Marcel Marceau

27.02.2014 14:08

Marcel Marceau
(Slavní zemřelí roku 2007)

někdejší seminárky studentů LG

Ve věku 84 let zemřel v sobotu 22. 9. 2007 večer slavný francouzský mim Marcel Marceau. O smutné události informovala jeho rodina, místo ani příčinu úmrtí neuvedla. Legendární herec ovlivnil českou školu pantomimy. Na divadelních prknech vystupoval ještě po osmdesátce. Marceauova dcera pouze řekla, že její otec bude pohřben na pařížském hřbitově Pére Lachaise.

„Charlie Chaplin pantomimy“, jak se Marcelu Marceauovi přezdívalo, byl mužem mnoha talentů. Byl hercem, malířem, spisovatelem, pedagogem i vtipným zábavným společníkem. Po celém světě ho proslavila zejména postava lyrického klauna Bipa, kterou vytvořil už v roce 1947.

V sedmdesátých letech založil v Paříži Mezinárodní školu pantomimy. Několikrát vystupoval i v Československu. Přátelil se s tu s mimem Ladislavem Fialkou, který zemřel v roce 1991. Naposledy byl Marceau v Praze v roce 2003.

Zpráva o jeho úmrtí se v neděli ocitla na prvním místě zpravodajství francouzských médií. „K tomu, aby člověk vyjádřil, co má na srdci, nejsou slova potřeba,“ citovala televizní stanice LCI mimova slova.

Šarmantní Francouz získal řadu prestižních vyznamenání, v roce 2001 byl také jmenován mluvčím OSN pro seniory. Marceau, který byl za svého života třikrát ženatý, po sobě zanechal čtyři děti.

Martin Rozsypal
[text je součástí rozsáhlejší seminární práce, kterou jsem rozdělil na jednotlivé osobnosti; téma je viděno z tehdy aktuálního úhlu pohledu, neboť Martin se věnoval osobnostem, které v tomto roce – 2007 – zemřely]

Zpět