My One and Only Love

19.05.2015 21:06

My One and Only Love
jazzové standardy

Původně je to popsong, jehož autory jsou anglický hudebník a skladatel Guy Wood (1911 –  2001), jemuž lze připsat ještě např. další hity čtyřicátých let,  jako byly Till Then či Shoo-Fly Pie and Apple Pan Dowdy (byl autorem ještě několika hitů v letech padesátých), a Robert Mellin (1902 – 1994), anglický textař původem z Ukrajiny, jehož nejznámějším textem je zřejmě Cizinec na pobřeží (Stranger on the Shore), populární ovšem v instrumentální verzi jeho autora, klarinetisty Acker Bilka.

Song byl uveřejněn v roce 1952 a má konvenční strukturu 32 taktů, složených po čtyřikrát osmi taktech v hudební písňové formě AABA v pomalém tempu či v baladickém provedení s melodií s jako v árii, původně je píseň napsaná v tónině C. Nahrál ji Frank Sinatra v květnu 1953 u Capitolu, kde přišla na trh pod číslem 2505.

Do oblasti jazzu se song dostal nejdříve prostřednictvím pianisty Horace Silvera, který jej nahrál na album The Stylings of Silver (vyšlo u amerického labelu Blue Note Records v roce 1957). Jinou známou verzí je ta od trumpetisty Cheta Bakera na albu Chet Baker Sings and Plays from the Film „Let's Get Lost“ z roku 1987 (na labelu Jive/Novus). Velice populární verze byla od jazzového saxofonisty Johna Coltranea ve spolupráci se zpěvákem Johnny Hartmanem na jejich společném  studiovém albu John Coltrane and Johnny Hartman z roku 1963, zařazená později ještě na posmrtná kompilační alba Coltrane for Lovers (2001) a Hartman for Lovers (2010). Tenorsaxofonista Michael Brecker nahrál song na své debutové eponymní album v roce 1987.

Ke coververzím patří ovšem i ty populární, např. od Johnny Mathise, Doris Day a André Prévina, kteří jej nazpívali jako duet, Doris pak ještě v roce 2011 na albu My Heart.

info
https://de.wikipedia.org/wiki/My_One_and_Only_Love
john coltrane & johnny hartman
https://www.youtube.com/watch?v=ecrE80rnjhw
https://www.youtube.com/watch?v=dRh7M9zQiIc dtto
Frank Sinatra

https://www.youtube.com/watch?v=qkWplI8fOyM
Ella Fitzgerald
https://www.youtube.com/watch?v=655tzrD61Pg

Zpět