Moleskin

17.04.2011 12:28

Když jsem otevřel teď naposledy otevřel stránky Instinktu (moc času na to nemám, jsa zahlcen řadou jiných úkolů), poskočilo mi srdce (no tak to je trochu silný výraz, zbytečně, jak to jen říct normálně?) nad tématem článku, v němž se hovoří o typu zápisníku, diáře, deníku, který je zde charakterizován jako „kultovní“ a „univerzální“, totiž zápisníkem moleskin. Od nepaměti mne zajímá způsob záznamu, médium, ve kterém se záznam realizuje, vztah mezi složkami textovými a vizuálními, záznamník jako předmět (kniha), jak jen lze co nejstručněji ohraničit tuto problematiku. Záležitost deníku je pozoruhodné, řekl bych skoro klíčové téma moderní literatury. Vizuální a experimentální poezie je dalším velkým balíčkem, kde se tyto souvislosti uskutečňují. Autorská kniha další. Ke každé z těchto oblastí by mohly vzniknout nejen samostatné články, ale samostatné stránky.
V dnešním aktuálním kontextu vidím zajímavou paralelu mezi blogem a papírovým zápisníkem. Zatímco před dvaceti lety v našich zeměpisných šířkách byly novinkou nejrůznější organizéry pro podnikatele, manažery atd., s nímž má moleskin styčnou plochu coby diář (skládací knihy či boxy, mělo to celou filozofii a taky by stálo za to se tím zabývat), při prudkém rozvoji digitální techniky a web-sítě je dnes jakási jiná polarita právě mezi tím, co člověk umisťuje do virtuálního prostoru a co si píše, případně kreslí do sešitku, který má pořád u sebe. Vědomí této polarity je zřejmé i z článku v Instinktu, moleskin je v titulu komentován jako „Apple mezi deníky“.

Je zajímavé, že v článku se hovoří takřka výhradně s dívkami či ženami. Vzpomněl jsem si teď – z tohoto impulsu – na jednu přednášku Mileny Lenderové, která se zabývala deníky žen, šlechtičen a měšťanských dívek či paní v předminulém století, jako literárním útvarem. Co si píše do svého diáře dnešní žena? „Moleskin používám nejen jako diář, ale zaznamenávám si do něj i veškeré poznámky, myšlenky, průběh schůzek.“ „U moleskinu se mi velice líbí jeho jednoduchý design a funkčnost – má všechno,co potřebuji: datum a rozvrh dne, měřítka, kalendář…“

Na internetu není bohužel zveřejněna historie moleskinu, která je v papírové podobě v článku „Boom jednoho zápisníku“. Reprodukuji-li krátce, tak značka vznikla v roce 1997, navazuje na historii zápisníků ve Francii v 19. století, kdy jedno knihtiskařství vyrábělo nenápadné a praktické zápisníy v černých deskách se zaoblenými rohy, přepásané gumou a s vnitřní kapsou. Používali je např. Oscar Wilde, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, či Ernest Hemingway. Jméno je podle Bruce Chatwina, cestovatele a spisovatele. V článku se pak píše o znovuzrození a nových podobách, grafice atd. Více se dočteme na přiložených odkazech.

https://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/styl/apple-mezi-deniky-moleskin_25952.html
https://www.moleskine.com/
https://www.moleskine.cz/cz?resolution=1366
https://www.mall.cz/moleskine/?av=1&sort=rank&gclid=CJK---Spo6gCFUO-zAoddQ3AHg
https://www.diare-organizery-moleskine.cz/
https://en.wikipedia.org/wiki/Moleskine
https://www.designportal.cz/produktovy_design/fenomen-moleskine.html

https://www.moleskinerie.com/
https://www.skineart.com/
https://artofmanliness.com/2009/04/27/how-to-make-a-moleskine-pda/
A toto:
https://www.flickr.com/photos/sd/466369897/
https://www.metropolislive.cz/detail/966/22/

Zpět