Música sinfónica

02.02.2018 15:56

Tento projekt, který jsem kontextuálně nazval v řeči, k níž tato oblast hudby, obvykle nazývaná hudba latinsko-americká, patří, je inspirován novým tematickým programem Podkrkonošského symfonického orchestru. To je bezprostřední impuls, proč se touto hudbou, ale nejen jí, zabývám právě nyní. Cílem je rozšířit i sobě představu o muzice, která i v Čechách má určité výrazné tradice, není pravdou, že je snad vůbec nemáme  – coby anekdotou odkazuju na jednu starou gramofonovou nahrávku Jiřího Šlitra, který uzavírá komický skeč, parodii na neumělou produkci kdesi na venkovské tancovačce, slovy „se španělskejma rytmama děte do prdele“, mohl bych připomenout ale také třeba legendární skupinu Kučerovci, která slavila tuším sedmdesát let trvání, ale i třeba ještě dřívější, předválečné skladby Jaroslava Ježka.

Na druhé straně je mi zřejmé, že jde o kulturu jiného kontinentu, o níž dirigent orchestru Graziano Sanvito ví víc než já už proto, že v tomto kulturním prostředí žil a má k této hudbě vztah bezprostřední zkušenosti a nikoli zprostředkovaný, jako máme my. To si může on sám potvrdit při na zkouškách orchestru, kdy ony podle mého názoru nejen hudební, ale především kulturní diference zcela konkrétně vnímáme při práci na skladbách nového repertoáru.

Zajímavý je pro mě korpus hudební kultury, tedy jednotlivé skladby, které jsem dosud neznal nebo znal jen velice útržkovitě a ke kterému se dostávám, stylové a geografické souvislosti (cesta některých rytmů ze Skotska, Anglie či Francie přes Španělsko za oceán a nyní zase zpět, blízkost italské a španělské kultury na konkrétních příkladech, baroko či jazz v latinsko-americké hudbě čili crossover nejrůznějšího typu), fascinující dovednosti velkých dětských a mládežnických orchestrů, nad nimiž zůstává rozum stát (tzn. výsledek vpravdě vlastenecké práce určitých lidí a podpory státu!), přesahy nejrůznějšího druhu atd.. Samozřejmě onou hlavní položkou je symfonická podoba této hudby, k níž tato mnohdy původně komorní muzika dospěla, podobně jako se hudba filmová dostala z nahrávacích studií na velká jeviště i v souvislosti s tím, jak se svět v posledních desetiletích „zmenšil“.

Tango nuevo, které jsem si užíval na řadě koncertů Miloslava Klause, Ladislava Horáka a Jaroslava Svěceného v tomto malém obsazení, jihoamerické inspirace ve skladbách legendy české kytarové hry Jiřího Jirmala, jehož hudbu vysílal rozhlas už někdy před půl stoletím, společné vystoupení Miloslava Klause a devadesátiletého Jiřího Jirmala atd. vidím zase z jiné strany, když poslouchám tango-operitu María de Buenos Aires, kde nás může překvapit forma fugy či toccaty, různé skladby žánru mambo či symfonických představení pod taktovkou Gustava Dudamela.

P. S. Našel jsem odkaz na onu scénku Suchého a Šlitra na stránkách Semaforu (přetisk z Reflexu, asi pátá otázka a odpověď).
https://semafor.wdr.cz/main.php?left=146&top=9&profil=rozh&sablona=4&detail=1&tema=24

Jednotlivé příspěvky projektu música sinfónica:
José Pablo Moncayo / Huapango 
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/jose-pablo-moncayo-huapango/

Pérez Prado / Qué rico el Mambo   
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/perez-prado-que-rico-el-mambo/

Arturo Márquez / Danzon No. 2
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/arturo-marquez-danzon-no-2/

Manuel de Falla / La vida breve
zpracovává se

Ástor Piazzolla / Oblivion
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/astor-piazzolla-oblivion/

Ástor Piazzolla / Tango Nuevo
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/astor-piazzolla-tango-nuevo/

Pascual Marquina Narro / España Cañi
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/pascual-marquina-narro-espana-cani/

Pascual Marquina Narro / Cielo Andaluz ad.
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/pascual-marquina-narro-cielo-andaluz-ad/

Manuel de Falla / Danza ritual del fuego
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/manuel-de-falla-danza-ritual-del-fuego/

Eduard Ingriš 
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/eduard-ingris1/

Miguel Marqués / Symfonie a zurzuely
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/miguel-marques-symfonie-a-zurzuely/

Gustavo Dudamel
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/gustavo-dudamel/

Cherry Pink and Apple Blossom White  
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/cherry-pink-and-apple-blossom-white/

 

Zpět