Michal Prokop / Město ER

09.09.2016 14:31

Michalu Prokopovi vděčím za jednu věc, totiž za přechod od fotozáznamníků k digitální zrcadlovce. Tedy ne jemu osobně, že by mi ho nějak pomáhal shánět. Hrál s jednou ze svých formací v Novopackých sklepích, místu, které má genius loci a kde se pořádá celá řada zajímavých vystoupení, a já jsem, už předtím dost otrávený některými výsledky svého stříbrného digitálu Olympus  Mju 600 (rozmazané stropy v istanbulských mešitách), měl hlavního protagonistu večera přímo „na mušce“ proti sobě, když odcházel z pódia. Výsledek práce přístroje, který fotografoval s příliš velkým zpožděním, byl Prokopův zátylek a moje nejvyšší míra gisgustace. A poté koupě v té době cenově zvýhodněného Nikonu 90.

Muzika, kterou dělal Michal Prokop, se mi vždycky líbila. Byla hutnější a syrovější, přitom nějak neukřičená jako některé naše jiné „bigbítové“ kapely, barevnější, nevěděl jsem, zda to byla záležitost lepší kvality nahrávky či barevnost samotné kapely a jejích skvělých hudebníků (Luboš Andršt ad.), soulově a R&B orientovaného soundu  a Prokopova bluesově laděného hlasu. To člověk ještě dávno nemohl tušit, že zajímavý zpěvák a skladatel bude jednou náměstek ministra kultury či poslance v Poslanecké sněmovně (za ODA), moderátorem mimořádného televizního talk shaw Krásný ztráty (jeden z mála pozoruhodných kulturních projektů tohoto formátu v té době – jediný delší, a s ještě delší tradicí byl Ebenův pořad Na plovárně, v Krásných ztrátách zato v podkresu zněla i vlastní autorská muzika), ředitel projektu Praha – Evropské město kultury roku 2000 , nositel francouzského Řádu umění a literatury atd..

Album Město ER (tenkrát ještě na vinylu, na vinylu znovu 2016) bylo první art-rockovou realizací u nás a jedním z několika mála koncepčních alb, které v té době vyšla (v tu dobu byl už na světě Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band od  Beatles či Tommy od The Who, ale teprve se souběžně rodil Ziggy Stardust Davida Bowieho a teprve na konci desetiletí nejznámější The Wall od Pink Floyd). U nás lze jmenovat jediné další podobně zajímavý projekt, totiž Kuře v hodinkách, jazz-rockové album Vladimíra Mišíka a Flamenga v témže roce. Je zajímavé, že v obou albech nalezneme texty téhož českého básníka, totiž Josefa Kainara.

Koncertně Město ER zazní v rámci oslav skladatelových sedmdesátých narozenin na festivalu Krásný ztráty Live 70 (12. a 13. srpna), a to poprvé, neboť původně se jednalo pouze o nahrávku studijní. Snahy o rozšíření kapel o další hudebníky, případně propojení stylů (s jazzem, rovněž folklorem), je právě záležitostí art-rocku, spojení rockového základu s orchestrem, které je dnes takřka móda (Symphonic Queen, Filharmonie Hradec Králové) přicházelo teprve na scénu (věnoval jsem tomu fenoménu řadu příspěvků na těchto stránkách (série alba české rockové hudby, např. Blue Effect, Coniunctio). Michal Prokop sám této dnešní módě není nijak příliš nakloněn (rozhovor v Instinktu 33/2016). Nejnovější reedice desky Města ER (od začátku 90. let předcházelo několik reedic) je zajímavá tím, že jde o remaster z původních pásků, vinylová deska vyjde v původním obalu Alana Pajera, který v 70. letech neprošel schvalovacím řízením.

V rozhovoru v časopise Instinkt (33/2016) hovoří frontman Framus Five o tehdejší inspiraci polským Czesławem Niemenem, tehdy i u nás velmi populárním, s nímž kapela s čerstvě příchozím vynikajícím kytaristou Lubošem Andrštem v Polsku absolvovala několik koncertu. Na Niemenově desce Enigmatic, byla dvacetiminutová skladba na verše básníka Adama Asnyka. Na druhé straně Michal Prokop hovoří o tom, že po tomto „vzepjetí“ se vrátili k podobě hudby, která jim byla bližší než art-rockové plochy. Posluchači samozřejmě dnes znají spíše Kolej Yesterday, Michal Prokop ale vydal – poté, co opustil politiku a měl znovu čas na muziku – alba jako jsou Poprvé naposledy a Sto roků na cestě. Taky dobrá muzika.

O znovuvzkříšení alba Město ER, tj. prvním živém hraní a reedici v Supraphonu, je pětačtyřicetiminutový dialog v Debatním klubu.

Město ER
https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bsto_ER
https://www.artrock.cz/recenze/michal-prokop-framus-five--mesto-er.html

Ze Staré Pekárny
https://www.youtube.com/watch?v=ZpLx0z7pDjc

Videa Michal Prokop
https://www.youtube.com/watch?v=q8I6G6v7Q7A&list=PLg48TU7HFZL4NovLXW_jjk248MNMm0Hos

Město ER / Debatní klub
https://www.youtube.com/watch?v=EF5NXuTm_Ds
Zpráva o premiéře
https://kultura.zpravy.idnes.cz/michal-prokop-krasny-ztraty-live-mesto-er-glosa-fta-/hudba.aspx?c=A160814_031436_hudba_vha

Zpět