Miloš Šejn / Obraz-tělo-zvuk

15.12.2017 12:26

Miloš Šejn / Obraz-tělo-zvuk 
Křest CD a DVD

Jak už bylo řečeno v anotaci události, 27. 11. 2017 v pražském Knihkupectví ArtMap proběhl křest CD a DVD Miloše Šejna Obraz – tělo – zvuk k jeho sedmdesátinám, vydaný lounským nakladatelstvím GuerillaRecords. Spolu s křestem pak prezentace nové knihy Časopysk / ABC elánu Davida Helána, jenž je Šejnovým žákem. Pořadateli akce byly Knihkupectví ArtMap, Agosto Foundation a Guerilla Records.

Před šestou hodinou večerní se začali scházet do prostoru knihkupectví ArtMap, sestávající pro veřejnost z malé předvstupní místnosti a jedné centrální místnosti vlastního bookstore s pultem, frontální expozice knih v regálech na zadní stěně a několika dalšími místy, vystavujícími knihy, a zázemím kanceláře a skladu. Uprostřed prodejní místnosti byly připraveny dva stolky s proprietami určenými pro performanci a rozloženými artefakty určenými pro křtění, na každém stolku jednoho z nich.

Jako vždy akční Vladimír Drápal, který právě dorazil s ženou vyzbrojenou rovněž fotoaparátem (jako já), se hned domlouval s umělci na dramaturgii večera, přičemž v úvodu měl proběhnout performativní dialog mezi oběma umělci, který přišel při předchozí přípravě na pořad teprve v průběhu utřídění představ o tom, jak bude večer zrealizován. Podobnou performanci Miloš Šejn s Davidem Helánem už několikrát uskutečnili, zde proběhla v kratší podobě.

Z mého pohledu (a Miloš Šejn mi to pak na zpáteční cestě do Jičína v autě potvrdil) to byla jakási sémiotická studie, v níž hrály úlohu těstoviny do písmenkové polévky, dětské hračky a akce těl jednak ve vzájemné komunikaci, spočívající v tom, že Helán na Šejna nemluvil, ale obdařoval ho písmenky, které ulpívaly na performerově tváři, přičemž Šejn komunikoval rovněž nikoli slovy, ale především mimikou. Výsledkem celé akce pak byla obrazce písmenek zanechané jako stopa z násypníku dětského vozíčku na podlaze, ale také na klávesnici počítače, s níž vytvářely další vrstvu obrazového dialogu mezi světem digitálním a fyzickým. Celé to bylo přitom expresionisticky veselé a myslím si, že jsme se všichni dobře bavili.

Poté Vladimír Drápal řekl několik slov k tomu, kvůli čemu jsme do Knihkupectví ArtMap přišli, osvětlil kontext vzniku DVD i knihy, a pak už přišlo na řadu povídání mezi zúčastněnými, pokračovala příjemná atmosféra.

Ve fotodokumentaci večera, jehož průběh jsem se pokusil zachytit, se objevují vedle Miloše Šejna a Davida Helána a též Vladimíra Drápala, který vystoupil v dvojúloze uvedení Šejnových a Helánových realizací a zároveň vydavatele a nadšence pro tento druh umění, který prezentuje jak ve svém nakladatelství Guerilla Records, tak organizací koncertů (v průběhu večera mi prozradil, že chystá poslední koncert Milana Knížka a Aktualu) celá řada dalších osobností kultury. Vzadu u vchodu se bavil s několika studenty Miloš Vojtěchovský, představitel Agosto Foundation, s nímž jsem se viděl nedávno na večeru filmů v kině Ponrepo, který uváděl, další, které mohu uvést jmenovitě, byla Drápalova žena Věra, která také fotografovala, jak už jsem zmínil, Kateřina Bílejová, spolupracovnice z Šejnova dlouhodobého projektu Bohemia Rosa, Šejnova kolegyně ing. arch. Anna Šlapetová, výtvarná teoretička a autorka textů o Miloši Šejnovi Radka Schmelzová, pak paní Janíčková, jíž známí říkají „Jarka“, matka Šejnova asistenta, rektor vysoké výtvarné školy Art & Design Institut, na které profesor Šejn v současnosti učí, Július Gajdoš s chotí, Daniel Hartl, na fotce vysoký student, či Tereza Kerle, absolventka Tomáše Žižky (na foto s K. Bílejovou).

Do knihkupectví ArtMap bych se měl vrátit a odnést si také nějaké knížky. Myslím, že se budu muset, vzhledem k tomu, jaké tam mají skvosty, držet hodně zkrátka.

https://bookstore.artmap.cz/cs/4617-milos-sejn-obraz-telo-zvuk
https://agosto-foundation.org/milos-sejn-obraz-telo-zvuk-david-helan-casopysk
https://www.guerilla.cz/?s=cd&id=148

Anotace události na těchto stránkách
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/milos-sejn-krest-cd-a-dvd-obraz-telo-zvuk/

Fotodokumentace
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Milos_Sejn_krest_dvojdisku_Obraz-telo-zvuk_David_Helan_krest_knihy_Casopysk/

Zpět