Naked City

23.01.2014 13:36

Naked City je hudební skupina, která působila v letech cca 1989 – 1993. Jejím zakladatelem a vedoucím byl saxofonista John Zorn a jméno dostala podle stejnojmenného televizního seriálu. Skupina hrála hudbu, v níž se mísily prvky avantgardního rocku a jazzu, jejím prostřednictvím se Zornovi podařilo získat si rockové publikum.

Údaje o založení kolísají, uvádí se data 1987 či 1989. Zorn formoval projekt jako „kompoziční dílnu“ pro soubor ve velice konvenčním obsazení, kvintet, popř. sextet, jímž chtěl vyprovokovat meze hudebních možností. Debutové eponymní album, které vyšlo v roce 1989 u Electra Records, bylo skvělým vhledem do atmosféry hudební scény Knitting Factory, klubu v East Village na Manhattanu, který byl v osmdesátých a začátkem devadesátých let minulého století centrem alternativní, jazzové a rockové hudby. Obsahuje interpretaci různých témat filmové hudby. Zpracovány jsou například kompozice Ennia Morriconeho, téma Jamese Bonda či Lonely Woman od Ornette Colemana. Hudbu lze charakterizovat jako směs free jazzu a heavy metalu s prvky blues a country.

V druhém albu nazvaném Torture Garden dosahuje fúze jazzu a rockové hudby svého vrcholu, přičemž lze zaznamenat i prvky grindcore, mj. skutečnost, že jednotlivé skladby nejsou často delší než jedna minuta, což je právě pro tento styl charakteristické. Další album, Grand Guignol, sleduje tento směr a obsahoval kromě sedmnáctiminutové titulní skladby také Potopenou katedrálu (z alba Préludes pour piano) Claude Debussyho, Preludium op. 74  Alexandra Skrjabina či Louange à l'éternité de Jésus Oliviera Messiaena. Druhá část alba sestává naopak z velmi krátkých skladeb, které byly označeny jako trash-jazz. Následující album Absinthe ukázalo Zorna a jeho kolegy z té klidnější stránky. Nedlouho později přestal Zorn mít zájem o další práci a kapelu rozpustil. V roce 1993 vyšlo ještě studiové album natočené v předchozím roce s názvem Radio, které na rozdíl od některých předchozích alb obsahuje výhradně vlastní Zornovy kompozice a které údajně bylo určeno pro studenty v semináři jako úvod do hudby Naked City. Po ukončení projektu vyšlo na Zornově labelu Tzadik několik kompilací a živé album.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Naked_City_%28skupina%29
https://www.allmusic.com/album/naked-city-mw0000654711
https://www.allmusic.com/album/grand-guignol-mw0000092670
https://www.allmusic.com/album/absinthe-mw0000111632
https://www.allmusic.com/album/naked-city-live-vol-1-knitting-factory-1989-mw0000213696

The Marquee Club, New York City, NY, 1992
https://www.youtube.com/watch?v=DupAKHyP6XI
https://www.youtube.com/watch?v=GkD6iNuh9B8

Zpět