Mezinárodní houslová soutěž v Indianapolis

02.12.2014 01:48

Mezinárodní houslová soutěž v Indianapolis   
Mezinárodní houslové soutěže

Mezinárodní houslová soutěž v Indianopolis byla založena v roce 1982 pod uměleckým vedením Josefa Gingolda, jejím záměrem je odhalovat velké houslové talenty. Koná se každé čtyři roky, naposledy (po deváté) se konala v září 2014. Prvenství a Zlatou medaili si odnesla Ms. Jinjoo Cho, šestadvacetiletá houslistka z Koreje. Mezinárodní houslová soutěž v Indianopolis  dnes představuje jednu z nejrespektovanějších hudebních soutěží na světě.

Josef Gingold (1909 – 1995), americký houslista a pedagog běloruského-židovského původu, se narodil v Brest-Litevsku (ano, to je to místo, s nímž je spojena historická událost, brest-litevský mír, dnes Brest) v tehdejším Rusku, dnes Bělorusku. V roce 1920 emigroval do Spojených států, studoval housle u Vladimira Graffmana v New Yorku, pak se přestěhoval do Belgie, aby mohl studovat houslovou hru u slavného Eugène Ysaÿe. Byl prvním, kdo interpretoval jeho 3. sonátu pro sólové housle. V roce 1937 získal místo v Symfonickém orchestru NBC, kde hrál pod taktovkou Artura Toscaniniho. Později se stal koncertním mistrem a příležitostným sólistou Detroitského symfonického orchestru, stejně tak jako ještě později v Clevelandském orchestru, jehož dirigentem byl George Szell.

Gingold vydal celou řadu knih o houslové technice a sbírek orchestrálních skladeb. Učil více než třicet let, až do své smrti v roce 1995, na Jacobs School of Music, která je součástí Indiana University v Bloomingtonu, konzervatoři založené v roce 1921. K jeho žákům zde patřili například  Anne Shih, Joshua Bell (byl zde pak rovněž pedagogem), Shony Alex Braun, Andrés Cárdenes, Corey Cerovsek, Cyrus Forough, Miriam Fried, Endre Granat, Brian Hanly, Ulf Hoelscher, Hu Nai-yuan, Jacques Israelievitch, Ivar Bremer Hauge, Leonidas Kavakos, Chin Kim, Ronald Lantz, Jaime Laredo, William Preucil, Joseph Silverstein, či Gwen Thompson, Xiao-mei Pelletier (Dallas Symphony Orchestra).

Jaký je průběh soutěže? V prvním kole zahraje soutěžící během 45 minut něco z Mozartových houslových sonát, z Bachových sólových sonát a partit a z Paganiniho 24 Capricií pro sólové housle. V semifinále, ve kterém je pro každého soutěžícího vyhrazeno 75 minut, zahraje dílo určené komisí a Beethovenovu sonátu. Ve finále hraje soutěžící klasický koncert a romantický koncert, doprovází ho Symfonický orchestr Indianopolis.

Prohlížím si seznam soutěžících, jichž je tuším ke čtyřiceti, zastoupených např. velmi silně z Jižní Korey, pak snad teprve Spojených států, méně už z Japonska, Taiwanu, Ruska, Polska (Dominika Przech), Finska, Francie (vše spíš po jednom či jedné soutěžící), v prvním kole se sníží počet na 16, v dalším na 6, z nichž pak vyjde vítěz. Prvních šest míst je i finančně oceněných – 1. cena (zlatá medaile) 30 000 dolarů, stříbrná medaile (v roce 2014 Tessa Lark, USA) 15 000 dolarů, bronzová medaile (Ji Young Lim, Jižní Korea) 10 000 dolarů, 4. místo (Dami Kim, Jižní Korea) 7 000 dolarů, 5. místo (Yoo Jin Jang, Jižní Korea) 6 000 dolarů a 6. místo (Ji Yoon Lee, Jižní Korea) 5 000 dolarů. K tomu se přidávají další odměny za jednotlivé skladby, většinou ve výši 1000 dolarů (nejlepší postromantický koncert 5000 dolarů). Takže, podtrženo a sečteno – kromě jedné soutěžící z USA všechno vyhrály Korejky.

Ještě nahlížím zběžně do předchozího ročníku (2010), tam to není tak jednoznačné, byť první dvě místa putovaly rovněž do Jižní Koreje, další nicméně byly Spojené státy, Čína,  Maďarsko a Rusko.  Oním Rusem je Andrej Baranov, vítěz soutěže královny Alžběty 2012 (vystupuje v Praze 16. 12. 2014 na zahajovacím koncertu ČDH).

Kopíruju jako příklad soutěžní skladby dvou soutěžících z roku 2014:

Ermir Abeshi
United States/Albania, Age 27

Program:
I. PRELIMINARIES
Grave and Fuga from Sonata No. 2 in A minor, B.W.V. 1003 - J. S. Bach
Hebrew Melody, arr. L. Auer - J. Achron
Sonata in G major, K. 301 - W. A. Mozart
Caprices No. 2 and No. 11 for Solo Violin, Op. 1 - N. Paganini
II. SEMI-FINALS
Sonata No. 6 in A major, Op. 30 - L. van Beethoven
Fantasy for Solo Violin - Ellen Taaffe Zwilich
Sonata No. 1 in F minor, Op. 80 - S. Prokofiev
I Palpiti, Op. 13 - N. Paganini
III. FINALS
Violin Concerto No. 3 in G major, K. 216 - W. A. Mozart
Violin Concerto in D major, Op. 77 - J. Brahms

Vítězka měla následující skladby

Jinjoo Cho
South Korea, Age 26

Program:
I. PRELIMINARIES
Grave and Fuga from Sonata No. 2 in A minor, B.W.V. 1003 - J. S. Bach
Sonata in E minor, K. 304 - W. A. Mozart
Caprices No. 4 and No. 11 for Solo Violin, Op. 1 - N. Paganini
Berceuse in D major, Op. 16 - G. Fauré
II. SEMI-FINALS
Sonata No. 1 in D major, Op. 12 - L. van Beethoven
Fantasy for Solo Violin - Ellen Taaffe Zwilich
Sonata No. 1 in F minor, Op. 80 - S. Prokofiev
Carmen Fantasy (after Bizet) - F. Waxman
III. FINALS
Violin Concerto No. 5 in A major, K. 219 - W. A. Mozart
Violin Concerto in D major, Op. 35 - E. Korngold

Dívám se ještě do anglické Wikipedie na seznam oceněných v dalších ročnících, nalézám mezi nimi jména jako Augustin Hadelich (vítěz 2006, Německo), Sergej Chačatrjan (stříbrná 2002, Arménie, na těchto stránkách jsem mu věnoval článek), Kyoko Takezawa (vítěz 1986, Japonsko), mohli bychom pokračovat…

https://www.violin.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Josef_Gingold
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Violin_Competition_of_Indianapolis

Zpět