Michal Čeliš

19.11.2017 20:17

Občas se vyskytne nějaký ten jmenovec, je to samozřejmě vzácnější, než kdybych se jmenoval Novák. Nějaké dost vzdálené příbuzné mám v Lázních Bělohradě, setkal jsem se s nimi ale jen jedinkrát v životě, když jsem jel s tátou, který je tenkrát navštívil. Jeden ten vzdálený strýček se věnoval letecké modelařině, to je to jediné, co si vybavím. Ptal jsem se na to jiného bělohradského Čeliše, který mě ale ubezpečil, že není příbuzný. Eduard Čeliš napsal několik knížek, setkal jsem se s ním na jednom Jivínském Štefanovi, který putuje každoročně po různých místech Jičínska, přesněji jičínského okresu. Jivínský Štefan je regionální setkání s lidmi, kteří dělají kulturu, vyhlašuje se pak ocenění, jakýsi Oscar místní kultury, jméno je podle Josefa Štefana Kubína, jičínského rodáka.

Když jsem včera jel poprvé autobusem společnosti Regiojet do Prahy, potěšila mě celkově kultura cestování (počínaje chování řidiče k cestujícím), jejíž součástí je malá dotyková obrazovka u každého sedadla (v první chvíli dojem, jako byste byli v letadle), s možností sledování zpráv na České televizi (vlastně celkem tří kanálů) a další nabídky v oblasti „entertainment“, včetně samozřejmého připojení na WiFi, ale také dalších možností, jak se dostat na internet, poslouchat přes sluchátka (ty si zřejmě musíte přinést) muziku atd. Mě zaujal výběr filmů (snad asi padesát), mezi nimiž byly cestovatelské snímky, velice pěkně natočené.

Pod dvěma filmy z Gruzie byl podepsán jako kameraman Michal Čeliš. Jméno jsem už v souvislosti s tématem cestování kdysi zachytil, ale nikdy jsem se jeho aktivitami dále nezabýval. Tak k tomu nyní je příležitost. Přes FB jsem se proklikal do souvislostí, už z těch videí si pamatuju, že se Michal Čeliš podílel s Martinou Tlachovou na zpracování filmového materiálu, přičemž autem „jeli“ Udo a Gerda, jak je zřejmé z jejich FB profilu s názevm „Udo a Gerda na cestách“. Tam je řada úchvatných snímků, s ambicí takřečeno celoplanetární, především hory, např. Albánie (2017), byli v Pamíru a na řadě dalších míst. Narazil jsem také na pomoc Ukrajině (2016), kde Michal Čeliš a Martina Tlachová figurují. Martina Tlachová je uváděna jako TV redaktorka v Brně, též na ČT 24.

Legrace ale začně, když napíšete jméno Michal Čeliš do vyhledávače. Zatímco před několika desítkami let bylo toto jméno v telefonu výjimkou, v Praze jsem našel snad jedno dvě jména, dnes tady je Michal Čeliš herec (narozen 1983 v Aši), ale téhož jména také kameraman, který natočil 100 dílů Kamery na cestách, ale to je jiná tvář než ten, kterého jsem viděl ve filmu o Gruzii: na stránkách AVT (Audiovizuální tvorba) je prošedivělý sympatický muž s kamerou. Nebo se pletu? Na FB je Michal Čeliš spojen s Českou televizí a společností RCTV.cz, chodil ale také do Gymnázia v Aši. Takže jsme to konečně identifikovali? Na kratičkém videu ze 7. listopadu je selfíčko v Brně na konertu Chinaski. Martina Tlachová komentuje: Hráli i starý dobrý pecky jako Punčocháče, s tím, že jako jediná znala slova, protože to má na kazetě. Tak ty já jsem slyšel naživo, když to ještě nebyli Chinaski a Michal byl student jičínského gymnázia, na chmelové brigádě.

Zbývá ještě zjistit, jestli přece jen nejsme „bratranci“, protože na stránkách RCTV.cz jsou obrázky s modely letadýlek.

Eduard Čeliš
https://jicinsky.denik.cz/kratce/lazne-belohrad-eduard-celis-krti-novou-knihu-974187.html
https://celda.webnode.cz/fotogalerie/

Regiojet
https://jizdenky.regiojet.cz/web/novinky/podstranky-novinky/nove-busy-fun-relax.html?0

Michal Čeliš
https://www.facebook.com/Udo-Gerda-na-cest%C3%A1ch-484684781881245/
https://svet.charita.cz/kde-pusobime/evropa-a-postsovetske-republiky/ukrajina/ct24-zdokumentovala-pomoc-charit-na-ukrajine/

Bloudění při cestě za jmény
https://www.kameraman.cz/vse-o-nas/
https://avtcelis.sweb.cz/

Konečně jistota
https://www.asaci.cz/michal_celis

 

Zpět