Maggie Reilly / Moonlight Shadow

09.12.2018 01:00

Maggie Reilly / Moonlight Shadow
příběhy slavných songů

Na jedné straně takový lehkonohý rytmus rychlé procházky, na druhé straně až vlezlé opakování slov, která jsou v titulu songu skotské zpěvačky, která interpretovala v letech 1980-1984 písně Mike Oldfielda. Moonlight Shadow je jedna z nich, česká Wikipedie říká, že jde zřejmě o nejznámější Oldfieldovu skladbu. Na zmíněné stránce je poměrně zevrubné pojednání o vydané skladbě, resp. o jejích různých verzích a dalších souvislostech, o coververzích (včetně těch českých), obsazení kapely, v níž Mike Oldfield hraje na elektrické a akustické kytary a syntezátor (na druhé straně singlu se songem Rite of Man dokonce, což je neobvyklé, zpívá).  

Honza Dědek v Příbězích slavných písní (díl 223., Instinkt 3. srpna 2017) zmiňuje jiné souvislosti: Především domněnku, že jde o píseň pro Johna Lennona (shodou okolností je den, kdy píšu tento příspěvek, právě výročím Lennonovy smrti), text songu je o vraždě milovaného muže ženy, která o tom zpívá, přičemž k této mylné interpretaci přispěl sám autor svým pozdějším komentářem o návštěvě N. Y. v onu osudnou noc a bydlel v budově firmy Virgin Records nedaleko místa tragédie, Oldfieldovou skutečnou inspirací byl ale film Houdini z roku 1953 (hl. role Tom Curtis). Pak podrobnější osudy songu, který se zprvu jmenoval Midnight Passion, nazpívala ho britská zpěvačka Hazel O´Connor, načež jej znovu přetočil a dal přítelkyní jednoho ze svých „bedňák“, totiž právě Maggie Reilly.

Na německé Wikipedii se dozvíme, že song nazpívala pro Oldfielda také dvojice Pepsie & Shirley, tedy Helen „Pepsi“ DeMacque a Shirlie Holliman (první z nich s Oldfieldem spolupracovala na několika fázích jeho projektu Tubular Bells, tedy T. B. I, II, III, ostatně samo album Crises, jehož je Moonlight Shadow součástí, vlastně obměňuje téma Oldfieldova debutového alba z roku 1973).

Ostatně to, co jsem napsal na prvním řádku, mi – jak se teď dočítám – potvrzuje sám autor písně, když v bookletu k albu říká, „One side is very commercial“…

Odkazy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Moonlight_Shadow

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=e80qhyovOnA

Zpět