Málaga, Granada, Cordoba – a Sevilla

31.03.2011 23:02

(pokračování článku Málaga, Granada, Cordoba)

Po návratu jsem si prohlédl fotky, které Alena nafotila, a dal je v několika galeriích na Rajče. Jak jsme povídali, tak jsem zjistil, co jsem si nebyl předtím jist, že totiž výletníci byli i v hlavním městě Andalusie. Kromě toho navštívili ještě několik dalších míst. Takže jsem tady ještě doplnil některé informace.

 

 

Ronda
Kouzelné, ne úplně nejmenší městečko v provincii Málaga, proslulé svým umístěním na skalní plošině, býčí arénou a návštěvami proslulých osobností jako byl Gustave Doré či Ernest Hemingway, který o Rondě píše rovněž ve svých knížkách.

 

Leží v hornaté oblasti Serranía de Ronda, k níž patří i několik národních parků. Od hlavního města provincie Málagy je vzdálená 113 km a od pobřeží Costa del Sol padesát kilometrů. Má asi 35 tisíc obyvatel a řadí se k tzv. „bílým vesnicím“ Andalusie. Staré město, La Ciudad, je postaveno v maurském slohu. Stometrový skalní sráz, nazývaný Le Tajo, odděluje dvě části města, překonávají jej tři mosty, Arabský, Starý a nejznámější Nový most.

Na německé stránce Wikipedie je vedle Hemingwaye zmíněn i Rainer Maria Rilke, pražský německý básník, který zde v letech 1912-3 napal celou řadu básní. Prosper Merimée, autor námětu a povídky Carmen, umístil její děj do Rondy a okolí. Georges Bizet, který podle námětu složil světoznámou operu, její děj přemístil do Sevilly. Rondu zmiňuje i James Joyce ve svém románu Odyseus.

https://spanelsko.orbion.cz/andalusie/vnitrozemi/ronda/
https://en.wikipedia.org/wiki/Ronda
https://de.wikipedia.org/wiki/Ronda

 

Marbella
Stotřicetitisícové město na pobřeží Costa del Sol na jihu Španělska, známé z bulvárního tisku pobytem řady prominentů, boháčů a hereček, ale také souborem plastika Salvádora Dalího ve veřejném prostoru.


K známým osobnostem, které pobývaly v Marbella-Club-Hotelu či jinde v tomto středisku turismu, patřili například saudskoarabský král Fahd, Aristoteles Onasis, Guy de Rotschild, Artur Rubinstein, Audrey Hepburnová, Sean Connery, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardotová, Richard Burton, Edward Kennedy či Omar Sharif.

https://en.wikipedia.org/wiki/Marbella 
https://spanelsko.orbion.cz/andalusie/costa-del-sol/marbella/          
https://www.viva-malaga.com/dali_sculptures_p1446.php
https://www.dolceguide.com/sports-and-leisure/art-of-marbella-salvador-dali.html

 

Mijas
Sedmdesátitisícové město na jihu Španělska mezi Torremollinos a Marbellou je oblíbeným výletním místem, jeho symbolem je osel, se kterým se tady turista setká na každém rohu, jak je patrné i na těchto snímcích.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mijas
https://spanelsko.orbion.cz/andalusie/costa-del-sol/mijas/

 

Sevilla
Hlavní město španělské Andalusie, „hlavní město flamenca a býčích zápasů“, místo s úžasnou katedrálou a proslulým palácem Alcazar.

Všechny ty základní informace o památkách i ostatních věcech není problém na netu vyhledat. Stěží bych v tuto chvíli vymyslel něco, co by nebylo jen opakováním zde řečeného. Jen jsem si vzpomněl – samozřejmě – na Lazebníka sevillského. K odkazům tedy přidávám i k téhle muzice.
https://www.andalusie.cz/sevilla/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Katedr%C3%A1la_v_Seville
https://www.topzine.cz/sevilla-domov-treti-nejvetsi-katedraly-sveta/
https://www.ocestovani.cz/spanelsko/fotogalerie-fotky/113/
https://www.cestovatel.cz/clanky/sevilla-je-zazrak/galerie/p1020013
https://www.cestovatel.cz/clanky/sevilla-je-zazrak/
https://www.cestopisy.com/sevilla/
https://spanelsko.orbion.cz/fotogalerie/pamatky-a-dovolena-2141/
https://es.wikipedia.org/wiki/Sevilla
https://www.sevilla.org/

https://www.odaha.com/tomas-odaha/recenze/cetba/divadelni-hry/pierre-beaumarchais-lazebnik-sevillsky

Zpět