Maroon 5 / This Love

09.12.2018 00:59

Maroon 5 / This Love
příběhy slavných songů

Písnička This Love americké pop-rockové skupiny z Los Angeles pochází z debutového alba s názvem Songs about Jane, které vyšlo už v roce 2002, ale mezinárodní ohlas přišel až v roce 2004 tímto singlem a ještě jedním, She Will Be Loved. Klíčovou úlohu zde hrála dívka, jejíž jméno je v titulu celého alba a k níž se vztahuje i song, o němž je tento příspěvek. „Slova jsem napsal bezprostředně poté, co ode mě odešla přítelkyně Jane. Bytem ještě ani nedoznělo prásknutí dveřmi, když se mi v hlavě začal rojit text. Celý jsem ho měl napsaný snad během deseti minut,“ reprodukuje slova zpěváka (a odchodem dívky postiženého) Adama Levina, jenž je podepsán jako jeden z dvojice autorů řady dalších písní, vedle Jesse Carmichaela, Honza Dědek v 216. díle Příběhů slavných písní, seriálu v časopise Instinkt (toto číslo 1. června 2017) a dodává, že emotivní chvíle byly důvodem pro to, že je tak „extrémně erotická“.

O hudbě pak on – a anglická Wikipedie, na níž je písni věnován samostatný příspěvek, hovoří jako o skladbě inspirované Stewie Wonderem, což je samozřejmě patrné už podle charakteristického rytmu. Je napsána v c moll, čtyřčtvrťovém rytmu, 95 BPM (úderů za minutu), tedy na rychlejším okraji středně rychlého tempa. Kapela označovala skladbu jako „prime pop-rock song“, kritika (Johnny Loftus na respektovaném portále Allmusic) hovoří v souladu s předchozím řečeným o „a slick channeling of vintage R&B rhythms into punchy pop dynamics". K úspěchu nepochybně pomohlo také video Sophie Muller, známé ze spolupráce s řadou velkých hvězd (Beyoncé, Coldplay, Shakira, Kylie Minoque, Garbage, Radiohead, Annie Lennox, Björk, Eurythmics, Pink, Blur a řadu dalších. Sexuální obsah, jenž je zcela pochopitelně i zde, vedl ke kontroverzním reakcím, tak Sylvia Patterson z Daily Telegraph označila snímek za „porno-pop video“. Honza Dědek ještě dodává další detaily („soft“ verze pro MTV Objev roku ad., problémy se stříháním atd.).

V několika příspěvcích o slavných písních byl příběh kapely takový, že zazářila v debutovém albu a pak už nikdy podobného úspěchu nedosáhla. Když si prohlédneme žebříčky Maroon 5, nedá se toto říci, prvního místa v anglické hitparádě už jako u debutového alba a druhého alba, It Won’t Be Soon Before Long , sice později nedosáhla, dlouho se ale držela do desátého místa a album Overexposed z roku 2012 dosáhl na druhé místo, v americké hitparádě pak kapela má dokonce stoupající tendenci, jestliže počítáme debutové album – 2. místo, It Won’t Be Soon Before Long – 1. místo, a album označené jako V (2014) znovu první místo. Když se pak podíváme na sledovanost některých songů na YouTube, pak This Love má (k 8. prosinci 2018) 147 603 344 zhlédnutí, She Will Be Loved už skoro půl miliardy (456 888 351 zhlédnutí) a  Girls Like You ft. Cardi B dokonce takřka miliardu a půl (1 405 210 569 zhlédnutí).

Odkazy

https://en.wikipedia.org/wiki/This_Love_(Maroon_5_song)
https://en.wikipedia.org/wiki/Songs_About_Jane
https://de.wikipedia.org/wiki/Songs_About_Jane

Muzika
This Love

https://www.youtube.com/watch?v=XPpTgCho5ZA

She Will Be Loved
https://www.youtube.com/watch?v=nIjVuRTm-dc

Maroon 5 - Girls Like You ft. Cardi B
https://www.youtube.com/watch?v=aJOTlE1K90k

Zpět