Na Litoměřicko / Nevlastní cesta

11.06.2011 10:03

(I) na těchto stránkách se už ozřejmil a osvědčil formát nevlastní cesty, tedy z pojmu (an sich) „zprostředkované“ cesty, kterou jsem nerealizoval já sám – a tedy není opřena o osobní bezprostřední zkušenost (takto jsem k onomu pojmu došel v osmdesátých letech), ale na druhou stranu se váže na zkušenost jiné osoby, která onu cestu uskutečnila, a tedy není projektem pouze myšlené cesty, tedy plánu, návrhu a podobně. Když říkám na těchto stránkách, mám na mysli skutečnost, že článek o nevlastní cestě pracuje případně s materiály, které ona druhá osoba z cesty přivezla (buďto vlastní fotky nebo turistické publikace, tedy informační letáčky, skládačky, pohlednice atd.), přičemž dnes právě i ty skládačky mají odkazy na webové stránky, tedy jsou „papírovou“ podobou informace na internetu. Lze tedy tento formát nazvat jako nevlastní cestu s odkazy. V tomto konkrétním případě školní výlet mé ženy na Litoměřicko. Nakonec se ukáže, že i v tomto případě „převzatého“ námětu je to „moje dílo“, totiž moje intence. Kromě toho, že – alespoň v některých případech – vnáším do celé věci stejně nějakou mou zkušenost, protože jsem na těch místech byl třeba někdy jindy. Takže tady vlastně popisuju jakýsi obecný formát naší mysli, jak může fungovat v epoše raného internetu, ve které žijeme (za dvacet let tyto vztahy budou sofistikovanější, nejspíš zakrytější a propojenější, protože formy přenosu budou stírat dosud ostré hranice mezi bezprostřední a tou či onou formou zprostředkovanou zkušeností).
Tak ale ke k „našemu“ výletu: Výlet do Litoměřic, na Litoměřicko, do Českého středohoří nebo jak bychom mohli onen kraj různě vymezit, si v papírové podobě, v jaké – vedle vyprávění – žena cestu z tohoto týdne „přivezla“ domů, prohlížím v hromádce skládaček natřikrát složené „á-čtyřky“ (tedy listu kancelářského papíru, čímž vzniká šestistránkový materiál), pojmenovaných společně jako „Brána do Čech“. V tomto případě je to řada „České středohoří“ (podobně existuje také řada „Krušné hory“ či „Dolní Poohří“, společně je vydává Ústecký kraj), a mám před sebou Historická města a Hrady a zámky.
První z nich nabízí Terezín, Pevnost, kterou pruská vojska obešla, Litoměřice, Perlu severních Čech, Roudnici nad Labem, Město pod bájnou horou Říp, Ústí nad Labem, Šikmou věž na severu Čech, a Úštěk, Nejmenší českou městskou památkovou rezervaci.
Druhá, Hrady a zámky nabízí Zámek Korozuky, Památku zrozenou z popela (opravdu o ní slyším poprvé, píše se zde, že v devadesátých letech stály jen obvodové zdi a znovu klasicistní památku opravil Miroslav Perout), Hrad Střekov, Hrad, kde se inspiroval Richard Wagner, Hazmburk, Král Českého středohoří (to je příklad místa, kde jsem já sám byl vloni, viz Soustředění PSO), Zámek Ploskovice, Letní rezidence Habsburků a Zámek Libochovice, Zámek s kouzelným zrcadlem věčného mládí.
V hromádce je mapka České středohoří a Žatecko, poskládaná do téhož formátu, pěkný projekt „Švestková dráha“ (Most – Třebívlice – Třebenice – Lvosice – Litoměřice), Kalendář kulturních, společenských a sportovních akcí Města Úštěk a skládačka Vydejte se po stopách praotce Čecha aneb Staré pověsti české v Ústeckém kraji.

Odkazy z materiálů:
Brána do Čech
www.branadocech.cz
Historická města
Terezín
www.terezin.cz
www.pamatnik-terezin.cz
Litoměřice
www.litomerice-info.cz
Roudnice nad Labem
www.roudnicenl.cz
Ústí nad Labem
www.usti-nad-labem.cz
Úštěk
www.mesto-ustek.cz
www.certi-muzeum.com
Hrady, zámky
Zámek Korozluky
www.zamekkorozluky.cz
Hrad Střekov
www.hradstrekov.cz
Hazmburk
www.hrad-hazmburk.cz
Zámek Ploskovice
www.zamek-ploskovice.cz
Zámek Libochovice
www.zamek-libochovice.cz
Švestková dráha
www.svestkovadraha.cz
Vydejte se po stopách praotce Čecha
www.praoteccech.cz

A ještě pár odkazů vyhledaných Googlem
https://www.litomericko24.cz/
https://www.vyletnik.cz/turisticke-oblasti/severni-cechy/litomericko-a-podripsko/
https://www.ceskem.cz/litomericko.html
https://www.destinace-litomericko.cz/
https://www.petr-fabian.cz/stredohori/litomericko.htm
https://www.zahrada.cech.cz/
https://www.ceskestredohori.cz/
https://www.icesty.cz/ceske-stredohori/
https://regiony.ic.cz/index.php?clanek=zajim&dir=usti&menu=usti

Zpět