přírody a krajiny nejvyšší formu ochrany zvláště chráněného území. V Čechách máme v současnosti čtyři národní parky: Krkonošský národní park (zkratka KRNAP), Národní park Šumava, Národní park Podyjí a Národní park České Švýcarsko. Nejstarší z nich je ten první, v oblasti nejvyšších českých hor, zřízen byl ještě před Listopadem, v roce 1963, další dva pak brzy po převratu v roce 1991, a poslední před jedenácti lety, v roce 2000. Největší je NP Šumava, který vznikl vyčleněním z chráněné krajinné oblasti, zřízené, podobně jako KRNAP, v roce 1963. Obojí, národní park i CHKO mají společnou správu.

Kdybych měl uvést deset námětů, které by vyjadřovaly důvod, proč se vydat do Krkonoš, řekl bych asi: skalní tory jako Dívčí a Mužské kameny, tok Mumlavy, Obří důl v noci, klečové partie, krkonošské louky, zimní zasněžená krajina Krkonoš, stará chata na Sněžce (už jen ve vzpomínce), krkonošské boudy, jarní rozvodněná Úpa po tání sněhu, borůvky nad můstky v Harrachově, … nevím, jestli je to přesně deset, ale můžeme přidat.

Kdybych měl uvést deset slov, které by vyjadřovaly důvod, proč se vydat na Šumavu, řekl bych asi: Černé jezero a Tříjezerní slať, Stifterův památník, Třístoličník, Modrava, ruční papírna v Prášilech, Prachatice, Schwarzenberský plavební kanál, Boubínský prales, Stožec a Stožecká skála, Lenora, …

Kdybych měl uvést deset slov, které by vyjadřovaly důvod, proč se vydat do Českého Švýcarska (ale vzal bych i Saské Švýcarsko, je to jeden geografický i historický celek), řekl bych asi: Pravčická brána, Königstein, soutěsky říčky Kamenice, lezecké skály, Panská skála u Kamenického Šenova (patří-li sem ještě), Děčínský zámek a Pastýřská stěna v Děčíně, Mariina skála u Jetřichovic,  Sächsische Semmeringbahn, …

Kdybych měl uvést deset slov, které by vyjadřovaly důvod, proč se vydat do Podyjí, nevěděl bych si moc rady, protože je příliš neznám. Zkusím to dát tedy dohromady ze sporých zkušeností a náhledu na stránky: Znojmo, Vranov nad Dyjí, Dalešice, pivovar filmových Postřižin a dalešická přehrada,  krokodýlí farma ve Velkém Karlově, určitě nějaký vinný sklípek, zámek Jaroměřice nad Rokytnou, vřesoviště, nakoukl bych do Národního parku Thayatal (Thaya je německy Dyje).

První informace
KRNAP
https://www.krnap.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Krkono%C5%A1sk%C3%BD_n%C3%A1rodn%C3%AD_park

NP a CHKO Šumava
https://www.npsumava.cz/cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0umava
https://www.sumavanet.cz/
https://www.info-sumava.cz/

NP Podyjí
https://www.nppodyji.cz/
https://www.jizni-morava.cz/Znojemsko_a%C2%A0podyji/

NP České Švýcarsko
https://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/zchru/index.php?frame
https://www.ceskesvycarsko.cz/
https://www.ceskosaske-svycarsko.cz/index-de.html

Národní parky v Česku https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_parky_v_%C4%8Cesku

Zpět